Barn i sociala medier – expertens vett och etikett-tips
Sharenting – hur vi exponerar våra barn i sociala medier – har varit ett hett ämne på senaste. Och när FN:s barnkonvention blir svensk lag januari 2020 kan det faktiskt bli olagligt att dela bilder på sina barn i sociala medier.
Jenni Laapotti är expert på sociala medier och arbetar dagligen med att hjälpa oss att utveckla vårt beteende på sociala medier. Hon tycker det är bra att diskussionen kommit upp till ytan, för våra barns skull.
Här är några av Jennis bästa tips och tankeställare.
Så bör vi tänka kring inlägg och bilder på barn i sociala medier
Hur har vår syn på att lägga ut uppdateringar på barn utvecklats sedan sociala medier kom?
– Facebook kom in i våra liv här i Sverige 2006, och mycket har hänt med vår medvetenhet och våra sociala normer sedan dess. Nu börjar generationen som haft sociala medier som ett naturligt inslag sedan de var väldigt unga att själva skaffa barn. Och det är inte långt kvar till de som är födda med sociala medier är där.
– Eftersom sociala medier har spelat så olika roll i de olika generationernas liv, har vi såklart olika sätt att se på dess betydelse. För de lite äldre är sociala medier ett verktyg, för de yngre är det en naturlig del av deras liv. Sociala medier blir också som en slags bilddagbok över våra liv, då är ju barnen en del av det.
Vad kan det finnas för risker med att lägga ut sina barn på sociala medier?
– Många tycker ändå att det är kul att synas, och där föräldrarna publicerar hänger inte barnens vänner. De yngsta hänger ju på Snapchat och Tiktok, lite äldre även på Instagram. Men om barnen tycker att bilderna är pinsamma eller utlämnande kan det såklart påverka relationen. I värsta fall kan de få men av exponeringen, exempelvis retas för fula bilder och så vidare. Barn tycker om att spexa och vi vuxna tycker det är kul just nu, men det kanske inte är så kul för dem senare i livet? Även om barnen är små nu kan det vara bra att tänka en vända till.
Många lyfter också på locket till de utmaningar föräldraskapet kan bjuda på och pratar öppet om tuffa utmaningar eller raljera över dråpliga situationer. Befriande på många sätt, men hur bör man tänka där?
– Det finns ju för- och nackdelar med det. Framförallt bloggare och influencers öppnar ju dörren till sitt liv, och gränser mellan offentligt och privat suddas ut. Ok om man gör det för egen del men barnet har inte valt att bli exponerad. Det finns absolut en nytta med att prata öppet om det här, men också en risk att man sårar barnets känslor. Försök hitta balansen, i vissa fall kanske forum kan vara ett bättre val, där kan man prata av sig och få stöttning, men fortfarande vara anonym.
Vilken typ av bilder bör man tänka sig för att lägga ut på sina barn?
– Först och främst de klassiska nakenbilderna, Oskyldiga i våra ögon, men de kan hamna i fel händer, så det är en riktig ”no no”. Vissa använder också söta bilder på barn för att få egen uppmärksamhet eller gör dem till ansikte utåt för ett varumärke utan att barnet själva fått välja. Känner man sig träffad där kanske det kan vara läge att tänka över sitt syfte. I motsats tar andra ställning för att inte exponera sina barn alls i sociala medier. Har man äldre barn kan man såklart ha en dialog och fråga dem om det är ok att lägga ut det här.
Vad tycker du om eventuella lagförändringar i frågan?
– Det är lite som med GDPR, det fick många att förändra sitt beteende, men det har inte hänt så mycket i övrigt. På samma sätt bör vi också få upp ögonen för vårt beteende på sociala medier. Men det kan vara svårt att dra en gräns för när man kränker någons integritet i de här fallen, det finns ju ingen praxis ännu och beror så mycket på kontexten. Men det är bra med guider för hur vi ska agera i sociala medier, precis som i vanliga livet.
Bild: Unsplash