Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

21 saker du inte visste om The Handmaid's Tale

20 jul, 2018
AvNina Nyström
Det här visste du inte om The Handmaid's Tale
Är du också helt fast i den sjuka berättelsen om Offreds öde? Den är tyvärr inte så overklig som du tror - och det finns en baktanke med allt. Här är detaljerna och bakgrundshistorierna som bara gör serien ännu bättre och kårarna ännu kallare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Margaret Atwood

Serien bygger på boken Tjänarinnans berättelse från 1985

Du kanske hade koll på att serien bygger på en bok, men visste du att boken kom redan på åttiotalet? Tankeväckande – och lite skrämmande på något sätt. Och författaren till boken, Margaret Atwood, gör faktiskt ett litet gästspel i säsong 1, som tanten som ger Offred en örfil.

Alla vidriga saker som händer är baserade på fakta

Den dystopiska framtiden som förutspås i The Handmaid’s Tale framstår som helt overkligt skrämmande. Men Margaret Atwood berättar i The Guardian att när hon skrev boken var det viktigt för henne att den var sann mot alla de grymheter som mänskligheten faktiskt ägnat sig åt och fått utstå genom åren.

Annons

– Jag satte som regel att inte inkludera något som inte på ett eller annat sätt hänt på riktigt på någon plats, under någon tidsepok, och inget som det inte redan finns tekniska förutsättningar att genomföra (och det här var 1985! reds. anm). Jag ville inte bli anklagad för mörka och skruvade misstolkningar av vad mänskligheten är kapabel till, förklarar hon.

Hu. Inte så overkligt ändå alltså.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

The Handmaid’s Tale finns redan som film, men det blev en flopp!

1990 kom filmen The Handmaid’s Tale (Mardrömmen på svenska), men den sågades av både kritiker och publik. Kanske för att Margaret Atwood endast var inblandad på ett extremt litet hörn.

The Handmaid’s Tale är filmad i Kanada

Det finns en anledning till att serien utspelar sig i USA

Margaret Atwood själv är från Kanada, men menar i Teen Vogue att det inte skulle vara trovärdigt att låta handlingen utspela sig där. ”Det känns inte troligt att Kanada skulle lägga sig platt för en så extrem och total regim. Kanada har alltid varit stället man flyr till, inte från – och så är även fallet i The Handmaid’s Tale.” Serien är dock ironiskt nog filmad i Kanada!

Annons

Valet 2016 ändrade hur rollbesättningen såg på serien

– Det var som att ”Åh herregud, vi har ett ännu större ansvar nu!” säger Samira Wiley, som spelar Moira, till Vanity Vair. Eftersom serien hade premiär under 2017 är det många som tror att den är en reaktion på det amerikanska valet, men inspelningarna började faktiskt före det. Obehagligt bra tajming dock…

Offreds rum

Offreds rum är utformat för att reflektera hennes tidigare liv.

I en intervju med Architechtural Digest berättar seriens produktionsdesigner Julie Berghoff om symboliken som du kanske missat?

Exempelvis har Offred ett skrivbord i rummet, men hon kan inte skriva längre – en ständig och plågsam påminnelse om livet som redaktör och allt hon förlorat. Samtidigt representerar Anförarens rum allt som kvinnor inte längre har tillgång till; böcker, konst, sexuell konst, alkohol… Det är ingen slump att de spelar just Alfapet.

Annons

Titeln är en flört med en annan känd bok: The Canterbury Tales

(På svenska: Canterburysägner) Från början var det meningen att boken skulle heta Offred rätt och slätt, men under skrivandets gång ändrades titeln till The Handmaid’s Tale.

Delvis för att hedra The Canterbury Tales, men också för att referera till sagor och sägner, där huvudkaraktären får vara med om osannolika och fängslande upplevelser, liknande de historier vi får höra av de som överlevt hemska och livsomvälvande händelser.

Elisabeth Moss som Offred i succéserien

Elisabeth Moss (Offred) är helt osminkad i serien

Visst är det tydligt att Offred inte har något synligt smink, det vore ju knappast i enighet med Gileads regler. Men hon har faktiskt inte ens någon bas berättar Elisabeth Moss för Time. ”Vi ville att det skulle vara en naken känsla och låta minsta minspel synas. Det ska dessutom kunna synas om Offred blir blek eller fryser”.

Annons

I boken får man aldrig veta Offreds riktiga namn…

Det finns dock ett parti där namnet June nämns, vilket gjort att många fans tolkat det som Offreds namn, men det var enligt Margaret Atwood aldrig meningen från början.

…men till och med Offreds namn är symboliskt

Visst tog det ett tag innan poletten ramlade ner för hur tjänarinnorna fick sina namn? Och visst är det obehagligt tydligt hur namnet anspelar på tillhörighet och underkastelse åt Anföraren; Offred – Of Fred. Man får rysningar.

Men är det så olikt många av våra vanliga namn idag? Franskans ”de”, tyskans ”von” och för att inte tala om alla svenska -sson – som även de anspelar på tillhörighet? I just namnet Offred finns dessutom dubbel symbolik, i och med likheten till ”Offered for sacrifice”, typ.

Samira Wiley spelar Moira i Handmaids tale

I boken är Moira vit

I boken drivs alla som inte är vita bort från Gilead, men producenterna tyckte inte att det passade för tv år 2017. Reaktionerna från fansen har varit blandade. Vissa tycker att det känns som uppfräschning i tiden, andra gillar inte att historien ändras så.

Joseph Fiennes spelar Fred Waterford

Anföraren och Serena Joy är konsttjuvar

Om du har ett öga för konst kanske du har lagt märke till att de har VÄLDIGT exklusiv konst i hemmet – sådan som inte går att få tag på i andra fall. ”Vi låtsades som att de helt enkelt gick in på Museum of Modern Art och stal sina favoriter. Serena älskar vattenfärger och natur, så hon tog Monet”, berättar Berghoff för Architechtural Digest.

Emilys sexualitet avslöjas aldrig i boken

Emilys sexualitet avslöjas aldrig i boken

I boken får man inte veta så mycket om Ofglen, men i serien är hon både lesbisk och gift. ”Sådant pratade man inte om på samma sätt 1985” menar Margaret Atwood i Vanity fair och fortsätter: ”Det uppdaterar historien till nutid och gör den gör mer modern och relevant”.

Mataffären i serien Handmaids tale

Mataffären var den svåraste scenen att både skapa och spela in

Eftersom det är olagligt att läsa i Gilead, behövde alla etiketterna vara fotografiska, och det var ett minst sagt tidsödande arbete att skapa hundratals specialdesignade etiketter berättar Berghoff i Architechtural Digest. Shoppingscenerna var också bland de tuffaste att spela in för vissa av skådespelarna, ”Det blir så nära ens eget liv, för affären ser ju ut som en vanlig modern affär, till skillnad från många av de övriga omgivningarna i serien”, tillägger Samira Wiley (Moira).

Det finns flera anledningar varför tjänarinnornas kläder är röda

Tjänarinnornas kläder är röda av flera anledningar

I en intervju för New York times förklarar Margaret Atwood symboliken; Dels ska det spegla fertiliteten, och dels ska det referera till Maria Magdalena. Dessutom är röda kläder lättare att upptäcka vid flyktförsök. Även fruarnas dräkter är symboliska; den blågröna färgen ska symbolisera renhet, likt Jungfru Maria.

Annons

Elisabeth Moss älskade faktiskt att bära sin dräkt!

Ganska otippat, men trots att dräkten förknippas med något så negativt så älskade hon verkligen den. ”Jag var tydlig med att dräkten måste vara skön eftersom jag skulle ha den på mig jämt, och det är den verkligen. Den får dig dessutom att röra dig på ett annat sätt, och till och med stå på ett annat sätt. Det känns helt annorlunda än när du har jeans på dig”, säger Elisabeth Moss i Vox.

Serena och Offred i serien

Kläderna styrde hela seriens färgsättning

Offreds rum är vitt – likt ett sanatorium, medan Serenas rum är dekorerat i rika blåa färger. ”Vi ville använda färgerna för att stärka intrycken av kastsystemet”, avslöjar Berghoff i Architechtural Digest.

Annons

Anföraren och Serena är mycket yngre i serien än i boken

I boken är paret mycket gamla, men i serien är Serena och Offred jämngamla för att ge ännu mer tyngd åt ”konkurrensen” dem emellan och det faktum att de är så lika men ändå så olika.

Tant lydia

Dystopin i The Handmaid’s Tale är inspirerad av Puritanismen

Margaret Atwood menar att den totalitära regimen i Gilead har inspirerats av den amerikanska puritanismen, som under 1600-talet ville sprida en sträng, religiös livsstil över hela samhället. Det ansedda universitet Harvard har rötter i puritanismen och gav boken en ”högfärdig recension” minns Atwood.

Boken har även resulterat i en opera

Uppsättningen hade premiär i Köpenhamn år 2000 efter att den danska regissören kontaktade Atwood och bad om att få skriva en opera av boken. Han tyckte att det var den optimala handlingen och det rätta kraftiga känslospektra för en opera och om hon tackade nej skulle han aldrig mer skriva opera. Men Atwood sade ja och resultatet blev en succé.

Moira och June

De nutida referenserna är i högsta grad välplanerade

Regissören ville att att det skulle vara tydligt att storyn utspelade sig 2017. Därför nämns bland annat tidstypiska referenser som exempelvis Über och Craigslist (amerikansk sajt, typ Blocket, Offerta, Monster och forum i ett.). ”Det blir obehagligare ju närmare ens eget liv historien kommer”. Vi håller med.

Läs mer: 12 av de mest chockerande ögonblicken i The Handmaid’s tale säsong 2

Källa: Harpers Bazaar, The New York TimesThe Guardian, Teen VougeVanity Fair, TimeArchitechtural Digest  Bildkälla: Hulu

Annons