Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

De fick Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019

10 okt, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Olga Tokarczuk vann nobels litteraturpris för 2018
Det blev polska Olga Tokarczuk och Peter Handke från Österrike som tilldelades Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019. Anledningen till att förra årets pris också delades ut i år var kontroverserna och bråken inom Svenska akademien.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Då står det klart vilka som tilldelas Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019.

Ja, i år delades det ut två litteraturpris eftersom det förra hösten inte delades ut något pris alls på grund av konflikterna inom Svenska akademien. Beslutet att dela ut pris för 2018 har dock blivit kritiserat från flera håll, då man anser att det tomma året skulle ha varit en bra påminnelse om förra höstens kontroverser kring bland annat sexuella trakasserier inom Svenska akademien.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I år var det dock dags för Svenska akademiens ständiga sekreterare Mats Malm att kliva ut genom dörrarna i Börshuset och presentera pristagarna.

De fick Nobelpriset i litteratur 2018 och 2019

Priserna för 2018 och 2019 går till två européer, en man och en kvinna.

Litteraturpriset för 2018 tilldelades den polska författaren Olga Tokarczuk. Hon har varit med på listan över tänkbara pristagare under många år och nästan alla hennes romaner finns översatta till svenska. Hon har ett brett författarskap och har skrivit både deckare, noveller och storslagna historiska romaner som tegelstenen Jakobsböckerna från 2015.

Annons

Litteraturpriset för 2019 tilldelades Peter Handke från Österrike. Han har tidigare varit uppe på tapeten för att få Nobelpriset, men nu var det några år sedan han fanns med i diskussionerna, åtminstone i medierna. Han har förutom många romaner också skrivit ett flertal filmmanus. Han är en politiskt kontroversiell person som till exempel starkt stödde Serbien i Jugoslavienkonflikten under 1990-talet.

De var förhandstippade som vinnare av litteraturpriset

Sedan början av 2000-talet har Nobelpriset i litteratur varit hett på flera bettingsajter och flera gånger har man misstänkt att det har funnits läckor, när oddsen för någon specifik författare plötsligt sjunkit inför tillkännagivandet. Bland annat har den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault, som nu avtjänar ett fängelsestraff för två våldtäkter, anklagats för att ha läckt. Hittills har man inte hittat några bevis på att sådana läckor faktiskt har funnits.

Annons

I år var det tätt mellan kvinnorna bland de författare som hade lägst odds på bettingsajterna. Bäst till låg den kanadensiska poeten och professorn i litteratur Anne Carson och den guadeloupiska författaren och litteraturprofessorn Maryse Condé. Också Margret Atwood, författaren till The Handmaid’s Tale, hade låga odds.

Även tidigare toppnamn som ryska författaren Ljudmila Ulitskaja och bästsäljande Haruki Murakami låg också i år högt upp på listorna.

Så togs beslutet om vilka som skulle få litteraturpriset

Det står fortfarande tomt på vissa stolar i Svenska akademien sedan förra årets turbulens. I dagsläget är det fjorton ledamöter som är aktiva och alltså kan rösta om vem, eller i det här fallet vilka, som ska tilldelas priset.

Som ledamot röstar man på förslag som lagts fram av Nobelkommittén som består av fyra akademiledamöter och fem externa sakkunniga. Den som vinner måste få minst hälften av rösterna.

Annons

I år bestod Nobellkommittén av akademiledamöterna Anders Olsson, Per Wästberg, Kristina Lugn och Jesper Svenbro samt de sakkunniga Mikaela Blomqvist, Gun-Britt Sundström, Rebecka Kärde, Kristoffer Leandoer och Hendrik Petersen.

Foto: TT

 

Läs mer: 

Därför delas två litteraturpris ut i år

Så ska fler kvinnor bli nominerade till Nobelpriset

 

Annons