Kvinnliga poeter är våra nya popstjärnor
Året är 2021 och amerikanska Amanda Gorman, 22 år gammal, gör succé världen över när hon läser upp sin dikt The Hill we climb vid Joe Bidens installation. Hon blir därmed den yngsta poeten som någonsin haft det uppdraget.
Året är 2017 och danska Kamilla Tolnø börjar publicera sina illustrationer och sin poesi på Instagram. Tre år senare släpper hon sin debutkollektion bestående av fyra böcker. The Moon blir en bästsäljare. Poesin delas av världsstjärnor som Gigi Hadid och Khloe Kardashian.
Året är 2014 och indisk-kanadensiska Rupi Kaurs poesi blir allt större på Instagram. Nu, tre bästsäljande diktsamlingar senare liknar wikipedia hennes popularitet vid en popstjärnas. Under hösten fick hon dessutom ett eget program där hon under en timme framförde sina dikter på scen.
Brustet hjärta-emojis under Edith Södergrans dikter
Kvinnliga poeter är inget nytt fenomen. Men det var inte som att det fanns Instagram på Edith Södergrans tid. Isåfall är jag övertygad om att hon hade haft en otrolig följarskara. Samma sak med Bodil Malmsten. Hennes kanske mest kända verk, diktsamlingen Det här är hjärtat kom ut så sent som 2015. Då var det 22 år sedan hennes senaste diktsamling. Det hade i och för sig inte helt lirat med Instagrams algoritm som kräver mycket aktivitet. Det ska sägas att henne poesi finns på Instagram via den ideella föreningen @Bodilmalmstensallskapet och precis som jag trodde är det brustet hjärta-emojis under inläggen från just den diktsamlingen.
I en artikel i Washington post från 2015 visade en undersökning att färre personer än någonsin läser poesi. En deppig graf pekar kraftigt nedåt på skärmen framför mig. Jag vill inte förolämpa någon men att sticka och att gå på museum hamnade högre upp på listan över aktiviteter människor i undersökningen hellre ägnat sig åt.
Är poesin död? Att döma av de miljontals människor som följer poeter som Rupi Kaur, Amanda Gorman och Kamila Tolnø på sociala medier är svaret på den frågan nej. Vi möter istället poesin på nya platser – och i nya former.
”Our modern obsession with poetry is only growing”. Så lyder rubriken i en artikel från 2020 i kanadensiska The Queens journal.
Där konstaterar skribenten att poesi har gått från att vara en femrättersmeny till ett litet snack. Samtidigt som jag äter frukost kan jag via ett snabbt skroll läsa 20 dikter från lika många poeter.
Den danska poeten Kamilla Tolnø skiver på engelska
Kamilla Tolnø bekräftar den teorin och konstaterar att poesin som bransch är i förändring, som så många andra industrier.
– Internet har skapat både utmaningar och möjligheter. Enkelheten i modern poesi står verkligen i kontrast till den tidigare och mer traditionella poesin. Jag tror att det beror på flera saker. Men framför allt att folks attention span är kortare. Därför måste du leverera ditt budskap snabbt innan någon hunnit skrolla förbi, säger hon.
Kamilla Tolnø skriver på engelska. Dikterna är korta och koncisa. Slagkraftiga men aldrig längre än en sida. Hennes bokkollektion The northern collection om fyra är skriven för alla de som kämpar med att hitta sig själva. Den egna karriären inom poesin började med ett brustet hjärta, depression och känslan av att vara vilse. Att läsa hennes diktsamling är som att sitta med någon som stryker en längs ryggen och säger alla de sakerna man behöver höra när man mår som sämst.
– Jag började dela mina dikter anonymt. Av någon anledning är det oftast lättare att dela sina innersta tankar med främlingar än de som känner dig bäst. En rad personliga händelser gjorde att jag gick igenom flera hårda och svåra saker. Att skriva poesi blev mitt sätt att få utlopp för all den negativa energin. Jag skrollade på Pinterest och hittade citat av både Rupi Kaur och Atticus. Deras avskalade stil och kraftfulla ord inspirerade mig till att börja skriva mina egna saker på det karaktäristiska insta-poesi-sättet.
Det finns en väldig kraft i sociala medier, på gott och ont. Vilken effekt skulle du säga att Instagram haft på din karriär?
– För att vara helt ärlig tror jag inte att jag skulle haft en karriär utan sociala medier. I alla fall inte inom poesi. Mitt intryck är att intresset för poesi, framför allt på engelska, är ganska begränsat i Danmark. Det är anledningen till att mina följare, läsare och de som köper mina böcker finns utomlands. Sociala medier har givit mig en unik möjlighet att komma i kontakt med människor från hela världen, från Peru till Bhutan. Jag ser det som en enorm gåva. Jag har träffat läsare när jag rest och jag älskar hur sociala medier förbinder oss bortom landsgränser och får oss att inse att vi inte alls är speciellt olika. Å andra sidan är sociala medier krävande. Du måste vara online, du behöver skapa innehåll och du behöver hänga med i förändringen av algoritmen och trender. Det är en höghastighetsvärld och ibland kan det kännas utmattande att hänga med.
Den givna fördelen är såklart också direktkontakten med läsarna.
– Jag får ofta meddelanden från människor som berättar om hur ett exakt citat kom i precis rätt tid eller i en situation då de verkligen behövde höra det. Vissa har skickat meddelanden där de berättat att mitt arbete hjälpt dem igenom något eller räddat deras liv. Det gör allt arbete värt det.
Fördelarna med att vara självpublicerande
Kamilla är självpublicerande. Det ger stor frihet men kräver samtidigt mycket ansvar och förståelse för hela processen, från första textrad till layout och tryck följt av marknadsföring. Coronapandemin ställde dessutom till det när det kommer till distribution, berättar hon.
– Jag hade oturen att publicera alla mina böcker under 2020 och pandemin. Leveranserna till många destinationer stoppades tillfälligt. Men det jag gillar mest med att vara självpublicerande är känslan av kontroll. Du får bestämma allt själv. Från omslaget till vilket papper och typsnitt du vill ha. Du kan skapa din bok exakt så som du vill.
Allt fler kvinnliga poeter blir världskända och har miljontals följare online. Anser du att ni är nutidens popstjärnor?
– Ja och nej. Poeters och författares roll är i förändring. Din egen personlighet och ditt personliga varumärke blir allt viktigare jämfört med förut. Jag tror att allt fler är intresserade av att lära känna personen bakom konsten för att känna en ännu djupare kontakt. Samtidigt upplever jag att många poeter och konstnärer generellt sätt är naturligt introverta och föredrar att hålla sig utanför rampljuset. Själv delar jag sällan bilder på mig själv.
Hur är det att bli uppmärksammad av världsstjärnor som Khloe Kardashian och Gigi Hadid?
– Surrealistiskt. Det är det som är så spännande med sociala medier: Du vet aldrig vem du når. Första gången mina dikter delades av Khloe Kardashian och Gigi Hadid var i början av 2019 och jag minns att det var en ögonöppnare. Det var första gången jag tänkte att ”det här kan bli något”.
Hur känns det att vara en av rösterna i en ny generation av kvinnliga poeter?
– Det är en stor ära att kunna nå ut till så många människor och få höra att jag gör skillnad i deras liv. Med det sagt vet jag inte om jag ser mig själv som en av de största rösterna. Eller så har jag inte insett det ännu. Mitt dagliga liv har i princip sett likadant ut oavsett hur många följare jag har vilket jag ser som en bra grej. Att få dela min inre resa med andra har hjälpt mig på så många sätt.
Vilka poeter ser du själv upp till?
– Jag påverkas väldigt mycket av musik vilket gör att jag beundrar artister och låtskrivare. Min främsta inspirationskälla är - och kommer förmodligen alltid att vara - Lana del Rey. Jag är helt förundrad över hur hennes texter, ljud, estetik och hennes nyligen publicerade poesibok får mig att känna. Jag gillar även Banks, Halsey och Melanie Martinez och lyssnar ofta på deras musik medan jag skriver och skapar.
Vad tänker du på när du skriver?
– Det korta svaret är att jag inspireras av livet. Jag är högkänslig vilket innebär att jag konstant tar in världen omkring mig. Allt från människor till situationer och musik, målningar, litteratur och natur. Jag sätter mig sällan ner för att bara skriva. Inspirationen kommer plötsligt och jag kladdar ofta ner saker medan jag springer, sitter på tåget eller står och diskar. Allt handlar heller inte om mig. Ibland plockar jag upp något från en vän, en främling eller något jag läst någonstans. Jag tyckte att det var svårt att skriva under lockdown vilket bekräftar min teori om att jag inspireras av livet. Av att gå ut, resa, vara nyfiken och försöka ta in så mycket som möjligt, bearbeta det och förvandla det till konst.