Populärt: Sofia Richie GraingeTv-serierBoktipsKrönikor

Bästa norska serierna – 9 utvalda tips värda att se

24 maj, 2024
AvLouise Berglund
Norska tv-serier
Foto: Netflix
Verklighetsbaserat drama, spänning eller mörk komedi. Vårt grannland Norge har en hel del bra tv-serier. ELLEs populärkulturredaktör, Louise Berglund, har valt ut 9 stycken sevärda tips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 minnesvärda bröllopsklänningar från filmer och tv-serier vi älskarBrand logo
5 minnesvärda bröllopsklänningar från filmer och tv-serier vi älskar

Svenska tv-serier i all ära. Men våra grannländer levererar också sevärda tv-serier. Danmark är mer eller mindre experter på krim och nordic noir. Och Norge är starka inom allt från verklighetsbaserat drama till ungdomsserier och mörk komedi.

ELLEs populärkulturredaktör, Louise Berglund, har valt ut nio sevärda norska tv-serier så att du slipper gå vilse i seriedjungeln.

Här är 9 sevärda norska tv-serier:

  • Exit – SVT
  • Skam – SVT
  • Pörni – Netflix
  • Frikänd – Netflix
  • Home for christmas – Netflix
  • Ragnarök– Netflix
  • Post mortem: No one dies in Skarnes – Netflix
  • Basic bitch – Max (tidigare HBO)
  • Knekt – Max (tidigare HBO)

Läs mer om varje tv-serie nedan.

Norska tv-serier på SVT:

Tv-serien Exit
Tv-serien Exit är baserad på intervjuer med verkliga personer.Foto: NRK

Exit

Tv-serien Exit handlar om ett gäng finansmän i Oslo där droger, våld och extrema fester hör till vardagen. Det speciella med serien är att den är baserad på verkliga personer, som berättat om sina liv för regissören Øystein Karlsen. En av rollerna spelas av svenska Simon J. Berger. Totalt finns tre säsonger och sista avsnittet kom i mars 2023. Varning för explicit innehåll.

Annons
Tv-serien Skam
Skam tog Sverige med storm och fick oss alla att börja prata norska.Foto: NRK

Skam

Den här listan vore inte komplett utan Skam. Den norska ungdomsserien som släpptes 2015 och fick oss alla att börja prata norska. Skam kretsar kring gymnasieelever på Hartvig Nissens skola i Oslo och vi får hänga med på allt från Russetiden till utmaningarna inom både relationer och på hemmaplan. Det coola med Skam är att avsnitten från början släpptes som kortare klipp i realtid i Norge för att i slutet av veckan bilda ett helt avsnitt.

Norska tv-serier på Netflix:

Tv-serien Pörni
Tv-serien Pörni är klar för både en fjärde och femte säsong.Foto: Netflix

Pörni

Dramakomediserien Pörni har gjort succé i Norge, men har även legat högt på den svenska topplistan på Netflix. Serien är skapad av Henriette Steenstrup om också spelar huvudrollen som Pernille, eller Pörni som hon kallas. Hon uppfostrar tre tonåringar samtidigt som hon jobbar som socialarbetare och tar hand om sin pappa. Däremellan ska hon hinna med att dejta. Totalt finns tre säsonger men det kommer både en fjärde – och femte säsong.

Annons
Tv-serien Frikänd
Aksel Borgen återvänder hem i tv-serien Frikänd.Foto: Netflix

Frikänd

20 år har passerat och Aksel Borgen återvänder till sin hemstad Lifjord för att rädda stadens viktigaste företag. Men i samma stad blev han tidigare anklagad och friad för mord på sin ungdomskärlek Karine. Det visar sig att han fortfarande förföljs av det som hände den där natten på 90-talet. Det norska kriminaldramat Frikänd finns i två spännande säsonger.

Tv-serien Home for christmas på Netflix
Johanne är trött på familjens frågor om hon träffat någon och bestämmer sig för att ha med sig en pojkvän till årets julfirande.Foto: Netflix
Annons

Home for christmas

Ida Elise Broch och svenska Felix Sandman spelar huvudrollerna i komediserien Home for christmas som handlar om Johanne som är trött på att vara singel. Framför allt är hon trött på familjens tjat över att hon är singel. Så innan det är dags för det årliga julfirandet i hemorten bestämmer hon sig för att i år ska hon ha en pojkvän att introducera. De två säsongerna innehåller både hjärta och smärta – och framför allt många skratt och hög igenkänning.

Tv-serien Ragnarök på Netflix
Tv-serien Ragnarök är inspirerad av nordisk mytologi.Foto: Netflix/Christian Geisnaes

Ragnarök

Fantasydramaserien Ragnarök är den tredje norska tv-serien som någonsin släppts på Netflix (efter Home for christmas och den nedlagda gangster-serien Lilyhammer). Med inspiration från nordisk mytologi kretsar handlingen kring en norsk stad som plågas av föroreningar och smältande glaciärer. Det kommer krävas en mytomspunnen figur för att bekämpa den uråldriga ondskan. Den norska skådisen Herman Tømmeraas (som slog igenom i Skam gör en av huvudrollerna.

Annons
Tv-serien Post mortem: No one dies in Skarnes
Vampyrserie möter märk komedi i Post mortem: No one dies in Skarnes.Foto: Netflix

Post mortem: No one dies in Skarnes

Nordic noir möter vampyrserie med inslag av mörk humor i Post mortem: No one dies in Skarnes. Live Hallangen dödförklaras av polisen men bara timmar senare vaknar hon plötsligt upp – och är blodtörstig. Dessutom har hennes ögon ändrat färg. Hennes bror Odd som jobbar på stadens enda begravningsbyrå försöker få familjeföretaget att gå runt. Men ingen dör ju i Skarnes...

Norska tv-serier på Max (tidigare HBO):

Tv-serien Basic bitch
Livsfilosofin i Basic bitch är ””Ha det fett så länge du kan, håll ihop och glöm aldrig att det är bättre att vara en nia i Tønsberg än en fyra i Oslo”.Foto: Warner Bros. Discovery

Basic bitch

Hur gör man när man lever i ett förhållande men inte har samma humor, hur vet man egentligen att man är ihop och varför är det så jobbigt att introducera sin kille för sin mamma? I den komiska tv-serien Basic bitch får vi följa tjejgänget bestående av Anine, Ingrid, Madeleine och Julies som haft en tydligt livsfilosofi: ”Ha det fett så länge du kan, håll ihop och glöm aldrig att det är bättre att vara en nia i Tønsberg än en fyra i Oslo”.

Annons
Tv-serien Knekt på Max
Ett av inslagen i tv-serien Knekt är en storspelare med skägg och extremt ljus stämma.Foto: HBO Max

Knekt

Fabrikken kasino är namnet på en hemlig pokerklubb som startas av tre barndomskompisar från Sarpsborg som inte är nöjda med sina karriärer. De anställer en professionell dealer och plötsligt flödar pengarna. Men med olaglig rikedom kommer följdproblemen som ett brev på posten. Typ missnöjda storspelare, interna konflikter och hot utifrån. Knekt är ett mörkt humordrama och består av en säsong.

Annons