Populärt: Sofia Richie GraingeTv-serierBoktipsKrönikor

5 sommargrejer för alla smarta tjejer

26 jun, 2024
AvLouise Berglund
Foto: Millesgården, TT, Amie & Fanna
Nya konstutställningar, biokvällar utomhus – och dessutom en ny bokklubb för sexiga och smarta. ELLEs Louise Berglund har samlat 5 sommartips!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 tips för en lyxig picknickBrand logo
5 tips för en lyxig picknick

Vad ska man göra i sommar? En fråga som ständigt ekar i mitt huvud varje gång solens strålar äntligen värmer i Sverige. Sommaren är underbar men kan också kännas stressande. Det kan vara störigt att vara sin egen reseledare samtidigt som man ska hinna njuta. Det här med lagom mycket, eller lagom lite är en fin balans.

Därför har jag valt ut fem smarta sommartips inom olika teman – konst, litteratur och shopping.

Här är 5 sommargrejer för smarta tjejer:

Amie & Fannas bokklubb

Varannan Kärlek heter podduon Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrbys nylanserade bokklubb ”för sexiga, smarta boknördar” och ”för alla som varvar viktiga böcker med chick lit”. En gång i månaden blir det boksamtal med inbjudna gäster. Första tillfället gästades av Saga Cavallin och Selma Brodrej som pratade om sina böcker Utge sig och Testosteron.

Annons

För den som undrar över namnet kommer det från att klubben varannan gång kommer handa om böcker på temat kärlek och relationer. Och den andra gången om samhällsanalys. Det ska sägas att platserna är begränsade och att anmälan krävs i dm. Men jag har hört rykten om att det letas större lokal och jag vet att många efterfrågat samtal även utanför Stockholm.

The Museum by NAOM

Utställningen ARTECHOUSE med Vince Fraser & ursula rucker, Aṣẹ: Afro Frequencies
Bild från utställningen med Vince Fraser och Ursula Rucker på Stockholms nya museum.Foto: The Museum by NAOM

Stockholm har fått ett nytt museum! På The Museum by NAOM, som beskrivs som ett epicentrum för idéer och innovation, finns redan från start 6 utställningar. Och planen är att ge plats för 14-20 nya utställningar varje år. Dessutom finns tre scener, designbutik och en kurerad mat– och dryckesupplevelse.

Annons

Bakom satsningen ligger Angelica Broman, VD, och Janne Broman, medgrundare till Fotografiska och Paradox Museum Stockholm. The Museum by NAOM är 3 200 kvadrat stort och ligger på Sergelgatan 8. Utställningarna du kan se just nu är:

  • ARTECHOUSE med Vince Fraser & Ursula Rucker, Aṣẹ: Afro Frequencies
  • Karolina Henke, Roots of Reflection
  • Hanna Ljungh, How to Civilize a Waterfall
  • Theresa Reiwer, Decoding Bias
  • Fredrik Gran, Robot Synth Musician
  • Guillaume Marmin, Oh Lord

Sommarbio i Rålambshovsparken

Sommarbio i Rålis 2024
Barbie med Margot Robbie i huvudrollen är en av årets filmer.Foto: Stockholm filmfestival

Varje sommar sedan 1991 anordnar Stockholm filmfestival sommarbio i Rålambshovsparken. I augusti är det dags igen och årets tema kretsar kring soundtracks. Mellan den 14 till den 18 augusti visas dessa fem filmer, med musiken i fokus:

  • Onsdag 14 augusti: Mamma Mia
  • Torsdag 15 augusti: Barbie
  • Fredag 16 augusti: Goldeneye
  • Lördag 17 augusti: Gladiator
  • Söndag 18 augusti: Prinsessan Mononoke

Själva området öppnar redan klockan 17 men filmen börjar inte förrän klockan 21, då det blivit tillräckligt mörkt ute. Sommarbion kostar ingenting, så passa på att slå två flugor i en smäll och unna dig en gratis biokväll samtidigt som du kan se en film du kanske missat, eller normalt sett inte valt. Varför inte dessutom göra det till en dejtkväll eller ett kompishäng.

Ny tjänst för säkrare shopping

Nya tjänsten frö märkesvaror på Tradera
Tradera lanserar ny tjänst för säkrare märkesshopping.Foto: Tradera

En av tre svenskar har råkat köpa falska varor online och ännu fler har avstått från att köpa märkesvaror på nätet på grund av osäkerhet om äktheten. Det visar en ny undersökning från YouGov, utförd på uppdrag av Tradera. För den som vill shoppa märkesvaror finns nu en ny tjänst.

Annons

Den heter Authenticated och innebär att Traderas experter granskar varans äkthet. De varor som klarar kontrollen märks med en särskild vattenstämpel och en informationsruta. Det här betyder att det blir lättare för dig som köpare att ge märkesvaror nytt liv. Och säkrare för dig som gör köpet. Dessutom täcks eventuella problem av Tradera.

Från och med mitten av juni fungerar den nya tjänsten. Just nu innefattar den 17 designermärken. Däribland Bottega Veneta, Gucci, Chanel, Dior och Hermes.

Konst som urkraft på Millesgården

Hans Krüsi ©Olivier Laffely Collection de l’Art Brut, Lausanne
På Millesgårdens nya utställning finns allt från skulpturer till papperslappar.Foto: Hans Krüsi ©Olivier Laffely Collection de l’Art Brut, Lausanne

Vad är konst och vem avgör egentligen det? Två frågor att reflektera över i den nya utställningen L'art brut på Millesgården. Uttrycket betyder rå konst på franska och myntades av den franska konstnären Jean Dubuffet. Definitionen är konst som skapats av personer som befunnit sig utanför den etablerade konstvärden. Medan han levde (1901-1985) samlade han på sig över 5 000 verk och idag har samlingen utökats till nästan 70 000 verk.

Den nya utställningen på Millesgården är uppdelad efter teman (perfekt för den som gillar ordning alltså!). Till exempel geometriska kompositioner och färgstarkt måleri med figurer. I utställningen finns också skulpturer och till och med små papperslappar med tecknade bildberättelser.

L'art brut på Millesgården visas mellan 1 juni och 1 september i år.

Annons