Faysa Idle och Ebba Lange har funnit varandra – i en drömkollision
Deras första sammandrabbning sker egentligen på avstånd. Faysas slagstarka poesi sprakar stadigt från de inbyggda högtalarna i Ebbas laptop, och rör sig sakta men säkert från öra till hjärta. Ebbas kreativa projekt, bilder, konsertprojiceringar och musikvideor, får Faysa att haja till och uppmuntras, innan de läggs på minnet med ett underliggande hopp om något mer. Och det där fundersamma ”något mer” är det, minst sagt, tid för nu. Den 24:e februari öppnas Södra Teaterns dörrar för Allt som glimmar är inte guld – en poesishow om och med Faysa Idles poesi, kurerad och visualiserad av Ebba Lange. Duon har gått från fiktion till realitet, från idé till faktum, men kollisionen beskrivs fortfarande av dem själva som drömmig.
Ebba: Vi förstår liksom varandra utan att kommunicera. Jag har läst Faysas dikter om och om igen, fått idéer mitt i natten som jag skrivit ner och skickat i vår numera säkerligen milslånga sms-konversation, och fått mängder av ”ja!” och ”du tänker helt rätt” tillbaka.
Faysa: Det jag jobbar med är ju allvarligt, du vet. Det är därför det är kul att ha med Ebba, hon är en show hela hon, och hon vet exakt hur hon ska få till balansen oss emellan. Med mitt djup och hennes konstnärsskap kan man skapa något otroligt.
Faysa Idle klev under 2023 in i offentligheten och kulturrummen genom sin debutroman Ett ord för blod, där hon på 235 sidor ger en direkt inblick i sitt liv som barn, flicka och ung kvinna i epicentret av det demolerande gängvåldet i Stockholms förorter. Boken har hyllats för sitt direkta språk och hjärtskärande sanning, där Faysa obehindrat delar med sig av en verklighet som annars hålls bakom lyckta dörrar eller kvar i sargade själar. Poesishowen kan tolkas som en utveckling av boken – och samtidigt något helt annat.
Faysa: Poesin är min mittpunkt, det var det som fick mig att skriva från första början. Gängvåldet finns såklart med där; det är en del av mig, det är hela min uppväxt, det är allt jag kan, allt jag sett. Men jag är så mycket mer än det. Det är kärlek, vänskap och frigörelse men också faktumet att allt som pågår gör det hand i hand, likaså våldet och kärleken.
Ebba: Äntligen ska poeten Faysa få visas upp. Jag är så taggad på det.
Faysa: Man vill inte kategoriseras, hur mycket alla än försöker göra det, och showen tror jag kan bli ett steg i rätt riktning.
Ebba har tidigare arbetat med artister som Cherrie, Sabina Ddumba och Janice (samt kallats för ”legit one of the coolest chicks on the planet” av Rihanna) och simultant skapat sin egen konst i form av stilla och rörlig bild. Att ta sig an poesi, genom ett visuellt skaparläge, är tidigare obestigen mark.
Ebba: Samtidigt som jag ibland känt mig som Bambi på hal is kring det här projektet har jag aldrig känt att det varit svårt att tolka texterna. Jag snarare dras till dem. Faysa har gett mig mycket ansvar, vilket känns tryggt.
Faysa: Hon förstår min konst. Jag upptäcker nya saker i mig när hon tolkar mina dikter.
Det känns som att ni hittat rätt i ert duoskap.
Faysa: Definitivt.
Genom showen vill duon rikta nytt ljus mot konstformen poesi. Att det skrivna ordet inte får större plats i dagens kulturutbud tror de handlar om utförandet. Det vill de förändra.
Faysa: Jag är själv poet men går inte på poesiläsingar … det är så tråkigt?! Haha! Den finaste konsten är poesi, men ändå får den inte något större utrymme.
Ebba: Man går på konserter, spelningar, men man gör inte det på samma sätt med poesi. Vår show innebär inte att Faysa endast står och läser – vilket är kraftfullt i sig – vi vill skapa något som får dit personer som inte är vana vid konstformen i sin enkelhet. En artist har ett band, visuell konst på stora skärmar, mäktigt ljud och ljus. Varför kan inte en poet ha samma? Det vill vi se mer av inom poesi, så att inte bara konserter eller teater får den typen av rum.
Faysa: Poesi är effektivt, går snabbt in i dig. Vi har skapat en fysisk version av upplevelsen.
Allt som glimmar är inte guld kommer, utöver Faysas poesi, att presentera fler poeter. Under en session läser Faysas mamma en dikt hon själv skrivit, på somaliska. Kvällens tema rör sig fritt över hur kvinnan får tag i det fria ordet, och på så sätt börjar få tillbaka sin makt. En resa som båda kreatörerna varit en del av, men på olika villkor.
Ebba: Det är något vi båda tror att många kvinnor kan känna igen sig i.
Faysa: Jag hoppas att poesin kan finnas där till tröst och läkning. Både för mig själv och för andra, både för de som upplevt det jag upplevt men också för de som har sina egna sår. Det är bara kvinnor som syns och hörs under hela showen. Den här natten använder vi oss av det fria ordet, och vi gör oss fria.
Faysas sista svar spelas in av bandaren på bordet. Kreatörskollegerna reser sig för att gå. ”Ursäkta, är det du som är Faysa?” hörs det snett bakom. ”Jag har läst din bok, tack för att du orkar berätta", säger tjejen.
Ännu en sammandrabbning, med det litterära i fokus, som skett på avstånd. Ännu en kollision som kan ge ringar på vattnet – och förhoppningsvis bidra till ett nytt, underliggande hopp.
FAKTA
Namn: Faysa Idle och Ebba Lange.
Ålder: 25 och 26 år.
Aktuella: Med poesishowen Allt som glimmar är inte guld på Södra Teatern i Stockholm och fotoutställning på galleri Hedenius Editions.
Följ: @faysaidle och @illestmother.