Skräckfilmsfans har klarat pandemin bättre än andra
I en ny studie från Århus Universitet fann danska och amerikanska forskare ett tydligt samband mellan våra film- och tv-vanor och vårt mående under coronapandemin.
I studien fick 310 personer svara på frågor om vilken typ av filmer och tv-program de oftast tittade på. Därefter fick de svara på påståenden om sitt psykiska tillstånd under pandemins första dagar: bland annat ”jag var mer deprimerad än vanligt”, eller ”jag såg positivt på framtiden”.
Inte så lättskrämda
Undersökningen visade att de som var vana att se på skräckfilm (som ju inte sällan involverar än värre pandemier, exempelvis zombieapokalypser) tog coronaviruset och dess framfart med ett större mått ro än personer som föredrar andra typer av filmer.
Skräckfilmer och andra riktigt läskiga saker, som till exempel spökhus tränar nämligen vår förmåga att hantera obehagliga och skrämmande situationer även i verkligheten, förklarar forskarna.
Preppers kände sig redo
Även de som hade en generellt intresse av döden och andra skrämmande fenomen kände att de lättare kunde hantera oron som uppstod. Man såg också (inte helt otippat) att människor som tyckte om ”prepper-genren”, alltså filmer om rymdinvasioner och ”allmäna” apokalypser även kände sig mer förberedda för pandemin. De stod säkert nöjda hemma i förrådet medan vi andra slogs om toarullarna.
Inte så lättskrämda
Eftersom undersökningen utfördes i början av pandemin kan man bara fastställa sambandet med vårt mående just då – men å andra sidan var det just då många av oss upplevde alltihop som mest skrämmande.
Man fann inga direkta skillnader mellan kön, ålder, inkomst eller generella personlighetsdrag.
Foto: Annabelle / Gretel & Hansel
Källa: Institutionen för media, kommunikation och samhälle, Århus Universitet.
LÄS MER:
Skaparen av American Horror Story släpper skräckserie på Netflix