Möt entreprenörerna Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby
Deras mammor var nära vänner. Därför umgicks kusinerna Fanna Ndow Norrby och Amie Bramme Sey ofta under uppväxten i Stockholm. Men det var inte förrän de kom upp i senare tonåren som de fann varandra som vänner – på riktigt. Att det var början på vad som skulle bli en framgångssaga och att de tillsammans skulle bli viktiga samhällsförändrare förstod de inte då.
– Vi började hänga lite mer när jag var 18. Amie och Fatima, Amies äldre syster var tre och fem år äldre så för mig var det ”the big thing” att få umgås med dem. Vi bondade även mer efter att någon av oss skrev en status på Facebook och vi helt plötsligt kunde prata om större och djupare frågor. Vi hittade många likheter hos varandra, berättar Fanna.
Vi började samtala mer om våra lika men olika erfarenheter av att vara svarta kvinnor i diasporan.
Amie är syster till Seinabo Sey och när sångerskans karriär började ta fart umgicks Fanna och Amie mer intensivt samtidigt som de hängde med Seinabo och agerade hejarklack åt henne.
– Det var under den här tiden som något hände, vi började samtala mer om våra lika men olika erfarenheter av att vara svarta kvinnor i diasporan. Vi som grupp blev mer och mer bemötta på olika sätt, och det pratade vi om. Typ, vad fan är det som händer? berättar Fanna.
Upplevelserna och diskussionerna resulterade i att Fanna startade instagramkontot @svartkvinna som snabbt blev en viral succé och följdes upp med både en bok och en utsåld pjäs på Riksteatern.
– Saker hände i samhället, på arbetsmarknaden och allmänt i livet. Vi blev mer reaktiva och engagerade oss mer i feministiska och antirasistiska frågor. Jag och Fanna reagerar ganska lika på saker som händer runt oss, resultatet av våra upplevelser blev olika texter och demonstrationer, berättar Amie.
2015 deltog Amie i anordnandet av en demonstration mot Sverigedemokraternas reklamkampanj i tunnelbanan. Året efter spelade de in det allra första avsnittet av Raseriet. Podden fyllde ett tomrum för många unga svarta kvinnor som tidigare inte hade kunnat göra sina röster hörda i mainstreammedia. I de första avsnitten blandades Amies och Fannas sarkasm och humor med viktiga frågor om kulturlivet och vikten av representation.
Jag och Fanna reagerar ganska lika på saker som händer runt oss, resultatet av våra upplevelser blev olika texter och demonstrationer.
Raseriet-podden fick snabbt spridning och uppskattades av fler och fler. Duon gick från att vara the cool black girls till starka opinionsbildare – och framför allt folkbildare i samhället. Podden gav uttryck för mångas tankar och åsikter och blev också en dörröppnare som ledde till fler stora möjligheter för kusinerna. Det skrevs om dem i media och de syntes allt oftare i teve. Bådas karriärer gick spikrakt uppåt.
– I svensk media fick vi som duo fram till 2020 mycket utrymme för att prata om rasism eller sexism och våra upplevelser av det som svarta kvinnor i en vit värld. Alla mediehus säger sig vara måna om frågor som rör mångfald, inkludering och representation. Ändå är det så att i 99 procent av fallen när vi blir inbjudna att prata eller bli intervjuade är det aldrig en icke-vit person som är journalist, berättar Fanna.
2020 tog duon beslutet att inte göra fler intervjuer om rasism med vita journalister, något som till stor del bemöttes med tystnad. Få följde upp kusinernas ställningstagande och sedan dess har de som duo inte fått några intervjuförfrågningar från etablerad media.
– Det säger en hel del om hur det svenska medielandskapet ser ut och hur svensk media ser på våra krav. Så här i efterhand är vi fortfarande säkra på vårt beslut, att vägra prata om rasism med journalister som saknar erfarenheten av att utsättas för det själva, fortsätter Fanna.
De har aldrig dragit sig för att fatta tuffa beslut även om det inneburit en längre, snårigare väg att gå. För kusinerna är självrespekt, respekt för sitt verk och respekt för den gemensamma relationen och bådas hälsa det som är mest värdefullt.
– Att jobba med en vän kan vara utmanande. Att jobba med en nära familjemedlem sätter press på livslånga band, men vår relation och vår framgång bygger på respekt och genuin kärlek. Vi vågar och kan vara öppna och ärliga mot varandra kring hur vi mår och vad vi tycker samtidigt som vi har disciplin att jobba och få saker gjorda, säger Amie och poängterar att de därför behandlar sin arbetsplats som just en arbetsplats.
Vi vågar och kan vara öppna och ärliga mot varandra kring hur vi mår och vad vi tycker.
– Tack vare vårt produktionsbolag har vi möjligheten att jobba med saker som vi tycker är feta och där vi själva är kreatörerna. Det är inget vi vill riskera, berättar Amie.
Trots att de gör mycket ihop är de noga med att avsätta egentid för både intressen och vänner utanför den gemensamma kretsen. Men även när de inte jobbar tillsammans fysiskt blir det mycket tid på telefon. Familjebanden ser de som en fördel i arbetslivet, särskilt de dagar då livet och vardagen känns tuff.
– Vi backar alltid upp varandra i stället för att dra ner den andra, det är en av fördelarna med att ha sin kusin som vän och sin vän som partner, säger Amie.
Deras gemensamma passion och talang för historieberättande i kombination med en stark känsla för vad som funkar är kusinernas framgångsrecept. Det är också det som har gjort att de i dag både äger och driver ett eget poddproduktionsbolag, AF produktion.
– Namnet kommer från våra namn, Amie och Fanna. Bolagets syfte är att producera högkvalitativa poddar med historier vi vill lyfta, säger Fanna.
Vi backar alltid upp varandra i stället för att dra ner den andra.
AF produktion har redan stora bolag som Spotify och Lelo på meritlistan. Studion och kontoret ligger på Söder där Amie växte upp. Inredningen går i rosa och guld och man förstår direkt att här jobbar ett team som både är bra på branding och stolta över sina framgångar. På väggarna hänger en neonskylt med texten Raseriet, tavlor med favoritpressklipp, diplom och en stor bild på rapparna Cardi B och Megan Thee Stallion.
Entreprenörsandan har de i blodet.
– Jag växte upp på Söder och jag och mina syskon reste ofta till Gambia. I Stockholm var vi jämt i mammas affär där hon sålde konst och inredning från Västafrika, berättar Amie.
Samtal om banden till Afrika som kontinent och fädernas hemland Gambia är något som får båda kusinerna att lysa upp. De utesluter inte att AF produktion expanderar även till den afrikanska marknaden. Både Fanna och Amie är övertygade om att de aldrig hade nått den framgång de har i dag, utan den andra. Redan i deras allra första poddavsnitt hörde jag dem lyfta varandra, och det gör de fortfarande, under vår intervju.
Men viktigast av allt är att komma ihåg att unna oss och ha kul! Det ger oss balans i livet.
– Vi har utvecklats mycket genom att gå i terapi. Just vikten av att tillåta sig själv att få professionell hjälp är något vi försöker lyfta både privat inom familjen och offentligt till våra följare. Men viktigast av allt är att komma ihåg att unna oss och ha kul! Det ger oss balans i livet, avslutar Amie.
Namn: Fanna Ndow Norrby.
Ålder: 32 år.
Yrke: Poddare, författare och medieprofil.
Aktuell: Med nystartade poddproduktionsbolaget AF produktion.
Följ: @fannandownorrby.
Namn: Amie Bramme Sey.
Ålder: 34 år.
Yrke: Poddare, skribent och medieprofil.
Aktuell: Med nystartade poddproduktionsbolaget AF produktion.
Följ: @amiehtekid.
Fannas & Amies bästa tips för framgång & balans
- Fira mycket, stanna upp och ha kul!
- Underskatta inte klassiska mormorsknep som att sova och äta regelbundet och ordentligt.
- Gör saker helhjärtat och våga släppa på mentala spärrar, som tankar om att du inte kan eller borde göra något.
- Hitta ditt crew, människor du kan lita på och samarbeta med.
Av: Isatou Aysha Jones Foto: Emma Grann/Studio Femme