ELLE-redaktören tipsar – här är de 30 bästa tv-serierna
Ibland känns det som att man lägger lika mycket tid på att scrolla mellan streamingtjänsterna och topplistorna som man faktiskt hinner kolla på en tv-serie. Ju fler plattformar som lanseras, desto fler val att göra. Och desto mindre tid att njuta av något bra på tv.
Faktum är att det till och med är bevisat i en undersökning från 2019 gjord av tv.nu. Då la nästan varannan svensk minst 16 till 30 minuter i veckan på att välja innehåll på streamingtjänster. På ett år blir det nästan en hel dag. Åtta procent svarade att de lägger minst 1,5–2 timmar per vecka vilket på ett år skulle bli hela fyra dagar. Och det här var fyra år sen!
För att bespara dig letandet har ELLEs populärkulturredaktör, Louise Berglund, valt ut 30 av de bästa serierna inom alla kategorier.
Här är 30 av de bästa tv-serierna:
Yellowstone – Sky showtime
Alla vill ha en bit av Yellowstone. Den åtråvärda ranchen i Montana har gått i arv i generationer. John Dutton, som spelas av Kevin Costner, gör allt i sin makt för att skydda marken. Samtidigt får vi lära känna hela syskonskaran Dutton och alla anställda cowboys på ranchen. Mitt bland dramatiska familjefejder finns också en historia om att längta efter kärlek, att vara förälder och att göra upp med sitt arv.
Sons of Anarchy – Disney+
MC-serien som satte MC-serier på kartan. Jax Teller (Charlie Hunnam) är son till gängets ledare Clay Morrow (Ron Perlman). Under tv-seriens sju säsonger blir det tydligt att de inte har samma syn på hur klubben ska bedrivas. Samtidigt som Jax är en ung pappa trappas stridigheterna med andra klubbar upp. Och alla hämdaktioner i Kalifornien blir ett heltidsjobb.
Kärlek & anarki – Netflix
Ida Engvoll spelar den gifta it-konsulten Sofi som inleder en flört med den unga IT-teknikern Max, spelad av Björn Mosten. Det hela börjar som en lek med post it-lappar men utvecklas plötsligt till något djupare. Samtidigt ska familjelivet hinnas med. Och det där parmiddagen man egentligen inte ville gå på. De två säsongerna bjuder på många dråpliga situationer och dålig stämning, men också fina stunder och hög igenkänning.
Emily in Paris – Netflix
Tv-serien Emily in Paris har hånats för att vara stereotyp och fransmännen har till och med klagat på just det. Och ja, den är cheesy. Men också totalt ångestfri. Amerikanen Emily, som spelas av Lily Collins, flyttar till Paris för att jobba på en PR-byrå. Det blir såklart en total kulturkrock. Mitt i allt dyker den härliga kocken Jacob upp. Men också brittiska Alfie. Trots kritiken seglar Emily in Paris alltid upp på topplistan så fort en ny säsong släpps. Den fjärde säsongen kommer i augusti 2024.
Young royals – Netflix
Omar Rudberg och Edvin Ryding spelar eleverna Simon och prins Vilhelm som går på internatskolan Hillerska. De inleder en romans men det visar sig inte vara helt enkelt att vara kär i någon som tillhör hovet. Framför allt inte när man själv aldrig varit i offentligheten. Svenska Young royals har gjort dundersuccé utomlands och har en fanbase utöver det vanliga. Den tredje och sista säsongen släpptes under våren 2024.
Greys anatomy – Disney+
20 säsonger. Behöver jag säga mer? Sjukhusserien Greys anatomy är en av grundpelarna när det kommer till tv-serier. Läkarna på Grace Mercy West Hospital är med om typ allt man kan vara med om under de 428 avsnitten. Jag menar, det är inte för inte som Taylor Swifts ena katt är döpt efter huvudpersonen, läkaren Meredith Gray.
New girl – Disney+
New Girl är mångas feel good-serie och ligger alltid högt upp på topplistorna, trots att den släpptes för över ett decennium sen. För den är gullig! Och hemtrevlig! Och kul! Den tåls att se om och funkar lika bra att sträck-kolla på som att ha på i bakgrunden. Zooey Deschanel spelar Jess som genomgått ett break up och blir roomates med tre snubbar. De alla blir nära vänner och går igenom livet tillsammans (ja, några blir kära men jag säger inte vilka om jag mot förmodan skulle råka spoila för någon...).
Sex and the city – Max (tidigare HBO)
Det hade inte varit rättvist att göra den här listan om inte Sex and the city fick vara med. Ja, handlingen skriker 80-tal och många av referenserna hade aldrig hållit idag. För lets face it, tjejerna är ganska osköna mot varandra till och från. Men bortsett från det är SATC ändå en klassiker. Mode, sex, män och drinkar i New York. Det räcker så!
And just like that... –Max (tidigare HBO)
I Sex and the city var tjejgänget i 30-årsåldern (okej, vi alla vet att Samantha var 40). I uppföljaren And just like that... är gänget i 50-årsåldern. Första säsongen utspelar sig 11 år efter den andra SATC-filmen. Och avsnitt ett av AJLT inleds minst sagt dramatiskt med att Mr Big dör. Trots att serien fått kritik för att fokusera för mycket på krämpor och att vara påtvingat woke är den ändå sevärd – framför allt är andra säsongen vassare än den första!
Bron – SVT play
Dansk-svenska succéserien Bron håller fortfarande trots att den hade premiär på SVT 2011. Handlingen i de fyra säsongerna kretsar kring ett fall där ett lik hittas mitt på Öresundsbron, precis på gränsen mellan Sverige och Danmark. Sofia Helin briljerar i rollen som polisen Saga Norén!
Breaking bad – Netflix
Kemiläraren Walter White drabbas av cancer. För att trygga sin familjs framtid börjar han tillverka metamfetamin. Till hjälp har han sin gamla elev Jesse Pinkman. Det visar sig dock inte vara helt riskfritt att bygga upp ett knarkimperium. Breaking bad hade premiär redan 2008 och är fortfarande en av de absolut högst rankade tv-serierna på Imbd.
Game of thrones – Max (tidigare HBO)
Winter is coming! Jag kan verkligen sakna Game of thrones-hypen. Att vänta på avsnitten och ha GoT-kväll en gång i veckan för att sen gå igenom alla memes i sociala medier. Det enda jag inte saknar är att bli spoilad. Tv-serien som är baserad på Sagan om is och eld av författaren George R.R. Martin är otroligt sevärd och fick nog många att falla för fantasy. Ett rekord i antal vunna Emmys (59 stycken) talar väl sitt tydliga språk? Handlingen kretsar kring att ta makten över den så kallade järntonen och då regera över de sju kungadömena i Westeros.
The wire – Apple tv+
Ett bra recept för en uppskattad krimserie är att både en tidigare kriminalreporter (David Simon) samt en tidigare polis (Ed Burns) varit med och skapat serien. The Wire utspelar sig i Baltimore och är en rå och realistisk polisserie som handlar om en mord- och narkotikarotel. De undersöker och avlyssnar en mäktig drogring som tros ligga bakom ett antal mord.
True detective – Max (tidigare HBO)
Varje säsong av kriminaldramaserien True detective är en fristående berättelse med olika karaktärer och handling. Och under seriens gång har många tunga namn medverkat. I första hyllade säsongen som släpptes 2014 såg vi bland annat Matthew McConaughey, Woody Harrelson och Michelle Monaghan. 10 år senare, alltså 2024, släpptes den fjärde säsongen, True detective: Night country, vars tittarsiffror också slog i taket!
The office – Netflix
Den amerikanska versionen av The office slutar aldrig ligga på topplistorna, trots att första avsnittet kom 2005. Kanske är det för att Steve Carell är lysande i rollen som kontorschef. Eller för att Rainn Wilson är perfekt som den (osmarta) anställda Dwight Schrute. Skratt och trygghet utlovas i alla de 9 säsongerna.
Westworld – Max (Tidigare HBO)
Jag tycker ofta att Westworld blir bortglömd när man pratar om starka tv-serier. Men den är fantastiskt spännande! Sci-fi möter thriller med en handling som kretsar kring en nöjespark bestående av avatarer, där besökarna får göra i princip vad de vill. Det visar sig dock med tiden att karaktärerna inte fungerar helt som planerat och det blir totalt uppror. Men det gäller att inte titta bort från skärmen, för då missar man värdefulla ledtrådar!
Succession – Netflix
Familjen Roy äger medieimperiet Waystar Royco. Och som om det inte vore svårt nog att driva den typen av företag så blir allt ännu värre när Logan Roy, pappa och CEO beslutar sig för att step down, som man säger i USA. Alla vill plötsligt ha en bit av kakan. Succession är makt, korruption och dysfunktionella familjerelationer i ett otroligt potpurri.
Fleabag – Prime video
Fleabag är dramakomedin skapad av Phoebe Waller-Bridge, baserad på hennes soloföreställning från 2013. Hon spelar även huvudrollen i tv-serien som kretsar kring en kvinna i London som försöker läka efter en tragedi, men samtidigt avfärdar alla som försöker hjälpa henne. En arg men sexig och smart skriven tv-serie. Den är dock ingenting för den som ogillar när huvudpersonen pratar in i kameran (förlåt!). Alltså när skådisen ”bryter den fjärde väggen”, för att prata filmspråk.
Hacks – Max (Tidigare HBO)
Deborah Vance (spelad av Jean Smart) är en rik men avdankad komiker, som blir av med sitt fasta gig i Vegas. Plötsligt måste hon skriva nytt material. Men hon är otrevlig mot alla och bryr sig mer om sin samling av lyxiga saltkar än sina anställda. Plötsligt snubblar den unga skribenten Ava Daniels (spelad av Hanna Einbinder) in i hennes liv. Det blir inte kärlek vid första ögonkastet. Men oj, vilken överraskande varm tv-serie som fått en tredje säsong 2024.
How I met your mother – Prime video
HIMYM är förkortningen på tv-serien som också alltid ligger på topplistorna och alltså kan utnämnas till en så kallad ”snuttefilt”-serie tillsammans med New Girl och Sex and the city. Huvudkaraktären Ted Mosby berättar i flashbacks om hur han träffade sina barns mamma. I nio säsonger får vi lära känna hans nära vänner – och vara med på allt ifrån misslyckade nyårsfiranden till stölder av blå valthorn.
Bridgerton – Netflix
Ett sexigt kostymdrama med inslag av musikal. Så presenterades Bridgertons första säsong för mig och jag tänkte ”vem ska kolla på det här?”. Men jag hade fel. Tv-serien Bridgerton är baserad på en bokserie skriven av Julia Quinn. Handlingen kretsar kring syskonen i den rika familjen Bridgerton och varje bok och säsong handlar om ett specifikt syskon. Den första om Daphne, den andra om Anthony och den tredje och nyaste säsongen om Colin (och Penelope!). Dessutom är musiken i tv-serien nyinspelade klassiska versioner av världskända låtar (till exempel Ariana Grandes Thank you, next).
Dexter – Netflix
Dexter Morgan jobbar som kriminaltekniker i Miami och är expert på blodanalys. Grejen är bara den att han samtidigt extraknäckar som seriemördare. Han strukturerar dessutom sina mord runt en speciell kodex för att inte åka fast och för att enbart döda omoraliska människor. Tv-serien Dexter finns i 8 säsonger och ligger alltid högt upp på topplistorna om vi pratar betyg.
Girls – Max (tidigare HBO)
Tv-serien Girls släpptes 2012. Lena Dunham som är skapare till serien spelar själv en av huvudrollerna, Hannah. I serien får vi följa henne men även Marnie, Jessa och Shoshanna, som alla är strax över tjugo och lever i New York. Serien är något av en modernare form av Sex and the city, men karaktärerna är inte lika rika. Humorn är dock uppdaterad och dejter och relationsproblem finns det gott om!
Big little lies – Max (tidigare HBO)
Vad händer när man placerar With Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Shailene Woodley och Zoë Kravitz i samma serie och låter dem spela hemmafruar som plötsligt enas kring ett trauma? Succé händer! Big little lies bygger på romanen med samma namn, skriven av Liane Moriarty. Första säsong kom 2017 – och serien håller absolut än!
Vänner – Max (tidigare HBO)
Det vore väl tjänstefel av mig om jag inte hade med Vänner på den här listan. I april 2024 var det hela 25 år sedan det allra sista Vänner-avsnittet sändes. De 10 säsongerna om de sex vännerna från New York som bor i samma hus ligger fortfarande ständigt i topp på streamingtjänsterna. Jag har ingen statistik men jag skulle gissa på att Vänner är den tv-serie som flest personer ser om och om. Och om igen.
The undoing – Max (tidigare HBO)
Ingen spelar kanske manisk lika väl som Nicole Kidman. De stirriga blickarna, konsten att springa på stan och se jagad ut och förmågan att tappa det, men bara lite i taget. Så även i denna tv-serie. The undoing är psykologisk thriller baserad på boken med titeln You should have known , skriven av Jean Hanff Korelitz. Kidman spelar psylologen Grace som är gift med Jonathan (Hugh Grant). Plötsligt vänds deras perfekta liv på Manhattan upp och ner när en kvinna blir mördad och Grace fattar misstankar om att allt kanske inte är som hon trodde.
The vampire diaries – Netflix
Två vampyrer som faller för samma människa. Om inte det utgör en bra bas för en tv-serie så vet jag inte vad som gör det. Tv-serien The vampire diaries, som släpptes i USA 2009, är baserad på böckerna med samma namn, skrivna av L.J. Smith. Ian Somerhalder och Paul Wesley spelar vampyrbröderna Stefan och Damon. Nina Dobrev spelar den eftertraktade Elena Gilbert.
True blood – Netflix
Året innan The vampire diaries hade premiär släpptes första säsongen av True blood – också en vampyrserie baserad på en bokserie. I det här fallet Southern vampire mysteries av författaren Charlaine Harris. Huvudpersonen i True blood är Sookie Stackhouse, en servitris som lever i Bon Temps, Louisiana. Serien börjar två år efter att det syntetiska blodet lanserats vilket gör att vampyrerna nu lever öppet bland människorna. Och gissa vem som faller för en vampyr? Sookie såklart.
Euphoria – Max (tidigare HBO)
Zendaya har prisats för sin tolkning av huvudrollen Rue i Euphoria, som går i high school och kämpar med både drogmissbruk och psykisk ohälsa. Hela tv-serien är sprängfylld med talang: Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney och Alexa Demie gör alla roller i Euphoria . Handlingen kretsar kring ämnen som sex, kärlek, droger, familjetrauman och att vara ung vuxen. Hittills finns två säsonger ute – en tredje väntas komma men har dröjt på grund av pandemin.
Mad men – Prime video
Tv-serien Mad men utspelar sig i den amerikanska reklamvärlden under 1960-talet. Jon Hamm spelar huvudrollen som Don Draper, kedjerökande creative director på Sterling Cooper med ett mörkt förflutet. Serien har totalt sju säsonger och har fullkomligt överösts med priser genom året. Totalt har Mad men vunnit tretton Emmys och fyra Golden globes.