Rebecca och Fiona om att patriarkatet smulas sönder
Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick sitter på en hotellbar i Göteborg. Det är bara några timmar kvar tills de ska äntra scenen på Statement festival framför en publik helt fri från cis-män.
– Vi är megapeppade! Jag kom från New York i dag och har levt ett Tequila-liv i 36 graders värme i fem dagar, så jag borde inte ha någon energi kvar – men det har jag, för det här ska bli så spännande, säger Rebecca.
Problematiken med sexuella övergrepp på festivaler, och på deras egna spelningar för den delen, är något som duon har diskuterat mycket sinsemellan.
– Det har varit svårt för oss att veta hur vi ska tackla det. En vanlig arbetsplats hade ju stängt ner om den var så farlig att den inte går att vara trygg på. Vi har pratat om att bojkotta gig och andra lösningar, så när det här initiativet kom upp så sökte vi oss till det direkt, säger Fiona.
Rebecca instämmer och ser sig om i lokalen.
– Varför är de så dåliga på att fråga om vi vill ha mer att dricka här? Ser de inte hur törstiga vi är, säger hon och resten av bordet skrattar.
Rebecca och Fiona har turnerat mycket i USA och de kommer in på hur otänkbart det vore att något som Statement festival skulle anordnas där.
– Vi vet hur efterblivet det är där, så det är väldigt coolt för oss som svenskar att få uppleva och vara med om det här. Här i Sverige är alla med på tåget och tycker att det är fett med en mansfri festival, förutom några enstaka Sverigedemokrater då, men i USA är det helt mindblowing att man ens kan komma på tanken. Det är coolt att få visa det här för resten av världen, säger Fiona.
Drycken beställs till slut. Bartendern försöker pitcha in en mörk öl till Rebecca men Fiona bryter in:
– Hon vill bara ha ljus lager. Hon älskar ljus lager. Det är en besatthet.
De känner varandra väl efter mer än ett decennium ihop som duo. Och även om de under sin tid tillsammans aldrig har spelat inför en helt mansfri publik så vet de att det kommer att bli speciellt.
– Vi har haft separatistiska låtskrivarcamps med bara kvinnor och stämningen och gemenskapen där har varit helt otrolig. Det är så coolt att se hur kvinnor nätverkar och vill hjälpa varandra i en trygg miljö som inte är ett dugg hierarkisk, säger Rebecca.
Förutom att publiken är fri från cis-män påverkas även line-upen av den separatistiska idén. I dansmusikvärlden är Rebecca och Fiona vana vid att det är väldigt få, om ens några, kvinnliga akter som bokas.
Men trots att peppen är stor inför Statement har festivalen inte undgått kritik. Det har inkommit ett flertal anmälningar till Diskrimineringsombudsmannen för att män inte är välkomna, och vissa menar att separatism inte är rätt väg att gå för att lösa problemet med sexuella övergrepp på festivaler.
– Alltså, det är en så otroligt rolig reaktion att bli kränkt, säger Fiona och Rebecca fyller i:
– Ja, speciellt när det är precis det som det handlar om från första början: kränkta män. Varför vill de ens vara där?
”Männen får panik när patriarkatet smulas sönder”
Även på frågan om huruvida separatism är rätt lösning på problemet är duon enig.
– Nej, det är inte goalz med separatism, säger Rebecca.
– Det är inte ändamålet – men det är medlet, fortsätter Fiona.
Ingen av dem tror att målet är en separatistisk värld, men för att ändra på situationen måste något hända.
– Jag tror att det här är ett jättebra redskap. Det har skapat debatt, vi har synliggjort problemet och nu får vi se skillnaden med en helt kvinnlig publik, säger Rebecca och för första gången under samtalet infinner sig en eftertänksam tystnad innan Fiona tar till orda:
– Jag tror faktiskt inte att folk är kränkta på riktigt. Jag tror att det handlar om att männen får lite panik nu när patriarkatet börjar smulas sönder, och då börjar de greppa efter halmstrån. Men det är bara patetiskt.
Läs mer:
Besökarna på Statement: ”En historisk händelse som måste supportas”
Cleo om Statement: ”Enda festivalen där jag själv hade känt mig trygg”
Här bryter Fiona ut i tårar under sitt och Rebeccas starka #metoo-tal