Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Hbtq-filmerna du inte får missa – 18 tips och trailers

31 jul, 2019
AvAnna Asplund
18 hbtq-filmer du inte vill missa
Gripande, roliga, sorgliga, peppande och helt magiska: Här är 18 filmer med hbtq-tema som du inte vill missa. Från kommande premiärer till queerklassiker.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Moonlight (2016)

Barry Jenkins film om Tyrones väg från barn till vuxen i Miamis fattiga områden fick åtta Oscarsnomineringar. Och priset för bästa film. Magiskt foto och en stark kärleksstory om sårbarhetens tabu– och mycket mer. Missa INTE!

Booksmart (2019)

Kvällen innan de går ut high school inser Molly och Amy (som är lesbisk) att de har slösat hela sin skoltid på att vara duktiga och plugga.

Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

De bestämmer sig för att ta igen allt det sista dygnet. Den skruvade feministiska komedin Booksmart är Olivia Wildes långfilms-regidebut.

 

Rafiki (2018)

Det hyllade kenyanska dramat Rafiki i regi av Wanuri Kahiu hade premiär på Cannes-festivalen 2108. Filmen handlar om kärleken mellan tonåringarna Ziki och Kena, vars pappor är politiska rivaler. Och estetiskt är Rafiki en fantastisk kärleksförklaring till Kenya.

 

Vita & Virginia (2018)

Ett hypat kostymdrama om den (sanna) kärlekshistorien mellan författarikonerna Virginia Wolf och Vita Sackville-West. Två personer med privilegier, som samtidigt var normbrytare. Filmens manus är baserat på deras kärleksbrev. Vita & Virginia hade festivalpremiär 2018 och har inte haft biopremiär än.

Annons

 

Topp 3 (2019)

En bitterljuv animerad romcom om topplistor och framtidsdrömmar i Norrlands inland, i regi av Sofie Edvardsson. Filmen har belönats med publikens pris vid prestigefyllda hbtq-filmfestivalen Outfest i Los Angeles, och har svensk biopremiär hösten 2019. Men den hade smygpremiär på SVT Play den 29 juli.

 

 

Förbjuden kärlek (2011)

Maryam Keshevarz starka film om den (bokstavligen) förbjudna kärleken mellan tonårstjejerna Atafeh och Shireen i Teheran. Filmen mottog publikens pris vid Sundance-festivalen 2011.

Annons

 

The Favourite (2018)

En tiofaldigt Oscarnominerad och allmänt filmprisad kostymrulle – som faktiskt är rolig. The Favourite i regi av Yorgos Lanthimos kretsar kring ett lesbiskt triangeldrama vid det brittiska hovet på 1700-talet. Du kan se trailern här.

Kiki (2016)

Kiki-scenen är en subkultur för unga hbtq-personer i New York. En fristad från rasism, homofobi och transfobi. Mentorskap och vänskap är centralt i de familjer som skapas medan ungdomarna utövar House and ball, vars mest kända uttryck är voguing. Kiki i regi av Sara Jordenö fick pris på Berlins filmfestival 2016.

Annons

Paris is Burning (1990)

https://www.youtube.com/watch?v=o47CwiJLpes

Dokumentärklassikern Paris is Burning av Jennie Livingston handlar också om subkulturen kring House and ball. Ett tips är att se båda filmerna för en inblick inte bara i voguing-scenen utan även i dess utveckling.

Call Me by Your Name (2017)

I Call Me by Your Name av Luca Guadagnino kärar 17-åriga Elio ner sig i sin pappas amerikanska assistent en sommar i Italien på 1980-talet. Ett romantiskt drama som nominerades till tre Oscar, bland annat bästa film, och fick priset för bästa manus efter en förlaga. Missa inte heller romanen av André Aciman.

Annons

 

Silvana – väck mig när ni vaknat (2017)

En unik skildring av en artists genombrott och kamp med rollen som förebild. Och en väldigt fin kärlekshistoria. Silvana – väck mig när ni vaknat är regisserad av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis.

 

Cassandro the Exotico! (2018)

Cassandro uppträder i dragpersona i machovärlden inom Lucha Libre, men börjar efter 26 år som stjärna i ringen fundera på att gå i pension. Ett intimt porträtt, inspelat på 16 mm-film, i regi av Marie Losier.

Annons

 

Min homosyster (2017)

Majken och Gabbi vet att de är homosexuella. Men hur är det med Gabbis lillasyster? På en bilresa till Norrland uppstår en tyst kamp mellan dem: Vem ska vinna Cleos förtroende och få svaret? Kortfilmen Min homosyster är regisserad av Lia Hietala.

 

Home Games (2018)

En dokumentär av Alisa Kovalenko om Alina Shilova som är fotbollsspelare i Ukraina; ung och lovande med siktet inställt på landslaget. Filmen följer henne under ett kritiskt år när allt ställs på sin spets.

Annons

 

Nånting måste gå sönder (2014)

Ett passionerat kärleksdrama i regi av Ester Martin Bergsmark. Filmen är baserad på romanen Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats av Eli Levén. Saga Becker fick en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin skådespelardebut i rollen som Ellie/Sebastian.

 

The Watermelon Woman (1996)

En romantisk dramakomedi skriven, regisserad och klippt av Cheryl Dunye som även gör huvudrollen. Den första långfilmen på bio av en lesbisk afroamerikansk regissör. Handlingen kretsar kring en ung lesbisk kvinna som arbetar i en videobutik medan hon gör en dokumentär om en svart skådespelerska från 1930-talet.

Annons

 

But I’m A Cheerleader (1999)

En komediklassiker om 17-åriga Megan som skickas till ett rehab med ett femstegsprogram mot homosexualitet av sina strikt kristna föräldrar. De misstänker nämligen att hon är lesbisk eftersom hon är vegetarian och lyssnar på Melissa Etheridge. But I’m a Cheerleader är regisserad av Jamie Babbit.

 

Fucking Åmål (1998)

Blyga Agnes flyttar till Åmål och blir kär i populära Elin. Och allt blir komplicerat. Filmen är full av tidsmarkörer som limpmackor med Oboy till mellanmål, men den är framförallt en tidlös hyllning till tonårskärlek mellan tjejer. Alexandra Dahlström fick en guldbagge för sin rollprestation. Regi: Lukas Moodyson. Du kan se trailern här.

Foto: Stillbild ur Rafiki

Läs mer:

20 höjdpunkter i Stockholm under Pride 2019

Här kan du gå på bio utomhus i augusti – i Sveriges 4 största städer

Valkyrie blir Marvel-filmernas första hbtq-hjälte

Annons