Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Salem's Lot och 5 andra vampyrskildringar att se inför Halloween

11 okt, 2024
Spooky season är här och vad passar bättre då än att grotta ner sig i de bästa vampyr-serier och -filmerna? Här är de bästa tipsen från ELLEs populärkulturpodd POV!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Filmatiseringen av Stephen Kings skräckroman Salem's lot intog nyligen streamingtjänsten Max, och det är faktiskt den tredje filmatiseringen av den klassiska romanen.

Jonas Strandberg har Stephen King-podden och berättar om filmen:

– När den kom så var det en modern Dracula. Nu är det en Dracula, fast i 70-talets USA.

POV: Vampyrer och Stephen King!Brand logo
POV: Vampyrer och Stephen King!

våra bästa vampyrskildringar

Gillar man vampyrer finns det hur mycket tv-serier och filmer som helst att ta del av, en perfekt aktivitet nu i oktober. Helle Schunnesson programleder ELLEs popkulturpodd POV:

Annons

– Jag älskar vampyren som väsen. I väldigt många vampyrskildringar är den en sorts symbol för ett alternativt, väldigt dekadent, leverne.

Är du också ett vampyr-fan eller vill komma i stämning inför Halloween är här några tv-serier och filmer att kolla in:

1. What we do in the shadows

What We Do in the Shadows är en komediserie som följer en grupp vampyrer som bor tillsammans i Staten Island, New York. Trots sina övernaturliga förmågor möter de vanliga vardagsproblem och kämpar med kontakten med människor.

Annons

Förutom vampyrerna Nandor, Laszlo och Nadja får vi följa Nandors mänskliga tjänare Guillermo som hoppas på att en dag få bli omvänd till vampyr och energivampyren Colin Robinson, som suger energi från människor genom att tråka ut dem istället för att dricka blod.

2. Only lovers left alive

Only lovers left alive följer det eviga kärleksparet Adam och Eve, spelade av Tom Hiddleston och Tilda Swinton, som navigerar livets komplexiteter i en modern värld fylld av tristess och alienation. Adam är en desillusionerad musiker som kämpar med sin plats i världen, medan Eve, med sin livfulla och nyfikna natur, erbjuder en kontrast till hans mörker.

Annons

Perfekt för dig som söker en originell, konstnärlig och romantisk vampyrberättelse!

3. True blood

True Blood är en amerikansk serie som utspelar sin i Louisiana, och i den har vampyrer kommit ut ur skuggorna och lever bland människor, tack vare syntetiskt blod som gör det möjligt för dem att samexistera.

Huvudkaraktären, Sookie Stackhouse, är en servitris med förmågan att läsa tankar, vilket leder in henne i en farlig värld av vampyrer och andra övernaturliga varelser. True Blood är en riktig kultfavorit som hyllats för sina starka karaktärer och spännande intriger.

Annons

4. Buffy the vampire slayer

Buffy The Vampire Slayer är en klassisk 90-talsserie som följer Buffy Summers, spelade av Sarah Michelle Gellar, en tonåring med övernaturliga krafter som är utvald att bekämpa vampyrer och andra mörka varelser. Serien kombinerar action, skräck och humor och är ett måste för den som gillar high school-skildringar och det övernaturliga.

5. Låt den rätta komma in

Låt den rätte komma in är en svensk vampyrfilm från 2008, baserad på John Ajvide Lindqvists roman. Filmen utspelar sig i Stockholms förorter och följer den ensamma pojken Oskar, som blir vän med Eli, en mystisk flicka som visar sig vara en vampyr.

Annons

Filmen har hyllats för sin unika tolkning av vampyrgenren och blev en internationell succé.

Se hela avsnittet av POV på Youtube här eller lyssna på Spotify här!

Annons