Populärt: Sofia Richie Grainge Tv-serier Boktips Krönikor

Här är den sanna historien bakom Barracuda Queens

12 jun, 2023
AvLinda Strömbäck
Barracuda queens
Nyligen släppte Netflix dramaserien Barracuda queens med skådespelaren Alva Bratt i spetsen. I serien skildras inbrottsvågen under 90-talet, där den så kallade Lidingöligan gjorde inbrott i Stockholms lyxvillor. Här är den verkliga historien som serien baserats på!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Barracuda Queens – "Visste inte hur man höll en handtelefon"Brand logo
Barracuda Queens – "Visste inte hur man höll en handtelefon"

I Netflix-serien Barracuda queens får tittarna följa fem unga tjejer från välbärgade Djursholm i Stockholm. Tjejerna, spelade av Alva Bratt, Sara Gustafsson, Tea Stjärne, Tindra Monsen och Sandra Zubovic, gör inbrott i områdets lyxiga villor och stjäl allt från konst och smycken till champagne och årgångsviner. Serien är baserad på verkliga händelser som ägde rum mellan 1994 och 1999 av den så kallade Lidingöligan. Men visste du att inbrottsligan egentligen bestod av unga killar? Och att de kom över stöldgods för mer än 100 miljoner kronor?

Här är den verkliga historien bakom Barracuda queens.

Vad är sant i Barracuda Queens?

Precis som i Barracuda queens valde stöldligan att rikta in sig på dyra villor i Stockholms rikaste kommuner. Bland annat Djursholm (där de flesta inbrotten i serien äger rum), Lidingö, Saltsjöbaden och Danderyd, men även övriga delar i landet drabbades av inbrotten som skedde på 90-talet. Första inbrottet av ligan beräknas ha skett i mars 1994 i en villa på Lidingö där de beräknat stulit gods för över 430 000 kr. Och precis som i serien var gärningsmännen experter på att koppla ur inbrottslarm. Många av villorna var nämligen utrustade med larm – men lyckades bli urkopplade precis innan inbrotten skedde.

Annons

I serien tar Barracuda queens även tid att dricka dyr champagne under sina tillslag, och i verkligheten hade ligan faktiskt en champagneceremoni. De rökte även cigarrer som de stulit i lyxvillorna, och lämnade champagneglasen som visitkort efter sina inbrott.

Bilder från Netflix-serien.
Bilder från Netflix-serien.

I ett av avsnitten gör Barracuda queens även inbrott i en fastighet på Dalarö. Ett liknande inbrott skedde i verkligheten då gärningsmännen haft span på ett fritidshus som låg dolt i skogen, och flydde efter tillslaget med en båt som de stulit. Polisen tror även att ligan sov kvar i huset eftersom det saknades mat i kylskåpet.

Vilka var den riktiga ligan i Barracuda Queens?

I serien gestaltas inbrottstjuvarna av fem tjejer som kommer från Djursholm, som spenderat för mycket pengar på en resa till Båstad. I ett desperat försök att få pengar att betala av skulden, gör de inbrott i områdets lyxvillor och samlar på sig konst, dyra viner och smycken.

Alva Bratt som Lollo Millkvist i Barracuda queens.
Alva Bratt som Lollo Millkvist i Barracuda queens.

I verkligheten var närmare tio personer inblandade i härvan och bestod till största delen av unga män. De var söner till direktörer, politiker och läkare och hade, precis som karaktärerna i serien, det gott ställt. Motivet var därför inte som de vanligare för inbrott, utan för att finansiera resor till Saint-Tropez och sin lyxiga livsstil. Många i ligan växte även upp på Lidingö – därav namnet Lidingöligan.

Barracuda queens.
Barracuda queens.

Hur mycket stal egentligen Lidingöligan?

Precis som Barracuda queens så var inbrottstjuvarna i Lidingöligan duktiga på att veta vad som var värdefulla stöldgods. Bland annat kunde de gå in i en vinkällare och plocka en låda som endast bestod av de dyraste årgångsvinerna. Ligan koncentrerade sig på saker av högt värde som samlarobjekt, antikviteter, smycken, konst, vinsamlingar, designmöbler och lyxbilar. De stal bland annat en klarröd Rolls-Royce, som var värderad till 1,4 miljoner kronor.

Gården med stöldgods i Barracuda queens.
Gården med stöldgods i Barracuda queens.

Mängden gods var det som fick Lidingöligan att sticka ut. De använde även en gård i Tidaholm, som tillhörde en av medlemmarnas släkting, för att förvara allt stöldgods. Ligamedlemmen hävdade för sin släkting att han skulle flytta utomlands och att han behövde plats att förvara sina saker. Men när släktingen senare upptäckte att det var stöldgods i flyttlådorna, påbörjades Lidingöligans förfall.

Annons

Vad hände med de verkliga personerna i Barracuda Queens?

Slutet på Lidingöligan kan sammanfattas av olika anledningar. Bland annat fångades några medlemmar på en övervakningskamera när de stal en bil i ett garage på Birger Jarlsgatan i Stockholm. Några skymtades även av ett vittne när de bar på tavlor – värda över 2,8 miljoner kronor. En av medlemmarna hade även slarvigt halsat ur en läskflaska under ett inbrott i Mullsjö och därmed lämnat sitt DNA.

Polisen gjorde senare husrannsakan på flera platser där det återfanns stöldgods, bland annat på gården i Tidaholm, och när två misstänkta häktades uppskattade polisen att ligan stulit gods till ett värde mellan 100 och 200 miljoner kronor.

Tea Stjärne, Sarah Gustafsson och Sandra Zubovic i Barracuda queens.
Tea Stjärne, Sarah Gustafsson och Sandra Zubovic i Barracuda queens.

Till slut åkte ett tiotal personer fast och dömdes i olika omgångar för häleri. Endast en person dömdes för stöld – han om lämnat sitt DNA vid inbrottet i Mullsjö. Och gärningsmännen fick upp till fyra och ett halvt års fängelse.

Annons

Även släktingen med gården i Tidaholm, Lars Kihlstedt, blev dömd till två och ett halvt års fängelse för grovt häleribrott. Lars menade dock på att han blivit felaktigt dömd och levde på rymmen i över ett år innan han avtjänade sitt straff.

Barracuda queens.
Barracuda queens.

Är du sugen på att veta mer om Lidingöligan? P3 Dokumentär har gjort ett avsnitt om den omtalade ligan och lyxstölderna. Lyssna på avsnittet här!

Foto: Netflix

Källa: Sveriges Radio

Annons