7 anledningar att se ”Cheer” på Netflix
I tv-serien Cheer på Netflix får vi följa en grupp cheerleaders på Navarro College i den lilla staden Corsicana i Texas, USA. Teamet coachas av Monica Aldama och har vunnit hela 14 nationella mästerskap sedan år 2000.
I sex avsnitt får vi följa de tävlande, genom träningspass, skador, misslyckanden och framsteg på väg mot det slutgiltiga målet: Daytona. Där avgörs det nationella mästerskapet och teamet har bestämt sig för att göra allt som krävs för att ta hem segern.
1. Cheer är en otrolig dokumentär
Att vara en Navarro-cheerleader är extremt ärofyllt men också extremt krävande. De är atleter som utsätter sina kroppar för hård påfrestning. Samtidigt är de ungdomar som tampas med jobbiga hemförhållanden, kärlekstrubbel och prestationsångest. I dokumentären får vi dels se mycket av träningar med otroliga trick och hopp som får en att hålla för ögonen. Men vi får även möta flera av tränarna och ungdomarna på ett mycket mer personligt plan.
2. Det är så mycket mer än en dokumentär om cheerleading
Många av personerna i laget kommer från svåra förhållanden hemifrån. Det gör att dokumentären även berör ämnen som att inte bli accepterad för sin sexualitet, att ha svårt att hitta vänner, tampas med prestationsångest och misslyckanden.
Det ger också en bild av USA och insyn i vilken skillnad det kan vara på att ha fått växa upp utan stöd hemifrån jämfört med att ha haft en mer priviligerad uppväxt.
3. För att Cheer på Netflix krossar mycket av myterna kring cheerleading
Det verkar som att vissa tror att cheerleading bara handlar om att stå i en gullig kjol och vifta med två pompoms. Men det är så mycket mer än så. I Cheer får alla som haft den uppfattningen äta upp sina ord då det är tydligt att cheerleaders är atleter som lägger ner otroligt mycket tid för att finslipa teknik och samarbete.
4. För att idrottsprestationerna i Cheer är något utöver det vanliga
Det är inte vem som helst som klarar av att göra en helskruv efter att ha blivit uppkastad i luften av tre personer från marken. Och det är verkligen inte alla som klarar av det efter att precis ha sett sin kompis ramla ner och krossa axeln. Gänget i Navarro bjuder gång på gång på otrolig pyramider och ett uppträdande som det inte går att inte stirra imponerat på.
5. För att tränaren Monica Aldama är badass
Tränaren Monica Aldama är inte vem som helst. Hon så bra på sitt jobb att personer söker till laget endast för att coachas av henne. När hon kliver in i träningssalen är det inte läge att vara kaxig. Hon bestämmer och så är det. Lyssnar du inte eller vägrar tygla ditt dåliga humör blir du ersatt av någon som sköter sig bättre. Hon kanske låter känslolös, men så är inte fallet. Faktum är att hon är som en mamma för många av eleverna.
6. För att La’Darius existerar
En person som berör lite extra i dokumentären är La’Darius Marshall. Han är atletisk som få och en av de allra bästa i laget. Men alla i hans familj accepterar inte att han är gay och han har blivit slagen av sina bröder under sin uppväxt. På träningarna tappar han humöret när något går fel, är hård och många gånger kaxig mot de andra. Men i takt med att avsnitten går blir det tydligt att det hårda skalet skyddar ett ömtåligt hjärta. Det går inte att inte gråta när La’Darius gråter.
7. För att Jerry Harris påminner oss om vikten av pepp
Alla är inte alltid lika bra rent prestationsmässigt i ett lag. Men det betyder inte att de är mindre viktiga. La’Darius är både starkare och kan fler trick än Jerry. Men Jerry är den som tröstar alla som är ledsna. Han är känd för sitt mat-talk, alltså de peppande orden som skriks från sidan av mattan man tävlar och tränar på. Det otroliga med honom är att han är lika peppande mot sina vänner oavsett om han själv inte blivit utvald till toppgänget eller inte.
LÄS MER:
Alla nya serier och filmer på Netflix i februari 2020
Netflix lanserar glass med Ben & Jerry’s – Netflix & Chilll’d