Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

ELLE tipsar: 10 dokumentärfilmer om kvinnor du måste se

08 mar, 2018
AvLisa Segerson
Ibland snubblar man över en dokumentär som verkligen berör och fastnar. Här tipsar ELLEs redaktion om dokumentärer som lyfter olika kvinnor och deras livsöden. Dokumentärerna har både inspirerat, guidat och peppat oss. Titta ni med!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Carin Hellman, beautyredaktör

Filmtitel: Jag är Ingrid

”Jag såg nyligen om ”Jag är Ingrid”, en fantastisk dokumentär om en av vår tid största skådespelerskor  Ingrids dotter Isabella producerade dokumentären tillsammans med författaren och regissören Stig Björkman – och har fått fram ett oerhört privat, poetiskt och fascinerande porträtt av sin mamma, baserat på Ingrids egna dagboksanteckningar, texter och filmer från familjens egna arkiv.Alicia Vikander har lånat ut sin röst åt Ingrid och ger en känsla av att man landar i hennes huvud. Hon var så mycket mer än en Hollywood-stjärna – en kvinna som då gjorde radikala val  i allt från att skilja sig från en man då hon väntade barn, till att i månt och mycket sätta karriären i första rummet. Dokumentären lyckas också med konstycket att varken fria eller fälla henne för de livsval hon gjorde och låter alla hennes barn berätta sin historia om Ingrid – bortom det rampljus de alla levde i.”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Omslaget på Jag är Ingrid

Johanna Lejon, digital- och kulturredaktör

Filmtitel: Joan Didion: The Center Will Not Hold 

”Jag räknade ner dagarna (ja, fysiskt – kryssade i kalendern) till dokumentären om Joan Didion och såg den så snart den gick att streama på Netflix. Joan Didion har fascinerat mig, och många med mig såklart (nej, jag tror inte att jag är den enda 80-talisten som sitter och söker ”Joan Didion style” på Pinterest!), i åratal – inte bara genom sitt sätt att skriva (det där krassa, men ändå så målande, sättet att skildra skeenden och upplevelser som märks i bland annat ”Lagt kort”), utan också via sitt liv, synen på moderskap (perfekt skildrat i boken ”Blå skymning”) och sin stil (minns Rodebjers PF-kollektion2016– baserad på en både cool och smått humoristisk packningslista författad av just Joan). Dokumentären gjorde mig långt ifrån besviken. Jag ville inte att den ska ta slut. Grattis alla ni som får se den för första gången. Den är fantastisk och passar de flesta – oavsett om man är intresserad av Joan, av feminism, av författarskap, av 60- och 70-talets USA, av vad sorg gör med en människa eller om man helt enkelt bara vill gråta en skvätt.”

Dokumentären Joan Didion: The Center Will Not Hold

Filmtitel: Arbetets döttrar 

”Arbetets döttrar har 31 år på nacken (den gjordes 1987 av bland andra Torgny Schunnesson – ja, han är pappa till fantastiska Tone Schunnesson som skrivit eminenta ”Tripprapporter”) men den är ett otroligt dokument – om kvinnor, om klass, om ungdom och ålderdom, om Sverige. Det är en film om de kvinnor som med sina bara händer skär sillarna i bitar så att de passar in i sillburkarna. Som kollar våra strumpor så att de maskfria hamnar på våra ben. Jag älskade den.”

Annons

Sofia Börjesson, onlinejournalist

Filmtitel: La vie en rose

”Ett porträtt på Edith Piaf. Det är en en spelfilm, men även biografi. Hon blev uppfostrad av sin mormor på en bordell och hennes röst upptäcktes när hon stod och sjöng i ett gathörn i Paris när hon var 19 år gammal. Ett tragiskt men vacker dokument över det liv som var Ediths.”

Dokumentären La vie en rose

Filmtitel: Frida

”Frida är en biografi över konstnären Frida Kahlos liv. Hennes kamp efter en brutal tågolycka som lämnade henne sängbunden, vägen till hennes starka självporträtt, livet i skuggan av sin make som också var konstnär – och frigörelsen.”

Filmtitel: What Happend Miss Simone

Annons

”En stark historia om sångerskan, pianisten och aktivisten Nina Simone. Vi får ta del av hennes musikkarriär och liv som skildras av bland annat missbruk, ett våld och psykisk ohälsa.”

Lisa Segerson, digital redaktör

Filmtitel: Whitney: Can I Be Me

”Ett tårdrypande portätt på Whitney Houston och hennes livsöde, karriär och depression. Det är en väldigt stark dokumentär som visar sidor av den hyllade artisten som vi inte hade en aning om. Det är en historia om att aldrig våga leva sitt liv fullt ut, och resultatet av det.”

Dokumentären Whitney: Can I Be Me

Lovisa Lundström, textredaktör

Gaga: Five foot two

”Gripande porträtt av superstjärnan Lady Gaga – om musiken och artisteriet men även hennes ångest och tvivel. Man får en helt ny bild av henne. Se!”

Dokumentären Gaga: Five foot two

Katarina Matsson, innehållschef

Filmtitel: Amy

”Så intimt, så vackert och så ofantligt sorgligt om en av våra största röster som gick bort alldeles för tidigt (och om den bisarra kändiskultur som lät det hända). Om kreativitet och kärlek, missbruk och musik …  Amy Winehouse 4-ever!”

Dokumentären Amy

Filmtitel: Astrid

”Dokumentärserie i tre delar om vår kanske allra käraste folkhemsikon Astrid Lindgren. Från att hon som ung kvinna fick barn utanför äktenskapet till hennes internationella superframgångar – här fångas människan Astrid, inte legenden. Och genom hennes fascinerande historia tecknas även ett porträtt över 1900-talets Sverige.

Annons

(finns på Youtube, antagligen kanske inte helt lagligt …)”

Läs mer:

12 serier som fått oss att gråta, skratta – och tänka till lite extra

14 superserier att se tillsammans med den du är kär i

13 serier att älska med kvinnliga huvudroller

Annons