Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Så gick det sedan för skådisarna i Skilda världar

07 maj, 2021
AvJessica Rådne
bengt dahlqvist och lina plejel från skilda världar
Daniel Toivonen, Sandra Bovallius och Nora Strandberg är namn vi minns från såpaklassikern Skilda världar. Hur gick det för skådespelarna som hade dessa roller? Vi har tagit reda på svaret.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skådisarna som försvann från rampljusetBrand logo
Skådisarna som försvann från rampljuset

Skilda världar sändes på TV4 åren 1996-1999. Serien var den första av sitt slag i Sverige, en såpa som gick fem dagar i veckan.

Handlingen kretsade kring de två syskonen Daniel och Sandra som separerades vid födseln och växte upp i stark kontrast. Medan Sandra bodde i en herrgård hos den förmögna familjen Bovallius, levde Daniel hos radhusfamiljen Toivonen. När syskonen, som var ovetandes om sitt släktskap, möttes av en slump i vuxen ålder blev de kära och inledde en komplicerad kärleksrelation. Som upplagt för drama.

I rollerna syntes idag väletablerade skådespelare som Nina Gunke, Jessica Sandén, Albin Flinkas, Rakel Wärmländer och Gunnar Mosén. Frågan är hur det har gått för de andra, de som inte synts till på länge?

Lina Pleijel, 50

Lina Pleijel då och nu
Lina Pleijel, då och nu.

Lina Pleijel spelade tvillingsystern Sandra Bovallius. Hennes skådiskarriär blev kort då hon lämnade Skilda världar efter två säsonger och sedan skolade om sig till psykolog. I en intervju med Hänt Plus har hon berättat att det även kom tillökning, hennes idag vuxna barn.

Annons

– Jag var hemma rätt länge med barnen och sen började jag skola om mig, säger Lina Pleijel och beskriver psykologi som nära besläktat med skådespeleri.

– Det är samma drivkraft i skådespeleri och psykologi. Det handlar om att förstå människan. Skådespeleri handlar om att tolka, psykologi handlar om att hjälpa, säger hon.

Lina skilde sig så småningom från barnens pappa och lever idag med en annan partner.

Bengt Dalqvist, 45

Bengt Dalqvist då och nu
Bengt Dalqvist, då och nu.

Bengt Dalqvist spelade den andre tvillingen, Daniel Toivonen. Också han har gått vidare från skådisyrket och jobbar idag med virtal reality och som sjungande dj. Han driver också ett familjeföretag som säljer hö till smådjursägare.

Annons

Vägen dit han är nu har kantats av roller inom teater och musikal, samt manusskriveri och en Idol-audition(!) år 2009. I en tidigare intervju med Expressen har Bengt beskrivit hur rollen som Daniel följt honom genom livet:

– Det är helt galet. Jag har blivit igenkänd som Daniel i mer eller mindre 20 år, men det är inget konstigt med det. Jag har levt längre som Daniel än som Bengt, det blir ju så. Jag var 21 år när vi började spela in Skilda världar.

Sascha Zacharias, 41

Sascha Zacharias, då och nu
Sascha Zacharias, då och nu.

Kändisdottern Sascha Zacharias är barn till Sven-Bertil Taube och Ann Zacharias. Efter Skilda världar flyttade hon till Italien och fortsatte som skådespelare inom film och tv. Nu är Sascha emellertid tillbaka på svensk mark. I en intervju med Svenska Dagbladet har hon berättat om beslutet att återvända hem:

Annons

– Jag hade egentligen fått en roll i en italiensk serie, men jag orkade inte sätta på mig leendet igen. Det var som att jag hade fått folkfobi. Jag behövde hamna på botten, säger hon till tidningen.

Hennes yrkesväg sedan 90-talet har varit krokig. Hon har utbildat sig till tandsköterska, jobbat med vegansk mat, som diskare och personlig assistent. Hon har även blivit mamma och år 2017 fick hon huvudrollen i kriminalserien Rebecka Martinsson.

Matti Berenett, 48

Matti Berenett då och nu
Matti Berenett, då och nu.

Matti Berenett spelade Tom Bovallius, sonen i överklassfamiljen på herrgården. En rolig kuriosa är att han egen far Lars-Erik Berenett spelade hans pappa i serien. Efter diverse roller, bland annat i Beck och Paragraf 9, lämnade Matti branschen på grund av psykisk ohälsa. För HD har han beskrivit det som att prestationsångesten tog över och han fick en livskris. Matti hittade en ro i buddhismen, har han berättat.

Annons

År 2014 fick Matti en anmälan om våldtäkt riktad mot sig som lades ned. Han har två döttrar och driver två handbollsakademier.

Cajsalisa Ejemyr, 41

Cajsalisa Ejemyr då och nu
Cajsalisa Ejemyr, då och nu.

Cajsalisa Ejemyr tog såpavärlden med storm och fick roller i så väl Skilda världar som Vita lögner och Nya tider. Därefter skiftade hon fokus och satsade på musik. År 1997 tävlade hon i Melodifestivalen med ett bidrag skrivet av Robyn. Cajsalisa har tre barn, ett med Bo Kaspers orkester-trummisen Fredrik Dahl, och tvillingar med exmaken Carlos Rojas.

Idag är hon präst i Svenska kyrkan och driver ett bolag som sysslar med konsultuppdrag inom media, reklam, ljud, studio och evenemang.

Joachim Persson, 47

Joachim Persson då och nu
Joachim Persson.

Joachim Persson spelade den homosexuelle mannen Lukas Strandberg. I en intervju med Hänt Plus berättar han om reaktionerna det genererade.

Annons

– Vissa jag träffade mötte det med ”det är inget konstigt”. Andra personer ville ge mig en smäll på käften för jag var homosexuell, trodde de, säger han och fortsätter:

– Efter Skilda världar frilansade jag som skådespelare ett tag och gjorde inhopp i dramaserier och andra projekt. Jag har även provat på standup.

Nu mer lever Joachim familjeliv med sambo och tre barn, varav två är tvillingar. Han testar även sina vingar på Youtube med en karaktär han spelade i två säsonger av Yippie Ki-Yay år 2007. Men hans dagliga arbete består i att fånga bovar, han är nämligen polis också.

Tuva Novotny, 40

Tuva Novotny då och nu
Tuva Novotny, då och nu.

Skilda världas kanske klarast lysande stjärna sett till hur det gått efteråt är Tuva Novotny som spelade Nora Strandberg. Hon är en etablerad aktris har en internationell skådespelarkarriär att stoltsera med. Hon talar fem språk och bor sedan femton år tillbaka i Köpenhamn. I en intervju med Dagens Nyheter har Tuva beskrivit det som att hon blir ”ängslig av ängsliheten” i Stockholm.

Annons

– Jag blir nervös i Sverige, framför allt i Stockholm. Jag tror det är jätteviktigt att peka på att konformiteten och tillhörighetsångesten i Stockholm skapar motsatsen till inkludering.

Källa: Expressen, Hänt

Foto: TT

Annons