Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Minna Höggren om Kärleksgapet: "Därför lämnar unga dejtingapparna"

03 okt, 2024
Unga väljer bort dejtingappar
I boken Kärleksgapet undersöker författaren Minna Höggren kärlek och dejting, och frågar sig varför män och kvinnor hamnar allt längre ifrån varandra på den romantiska marknaden. I ELLEs videopodd POV berättar hon om vad hon kommit fram till.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Kärleksgapet är det avstånd som existerar mellan män och kvinnor på dejtingmarknaden. Men medan andra distanser som lönegapet och utbildningsgapet minskar, går det romantiska glappet åt helt motsatt håll.

Det här är Kärleksgapet – Minna Höggren förklararBrand logo
Det här är Kärleksgapet – Minna Höggren förklarar

I alla fall om man ska tro Minna Höggren. Och det bör man! Med hjälp av forskare, experter och präster har hon sökt svaret på varför kärleksgapet ökar i sin debutbok med samma namn.

- Det är en bok där jag undersöker de vetenskapliga teorierna bakom dejting, för att ta reda på vad det egentligen finns för vetenskap när det kommer till dejtingmarknaden.

fler människor lämnar dejtingapparna

Minna undersöker romantiska förbindelser, med fokus på heterosexuella relationer, ur flera olika perspektiv. Politiska, biologiska och teknologiska infallsvinklar undersöks med hjälp av ett antal experter, alltifrån forskare till politiker och präster. Och alla har något att säga om tillståndet i dejtingvärlden. Ett sak Minna upptäckte var att kvinnor uppträder mer som män när det kommer till kärlek och sex.

Annons

– Det är lätt att som kvinna efterlikna de manliga beteendena på dejtingmarknaden för att det ger en känsla av att man har makt och kontroll över saker och ting.

Minna Höggren Kärleksgapet

När Minna gästar ELLEs videopodd POV beskriver hon singelskapet som ett livets väntrum, och att samhället är uppbyggd utifrån par, eller ännu hellre kärnfamiljen. Samtidigt verkar fler och fler tycka det är svårt att hitta kärleken, vilket leder till att allt fler förblir singlar. Något som kan ha både för- och nackdelar.

– Det finns så otroligt mycket fina grejer med singelskapet. I boken så skriver jag om att man antingen får vara den lyckliga singeln eller den olyckliga singeln. Och att det finns verkligen bara två sätt att vara singel på. Men oftast är det ju både och.

Annons

Singlar vill hellre träffas i verkligheten

En tydlig trend som Minna berättar om är att allt fler tröttnar på dejtingapparna och söker sig därifrån, inte minst unga användare. Dejtingapparna får användarna att känna sig utnyttjade, och fler och fler singlar vill hellre träffa människor i verkligheten.

Jimmy Guo, Minna Höggren, Helle Schunnesson i POV Podcast
Jimmy Guo, Minna Höggren och Helle Schunnesson i POV.

– Folk börjar bli ganska trötta på det, och man känner sig ganska liksom, lite utnyttjad och exploaterad. Jag tror absolut att vi kommer att se att fler människor lämnar dejtingapparna, på samma sätt som att folk slutar använda Instagram. Det finns ju någon sorts antiteknologisk utveckling.

Vill du se hela avsnittet med Minna, titta här!

Eller om du hellre vill lyssna som podd, då hittar du avsnittet i din poddspelare. Lyssna på Spotify här och på Apples Podcaster här.

Annons