Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Louise Åström: ”Det går att göra bra reality utan att folk mår piss”

16 aug, 2021
AvLouise Berglund
Krönika Louise Åström ELLE om Paradise hotel
Paradise hotels redan inspelade höstsäsong skrotas. Istället ska programmet göras om. Det är hög tid, skriver ELLEs Louise Åström och konstaterar att det finns många exempel på reality-tv där deltagare inte behöver må piss.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Jag överdriver inte när jag säger att jag älskar reality-tv och alltid har gjort det. Jag har tittat på dokusåpor så länge jag kan minnas. Kanske är det ett arv från min mormor. Vi brukade mejla om Big brother och analysera programmet tillsammans.

Så investerade som andra människor kan vara i sport är jag när det kommer till dokusåpor. Min sport är att försöka förutspå intrigerna, vilka som kommer att bli kära, för någon blir alltid kär. Vem som kommer få sitt hjärta krossat, vem som blir tittarfavorit och ja, ni fattar.

Realitysverige har fått sig en reality check

Under året har hela realitysverige fått sig en välbehövlig reality check. Den senaste säsongen av Paradise hotel skrotades i våras efter att två kvinnliga deltagare anklagat en manlig deltagare för övergrepp under inspelningen. Därefter har händelserna polisanmälts. Delar av händelserna sändes dessutom innan Nordic entertainment group valde att ta ner avsnittet från Viafree och Viaplay.

Annons

Inte ens i ett hus fullt av tv-kameror är kvinnor skyddade mot det faktum att män tar sig friheter trots att kvinnorna sagt nej”, skrev jag i en krönika i samband med det.

Den inspelade höstsäsongen av Paradise hotel skrotas

Nu kommer nästa besked. Nordic entertainment group meddelade under måndagen den 16 augusti att den senast inspelade säsongen av Paradise hotel (som spelades in efter den inställda säsongen) aldrig kommer att sändas. Istället ska hela formatet göras om.

”Nya Paradise kommer att lanseras under 2022. Fram till dess kommer inga fler säsonger att sändas i Sverige. Det betyder att höstsäsongen 2021 inte kommer att visas”, står det i pressmeddelandet.

Jag vill skriva att det här är bra. För formatet måste göras om. Människors säkerhet och hälsa ska inte äventyras för att de väljer att delta i ett tv-program. Men det skaver ändå i mig att det skulle behöva gå så långt som en polisanmälan innan tv-fabriken bestämde sig för att det är nog nu. Jag skäms nästan över att jag inte skrikit högre angående detta, som kvinna och som realityälskare. Hur har det kunnat gå så långt? Svaret är förmodligen pengar.

Annons

”Paradise Hotel har i mer än ett decennium varit ett av NENT Groups mest uppskattade program ”, skriver Nent själva i sitt pressmeddelande.

I det nya Paradise hotel ”är huvudfokus att återspegla unga människors verklighet och vardag. Målet är att visa upp ett mer modernt och uppdaterat format med fokus på jämlikhet och mångfald”.

Det går att göra reality-tv utan att folk mår piss

Och vet ni vad? Det går att göra reality-tv utan att folk ska behöva må piss. De senaste åren har vi sett flera exempel på det.

Netflix Too hot to handle går ut på att deltagarna inte får göra något sexuellt med varandra, inte ens pussas. Klarar gruppen det vinner de en miljon att dela på. Spoiler: De klarar inte alls det. De bryter mot alla regler, kysser varandra och har sex. Men parallellt går de på olika workshops där fokus ligger på personlig utveckling. De får diskutera sina anknytningsproblem, rädslor och respektive uppväxter. Plötsligt har deltagarna gått ifrån att bara prata om att ligga med varandra till att sitta och berätta om att de blivit bedragna och aldrig kommit över det och därför inte vågar satsa på en ny relation. Det blir både djupare och intressantare för oss tv-tittare.

Annons

I SVT:s Gift vid första ögonkastet får vi följa personer som parats ihop av experter för att sedan gifta sig utan att ha träffats tidigare. Under säsongen har deltagarna kontinuerliga möten med psykologer för att diskutera sina relationer. Konflikter både uppstår och hanteras.

I Netflix Love is blind får deltagarna dejta varandra i så kallade poddar. De sitter i varsin soffa där en skärm delar av rummen och får inte träffa varandra fysiskt förrän känslor uppstått. I slutet av programmet anordnas bröllop där paren antingen säger ja eller nej vid altaret. Experimentet har visat sig vara en succé. I reunionavsnitten som nyligen släpptes visar det sig att två av paren fortfarande är lyckligt gifta.

Slutsats? Det är fullt möjligt att göra bra reality-tv med samtycke där polis inte behöver kopplas in. Jag vill tro på att Paradise hotel-skaparna har insett det, även om det tog alldeles för lång tid. Om de behöver inspiration föreslår jag en titt på min lista ovan.

TV: Paradise hotel stoppas helt – vårens säsong slutade sändasBrand logo
TV: Paradise hotel stoppas helt – vårens säsong slutade sändas
Annons