Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Familect – allt du behöver veta om fenomenet på Tiktok

28 maj, 2024
AvLouise Berglund
Cute jeans i Kardashians
Foto: E!
Vad kallar du din partner eller bästis? Och vilka är era hemliga kodord? På Tiktok visar allt från par till syskon och bästisar upp sina egna språk – fenomenet som kallas familect.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 beautyhacks på TikTok du måste provaBrand logo
4 beautyhacks på TikTok du måste prova

Ni vet i Keeping up with the Kardashians när Kris Jenner sa att Kendall Jenner hade ”cute jeans” och Kendall svarade ”you're cute jeans”? Uttrycket blev såklart en meme direkt. Och också ett kul uttryck som bara ”den införstådde” fattar.

TRENDEN PÅ TIKTOK: DET HÄR ÄR FAMILECT

På Tiktok just nu pågår exakt samma sak – men med icke kändisfamiljer. Typ alla par, bästisar och familjer har egna uttryck som bara dem förstår. Och det har blivit en trend att avslöja sina interna ord och uttryck. Att dela sin familect med andra helt enkelt.

Annons

Därför utvecklar vi en familect

I en artikel i The Atlantic förklarar datalingvistikern Kathryn Hymes begreppet – och anledningen till att vi håller på såhär. Och det handlar om anknytning och tillhörighet.

”När människor använder familect-termer så förstärker de sina berättelser, ritualer och minnen som sammansvetsar dem som grupp”, skriver hon.

För att ta ett klassiskt exempel: Vad kallade du och din familj fjärrkontrollen när du växte upp? Vi sa fjärren. Men en kompis familj sa alltid dosan. Och en gång träffade jag någon som påstod att de sa ”tryckmoj” hemma, även om jag än idag har svårt att tro på det...

Annons

Par och kompisar utvecklar också familect

Fenomenet finns inte bara inom familjekonstellationer, utan också inom romantiska relationer och vänskapsrelationer. Vem har till exempel inte ett (töntigt) smeknamn på sin partner? Eller ett smeknamn på en bästis som uppfanns vid en helt random tidpunkt under er vänskap.

Att ha och använda uttryck inom ert egna språk, er familect, är helt enkelt ett positivt tecken på känslomässig kontakt och bidrar till relationsbyggande.

Annons