Podden Lyssna tjejer: ”Vi utmanar samhällets åsikter”
Malmöduon Roba Kadhem och Aya Said driver podden Lyssna tjejer tillsammans och är redan igång med säsong två.
– Podden är till för alla girl next doors. Vi är inte ute efter att prata med kändisar eller något som inte the everyday girl kan relatera till. Vi pratar om det som berör jättemånga. Och hur det är att inte vara från Stockholm, säger Roba.
– Vår vision är att podden ska vara en form av bro mellan vår kultur och svensk kultur. En bro mellan olika typer av människor. Vi försöker även dissekera tunga ämnen som kan vara svåra att snacka om och som är tabubelagda. Det perspektivet har kanske inte tagits upp förut för Malmö har inte fått ta så mycket plats i Sverige generellt, säger Aya.
SÅ ANVÄNDS PINKROOM I PODDEN LYSSNA TJEJER
Att det blev just Roba och Aya som driver podden, som produceras av Spotify, är en oväntat lång historia. Podden är interaktiv. Den är sammankopplad med Pinkroom, Skandinaviens största Facebookgrupp för unga tjejer och ickebinära. Roba startade gruppen för sju år sedan och faktum är att att Aya var en av de första medlemmarna. För ett år sedan deltog Roba i en poddtävling – som hon inte vann. Men det blev en podd ändå. Hon och Aya har rört sig i samma kretsar under uppväxten och det var ett självklart val för Roba att Aya skulle bli den andra delen av Lyssna tjejer.
– Vi hade ett möte och jag kände bara this is magic, säger Roba.
När varken Roba eller Aya har egen erfarenhet kring ämnen de vill diskutera använder de sig av Pinkroom och frågar medlemmarna om deras åsikter och upplevelser. Det gjordes till exempel i avsnittet om Only fans medan de pratade utifrån egna erfarenheter i avsnittet om slöjan.
– Aya har slöja och jag har inte slöja. Vi båda är muslimer. Aya har den inte på ett traditionellt sätt. Vi pratar om båda de aspekterna. Där räcker våra egna erfarenheter till. När vi pratar om Only fans och sugardaddies kan vi ha åsikter men vi kan inte relatera eftersom vi inte sålt bilder eller haft en sugardaddy. Då skulle vi tala åt en grupp människor vi inte kan tala åt. Därför slänger vi ut en fråga i gruppen så kan de som varit aktiva på Only fans svara, säger Roba.
Lyssna tjejer är som att höra två riktigt bra tjejkompisar prata. Aya och Roba driver ofta med varandra. De ser varandras perspektiv men tycker många gånger olika. Jag säger att det nästan låter som att de blir osams ibland. De håller inte med och vi skrattar alla tre.
– Jag och Roba är inte butthurt, haha! Du säger tjafsa? Jag och Roba har aldrig tjafsat, säger Aya.
– Vi är aldrig elaka när vi skämtar. Vi är kanske bara hårdhudade. Med tiden lär vi känna varandras no go zones och vet vad vi kan skämta om och inte. Jag tycker det blir stuckup när man inte kan vara avslappnad. Vi behöver kunna vara oss själva och ha den dynamiken, säger Roba.
Ingen softar i Stockholm
Dagen innan intervjun råkar jag lyssna på avsnittet där Aya och Roba dissar Stockholm. Jag går, i rask takt, på Odengatan och hör dem säga att ingen softar i Stockholm, att luncherna är katastrofdyra och att det tar evig tid att ta sig från ena sidan av stan till den andra. Jag garvar. Det är ju sant. Men jag skulle ljuga om jag sa att jag inte blev stressad inför att ringa upp med min Stockholmsdialekt.
Som tur är gör vi ett dialekt-test. Roba ber mig säga ”panik”. Jag gör det. Och hon svarar att det är lugnt eftersom jag inte sa ”paniik”. Yes, hör jag mig själv utbrista. I samma sekund tänker jag att det är tur att jag inte är uppvuxen på Lidingö.
I första avsnittet säger Roba att hon skiter i jante. Hur blir man så?
– Jag har två äldre syskon som tävlade i spegeln om vem som var snyggast. Min storasyster satt och sa att “jag är den vackraste”. Och min bror sa att “tjejer kastar sig över mig”. Jag växte upp i ett hushåll som inte alls är humble. Mina föräldrar är det men inte de två. Så jag tänkte bara wow, work. Jag ska också ha det här självförtroendet. Jag är ödmjuk i mitt jobb men jag har också insett att om du gör något bra så måste du våga säga det. Man ska inte skryta men man ska kunna vara stolt, säger Roba.
– Det balla är att vi lär oss mycket av varandra. Jag var jätte-jante innan, säger Aya.
Ni har skapat en lista över hur man blir en boss ass bitch. Välj ut varsin punkt från den!
– Jag vill vara jätteklyschig och säga att du måste tro på dig själv. Om inte du tror på dig själv kommer du ingenstans. När du inte är säker ger du inte hundra procent, säger Roba.
– Jag skulle säga självständighet. Vi får inte ta det för givet. Att vara självständig är så viktigt. Speciellt som kvinnor. Kompromissa inte med din självständighet för något. Ta kontroll över ditt eget liv. När det gäller ekonomi, framgång och alla aspekter av det. Känn att du är the boss of your own life, säger Aya.
I ett avsnitten pratar ni om förväntningarna på kvinnor, som många gånger är orimliga. Hur upplever ni själva förväntningarna på er?
– Det jag känner mest press över är att min karriär ska nå en plats där jag är nöjd. Jag känner också mycket press över hur man ska se ut kroppsmässigt. Det är något jag måste arbeta med, säger Roba.
– Jag tror att min pappa har gjort jättemycket för mig där. Han brukar alltid säga att Aya är som tio män. Han har ingivit mig mod. När vi var på släktmiddagar och det bara var män runt bordet fick jag snacka lika mycket fast jag var ett barn. Han har visat mig hur jag kan ta plats. Att mitt ord är lika viktigt som någon annans. Det har gjort att jag inte känner att jag behöver tillgodose till någon annans förväntningar, säger Aya.
Hur ser ni på kroppsidealen i dagens samhälle?
– Jag har sagt att jag tycker om Kim Kardashian, även om det är kontroversiellt. För Kardashians har kommit med jättemycket kroppshets. Samtidigt är jag tacksam över att just hon blev känd. Innan var idealet att man skulle vara lång och smal. Vi är lika långa. Hon har stor rumpa. Kim har psoriasis och jag har psoriasis. Jag är tacksam över att hon visat upp sina utslag. Men vi kvinnor är på något sätt en trend. Vi ska alltid försöka passa in i en viss mall. Förtrycket mot kvinnor är hur vi ska se ut, säger Roba.
– Är man någonsin nöjd om man ska lyssna på vad andra har att säga om en själv och hur man ser ut? Nej. Jag tror inte det. Titta inåt. Gör affirmationer. Jag är fin som jag är, jag är bra som jag är. Det var en tjej som skrev till oss, efter 10 avsnitt, att jag älskar mig själv så jävla mycket. Hon hade mycket kroppskomplex och svårt för sig själv. Och hon känner att hon mår så mycket bättre. För oss är det gult värt. Det finns ingen känsla i världen som kan ersätta att man berört någon på det sättet, säger Aya.
Roba, du har sagt att det är en konst att ta nakenbilder. Berätta mer!
– Vi utmanade varandras och samhällets åsikter mycket i avsnittet om only fans. Där var jag och Aya som mest olika. Jag sa att om du till exempel ska måla vill du inte ge bort din målning gratis. Kroppen kan också vara konst. Vad är det som skiljer ett nakenporträtt och ett foto? Säger Roba.
– Så fort man blandar in pengar när det kommer till kroppsliga tjänster blir det att man objektifierar kvinnan. Min åsikt är att du spär på patriarkatet och det tar feminismen ett steg bakåt, säger Aya.
Vi måste också prata om det här med att ni dissar Stockholm… Vad är grejen?
– Vi har haft roligt när vi varit där. Staden är jättefin. Jättefina byggnader, det finns mycket att göra och många restauranger. Och det är spännande när allt är nytt. Nu fick du två sekunder av att jag praisade er lite, haha. Men det tar tusen år att komma någonstans i Stockholm. Och alla är i sin egna bubbla. Du kan inte avvika och ha din egen stil eller personlighet. Du måste passa in i en mall. Jättejobbigt! Snälla, flytta, ut, haha! Säger Roba.
– Det här är min teori: Jag tror att det är för att det är så många influensers i Stockholm. I Malmö har vi inte lika många. Du kan se ut hur du vill. Du kan gå till stan i mjukis eller pyjamas. Det är ingen som kommer bry sig, säger Aya.
Säg tre saker som skulle göra att Stockholm blev mer soft!
– Typ ögonbindel, säger Roba.
Jag och Aya ser ut som två frågetecken.
– Men hur ska dom…? Säger Aya.
– Men okej då, metaforisk ögonbindel! Ser du någon du tycker ser ut som att den inte passar in i ett flöde, skit du i det. Var mer tolerant och våga vara dig själv, säger Roba.
– I Stockholm ligger ortarna utanför staden. I Malmö är det 15 minuter från Rosengård till centrum. Det är en sån smältdeg. I Rinkeby har man ett eget centrum där man hänger. Ni behöver bättre trafikförbindelser, säger Aya.