Bästa boktipsen för sommaren
De e kroniskt
Caroline Ringskog Ferrada-Noli (Natur & Kultur), 29/7
Om du inte redan läst Caroline Ringskog Ferrada- Nolis tidigare böcker, Naturen och Rich boy, så kan du gott ägna första delen av semestern åt dem – och sedan dyka in i nya De e kroniskt som kommer 29 juli. Den handlar om allt från kroppen som valuta till smärta, brott och straff, och utspelar sig både i korridorerna på Huddinge sjukhus och i knarkrondellen i Malmö. I kombination med en favoritförfattares språk och känsla för komplexa personporträtt kan detta inte bli annat än riktigt bra läsning.
Passera
Nella Larsen (Albert Bonniers Förlag), 12/8
Den här amerikanska, välskrivna, hyllade klassikern kom 1929 och filmversionen som lanserades förra året finns att streama på Netflix. I sommar kommer äntligen den första svenska översättningen av romanen, som handlar om två svarta kvinnor som ”passerar” som vita och därför kan röra sig på platser och i sammanhang där andra svarta inte har tillträde i 1920-talets Chicago. Men de gör det på väldigt olika sätt. När de två barndomsvännerna Irene Redfield och Clare Kendry möts som vuxna, förändrar det allt för båda … Ett måste i bokhyllan!
Djävulsgreppet
Lina Wolff (Albert Bonniers Förlag), 5/8
Författaren bakom två av de senaste årens mest omtalade böcker, De polyglotta älskarna och Köttets tid, släpper en ny roman i augusti. Den handlar om en kvinna som reser till Florens, överväldigas av staden och träffar en man – och om det grepp de snart har om varandra: Djävulsgreppet. Lina Wolffs välskrivna, mångfacetterade karaktärer och otroliga språk gör henne till en av vår tids bästa författare och om du inte hunnit njuta av hennes tidigare verk kan du sätta upp även dessa på sommarens läslista – ihop med hennes nyöversättning av klassikern Hundra år av ensamhet.
Ett oväntat val
Marian Keyes (Norstedts), 21/7
Ingen sommar utan en riktigt härlig feelgood-roman, visst? Och nu är feelgoodromanernas urmoder, irländska relationsskildraren Marian Keyes, tillbaka med en uppföljare till en av hennes bästsäljare, En oväntad semester. I Ett oväntat val har Rachel Walsh hunnit bli 25 år äldre och hennes stökiga kärleksliv har bytts mot radhus, stabilt jobb och trygg relation. Men så leder det ena till det andra, plötsligt återser hon sitt livs kärlek och hela livet skakas om rejält.
Den lodande människan
Patrik Svensson (Albert Bonniers Förlag), 19/8
Patrik Svenssons debut Ålevangeliet blev en av de mest omtalade böckerna 2019 och belönades dessutom med Augustpriset. En bok som handlar om ålens liv, men också om så mycket mer. Nu är han tillbaka och har den här gången djupdykt i havet och dess påverkan på oss människor. Vad är det som lockar så? Och vilka är alla de människor som försökt korsa, utforska och kartlägga det?