Louise Åström: ”Näthatet mot Bianca Ingrosso får mig att vilja spy”
Under fredagen följde jag Bianca Ingrossos uppdateringar på Instagram. Hennes arbetsdag blev ungefär som mest intensiv samtidigt som jag avslutade min. Hon sitter i juryn för Talang och det var ju livesändning.
Medan jag spenderade min dag i kreativa möten spenderade Bianca sin dag gråtandes. Anledningen är den enorma mängden näthat hon fått utstå den senaste tiden.
På sin story satt hon i en bil och var helt förkrossad. Tårarna rann och hon vädjade till människor att sluta hata.
”Kan ni snälla sluta tagga mig i era storys där ni skriver vidriga meningar om mig. Så jag inte behöver se det bara. Tack på förhand. Och om det är mina tårar som krävs för att det ska ta slut så… Och jag vet. Jag ska inte ta åt mig. Men det är lättare sagt än gjort att vara stark varje dag, hela dagarna, året runt, varje år”, skrev hon.
Kritiseras efter kampanj om mens
En storm har pågått hela helgen i sociala medier efter att Bianca frontat en kampanj där hon gestaltar menscykelns olika måenden. Många är kritiska mot kampanjen och anser att den bidrar till sexualiseringen av kvinnor. Det är en viktig debatt kring en fråga som ständigt måste aktualiseras och diskuteras för att mer ska hända när det kommer till jämställdhet.
Men det som utspelat sig de senaste dagarna är något som är minst lika akut att diskutera. Flodvågen av näthat. Företaget bakom den kritiserade kampanjen fick stänga ner kommentarsfältet eftersom personangreppen mot Bianca blev för grova. Men efter en snabb scroll på närliggande bilder i flödet går det fortfarande att läsa att hon är vidrig och gör vad som helst för pengar. Mängden hat får mig att vilja spy. Och det vrider sig i magen av att se en person öppet be allmänheten att sluta hata henne.
Sedan när tappade samhället förmågan att skilja på sak och person? Det är stor skillnad på att ifrågasätta och kritisera en kampanj och ifrågasätta och kritisera en person. Ja, Bianca Ingrosso både har varumärken och är framför allt sitt eget varumärke. I det ingår ett ansvar. Men att hoppa på henne som människa och kalla henne vidriga saker är varken konstruktivt eller normalt. Det är långt över gränsen och det behöver få ett slut. Helst igår.
Näthat skördar liv
I februari i år tog den polska influensern Kasia Lenhardt livet av sig. Hon var 25 år gammal. Det var en vecka efter hon och fotbollsspelaren Jerome Boateng gjort slut och hon fick ta emot enorma mängder hot och hat online.
Jag har själv både hotats och hatats online tidigare i min karriär. Framför allt via mejl. En gång när jag stavat fel i en rubrik kunde jag läsa i inkorgen att jag borde få något uppkört i analen. Jag har fått höra att jag aldrig kommer nå upp till samma hjärnkapacitet som det manliga släktet och även blivit hotad för att avsändaren velat ha bort enskilda texter. När jag rapporterade om Metoo fick jag höra att jag skyddade våldtäktsmän. Efter veckor av hat på både telefon och mejl grät jag öppet på jobbet.
Näthat har i takt med teknikutvecklingen vuxit till ett livsfarligt problem. För varje år blir våra sociala plattformar fler och större. Människor växer upp på internet på ett sätt som tidigare generationer inte har gjort. Plötsligt kan vem som helst med en plattform nå hela världen – och hela världen kan nå dem. Där ingår tyvärr många nättroll.
Av någon anledning anser många människor att det är rimligt att önska livet ur någon dagligen om man gör det bakom en skärm. Samma människor skulle förmodligen aldrig säga samma sak om man mötte dem face to face.
Jag har ingen magisk lösning att presentera i denna krönika. Isåfall hade jag gjort det. Men jag tror att vi, som med många av samhällets problem, kommer långt genom att prata om det. Och att framför allt, som Bianca, visa att orden som skrivs bakom skyddet av skärmar levereras till mottagaren utan skydd. Det är tydligt att även den mest härdade kan brytas ned. Det om något är en allvarlig signal på att vi gemensamt behöver se över hur vi pratar med och om varandra, innan det är för sent.
Läs mer:
Bianca Ingrosso checkar ut från Instagram efter hatstorm
Louise Åström: ”Vi alla borde vara lite mer som Carola”
ELLE testar Clubhouse: ”Himmelriket för alla som gillar skvaller”