Här är böckerna du bara måste önska dig i julklapp 2018
Vad är finare än att ge bort en bok till någon? Att låta hen du ger den till drömma sig bort till en ny värld – en ny plats. Dessutom: miljövänligare än allt annat, i dessa klimatkristider…
Att läsa böcker är dessutom bra för hälsan, har det visat sig. Och läser du mycket är du dessutom en bättre partner. Så, vad väntar du på? Här är önskelistan med böcker för julen 2018! Klicka hem dessa ELLE-favoriter till dig själv – eller till någon du tycker om.
1. Rich Boy av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
”Jag tror att det finns ett sug att bara berätta hur kvinnor har det och att fråga sig vad det är som är en kvinna? Den frågan är inte alls besvarad lika ofta som frågan om vad som är en man? Jag har inget svar men jag har i alla fall vistats i frågan. Boken handlar inte bara om kvinnan som en god och omvårdande figur. Den här boken berör också kvinnans mörker. Det finns liksom inga starka kvinnor i den här boken”, sa Caroline Ringskog Ferrada-Noli då ELLE intervjuade henne inför lanseringen av Rich Boy i våras.
Rich Boy är en bok som handlar om en mor, Marianne, och en dotter, Annika. Enligt förlaget, Natur & Kultur, kretsar Rich Boy kring ”två kvinnoliv sammanvävda av tid, kärlek, ensamhet och en delad utsatthet”. Det är en bok med mycket smärta – och svärta. Men också med enormt mycket humor. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
2. Skrivliv: Från första boken till första barnet av Gun-Britt Sundström
Har du läst ANNONS Maken? Inte? Läs den direkt! Om ja, ja då är Skrivliv den perfekta uppföljaren. Boken består av texter ur en ung kvinnas dagbok, Gun-Britts egna, som har ställts samman till en ”metabok”, en bok om skrivande. Boken kan läsas som ett spännande tidsdokument om livet på tidningsredaktionerna, bland vänsterfolk och samhällets intellektuella elit. Ett tema är växelspelet mellan liv och skriv: hur erfarenheterna påverkar vad som skrivs och det i sin tur påverkar livet och relationerna. Miljön är den dåtida kultureliten och tidsandan är speciell, men samtidigt finns det mycket som är allmängiltigt och igenkännligt också idag, inte minst osäkerheten i övergången från ungdom till vuxenliv. Det som skildras är ingen rak karriär utan ständig vacklan och tvehågsenhet, i studier och arbete, kärlek och politik.
Älskar du 60- och 70-talet? Grattis! Då är denna bok rena rama födelsedagskalaset för dig.
Skrivliv är en underbar bok, inte minst eftersom den rymmer backstoryn till den otroliga kärlekshistorien i Maken. För alla oss Maken-älskare är detta material ovärderligt. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
3. Snart är den 1968 av Åsa Moberg
Det har gått 50 år sedan 1968, det där året som, för så många, har ett drömmigt skimmer av frihet över sig. I Åsa Mobergs bok, Snart är det 1968, lyser det där drömmiga skimret med sin frånvaro. åsa Mobergs bok är en del av en triologi, men kan absolut läsas fristående. I centrum för handlingen står Nina Broman, som precis brutit med sin familj. Hon bor i en etta i Solna, är engagerad i FNL-grupperna och har precis fått praktikplats på den nystartade modefirman Lao-Tse. Kläderna som ritas av de tre kvinnorna symboliserar allt det som Nina Broman längtar efter: frihet, konst, sex och, mest av allt, en ny tid.
Snart är det 1968 är både vansinnigt underhållande och djupt drabbande. Dessutom är det en bok som väcker frågan (till alla oss nostalgiker) om det verkligen var bättre förr? ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
4. Doften av en man av Agneta Pleijel
Agneta Pleijels roman, Doften av en man, är egentligen en fortsättning på boken Spådomen, men är minst lika bra att ta sig an helt fristående. Boken bygger på minnen av den unga kvinna som från 60-talet och framåt var hon. En omodern etta i Haga i Göteborg och ämnet litteraturhistoria är startpunkten och studierna går bra. Men hur kommer man åt livets honung? Ryms livet verkligen i litteraturen? Vad vill männen? Hur matcha önskningarna som stiger ur deras dröm om kvinnan? Hur ta sig ut ur ett äktenskap som inte är ens eget, utan föräldrarnas?
Igenkänningen är onekligen stor i Pleijels Doften av en man. Det är en bok man inte vill ska ta slut. Och det är en bok man tar med sig länge när den väl gör den. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
5. Vardagar av Ulf Lundell
Ulf Lundell levererar, genom boken Vardagar, det bästa han släppt i bokform sedan ANNONS Jack kom ut. I fokus står han själv, reflekterande, över just vardagen. Livet, kärleken, barnen. Alkoholen. Naturen. Politiken. Ulf Lundell är ärligare, vettigare och mysigare än på mycket, mycket länge. Han levererar sanningar och resonemang likt ingen annan. Dessutom är boken även en kärlekhistoria. Parallellt med skilsmässan från senaste, tredje, hustrun dör hans första, Barbro. Hon som är mor till tre av hans fyra barn. Lundell tycks nästan överraskas av smärtan som uppkommer i och med exfruns bortgång. Med sig, genom boken, tar han frågorna som denna smärta väcker. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
6. Moderskap av Sheila Heti
Vad vinner den kvinna som skaffar barn, och vad offrar hon? Vad vinner och vad offrar den som avstår? Någonstans mellan 30 och 40 kan huvudpersonen i Moderskap inte längre ducka för frågorna. Medan hennes vänner överlägger vid vilken tidpunkt det bäst passar dem att bli mödrar, brottas hon med frågan om moderskapet alls är för henne. Moderskap utspelar sig under de kanske mest avgörande åren i en kvinnas liv, då önskan om frihet ställs mot önskan om barn och beslutet oavsett utgång är oåterkalleligt.
Moderskap är en bok att läsa sakta. En bok att diskutera, antingen med sig själv, sin aprtner eller sina vänner. Själv fann jag mig stryka under och vika hundöra på nästan varje sida. Romanen, som egentligen känns som en biografi, är oerhört tänkvärd och innehåller fantastiska meningar, inte sällan fyllda av frågor utan givna svar. Och det är just det som gör den så bra. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.
7. Arv och miljö av Vigdis Hjorth
”Att ingen av er någon enda gång har frågat mig om min historia, har jag upplevt och upplever jag som en stor sorg.”
Så skriver den äldsta dottern Bergljot i ett mejl till sina systrar, efter det att en häftig diskussion om förskott på ett arv har blossat upp. De är fyra vuxna syskon, och föräldrarna har meddelat att två av döttrarna ska få ärva sommarstugorna som alla har ett förhållande till. Men vad är stugorna värda? Och vem får vad? Under bråket om arvet pulserar en långt mer smärtande nerv. Det handlar om vem som blev älskad och vem som blev utsatt som barn. Kring denna histora kretsar Arv och miljö. I boken finns också uttrycket ”kela med sitt ärr”, en fantastisk mening som väcker många tankar om smärta, och hur man hanterar den. ANNONS Läs mer, och klicka hem boken här.