5 anledningar att se serien ”Spinning Out” på Netflix
Netflix-serien Spinning out handlar om Kat Baker (Kaya Scodelario) och hennes liv. Kat tävlar i konståkning och vill till OS, men ett olyckligt fall där hon slog i huvudet allvarligt har gjort så att hon fått skräck för vissa hopp. Hon kan inte sluta spela upp de hemska minnena. Samtidigt kämpar hon med familjerelationerna till både sin mamma och lillasyster. Och måste dessutom jobba kvällspass på en restaurang. Addera kärlek, jobb, fest och misstankar och du har receptet för en klassisk Netflix-serie. Jag såg den (10 avsnitt) på tre kvällar. Här är fem anledningar att se Spinning out.
1. För hur de filmat konståkning
När man ser konståkning på tv så filmas det ofta på håll, med en inzooming då och då. Visst, valet av vinklar gör sitt jobb. Du ser hela programmet, isen och åkarnas hopp. Men när konståkning filmas i en dramaserie blir det så mycket mer. Skären i isen låter på ett annat sätt, du får komma närmare och kan se ansiktsuttrycken oftare. När du genom seriens gång dessutom bygger upp en relation till karaktärerna blir det extra rörande att se när de åker glada, ledsna, kära eller arga. Eller allt på samma gång.
2. För att Spinning out porträtterar psykisk ohälsa
Kat Baker är bipolär. Det är hennes mamma också. Serien porträtterar dels hur det är att leva med psykisk ohälsa själv, men också hur det är att vara medberoende i en familj med psykisk ohälsa. En viktig debatt lyfts med hjälp av serien och målgruppen. Med tanke på att serien kretsar kring konståkning blir det här extra intressant eftersom diskussionen om psykisk ohälsa inom idrotten också får chans att ta plats.
3. För att Jonathan Van Ness från Queer Eye är med i Spinning Out
Ja, du läste rätt. Allas vår älskling, Jonathan Van Ness, känd från serien Queer Eye, gör en cameo i Spinning Out (avsnitt 3 för dig som undrar). Han spelar den dyra koreografen Bruce som anlitas av ett av de tävlande paren. På isen står han i sin alltid lika spänstiga mustasch och skämtar. Det enda internet hade att klaga på med hans medverkan var att den var på tok för kort.
4. För att konståkaren Johnny Weir är otrolig
De flesta skådespelarna istränade inför serien. Men grejen är att det inte går att lära sig en trippel salkow bara sådär, hur mycket man än tränar. Dessutom är det rent av farligt. Därför utförs alla de svåra hoppen av konståkare. En som däremot inte behövde en så kallad body double, var Johnny Weir, som spelar Gabe. Han har tagit OS-brons och dessutom vunnit världsmästerskapen i USA tre gånger. Han är dessutom känd för sitt engagemang inom HBTQ-samhället och det går typ inte att inte älska hans karaktär.
5. För att de unga skådespelarna gör ett otroligt jobb
Det kan inte vara lätt att leverera på is samtidigt som man måste gestalta psykisk ohälsa på ett sätt som inte känns krystat eller överdrivet. Att dessutom spela både full, drogad och kär på ett trovärdigt sätt kräver också sin skådespelare. Och huvudrollerna lyckas med bravur. Man känner Kaya Scodelarios ångest när hon slits mellan sig själv, sporten och familjen. Hela hon är liksom oro. Och vi ska inte ens prata om ansiktsuttrycken hos Evan Roderick, som spelar karaktären Justin. ”Ett leende som en golden retriever”, som Johnny Weirs karaktär Bruce beskriver honom i serien.
LÄS MER:
De mest sedda tv-serierna och filmerna på Netflix under 2019
Alla nya serier och filmer på Netflix i januari 2020
Elsa Billgren om tv-serien Äkta Billgrens: ”Som ett experiment”