Vinterns boktips: Det här läser ELLE-redaktionen
Årets julhelg ligger bra till för den som har möjlighet och vill passa på att vara långledig. Och vad kan vara en bättre aktivitet än läsning under lugna dagar hemma. ELLE-redaktionen läser allt från krim till självhjälpsböcker. Låt dig inspireras av våra läsval.
Det här läser ELLE-redaktionen under jul 2024:
Cassandra Lindblom, redaktionschef:
Ingen av Pascal Engman
Av alla svenska författare finns det ingen annan än Pascal Engman som jag litar på, boksläpp efter boksläpp. Nu är han tillbaka med ytterligare en deckare med Vanessa Frank i spetsen. I den senaste boken skjuts en näringslivstopp ihjäl på en exklusiv privatfest, parallellt med att en en gängkriminell mördas på ett café. Pascal Engman fångar svensk verklighet med fingertoppskänsla och kombinerar den med bästa möjliga fiktion – och jag älskar kombinationen, bok efter bok.
Ps. Har du inte läst hela serien, börja från början, med debutboken Patrioterna.
Louise Berglund, redaktör för populärkultur:
Tvärtom av Stefan Pagréus
Åh nej, inte ännu en självhjälpsbok, ska jag erkänna att jag ofta tänker. Men det var något med boken ”Tvärtom”, skriven av psykologen Stefan Pagréus som fick mig intresserad. Den känns finurlig och är skriven med både erfarenhet, värme och humor. Boken är uppbyggd i 7 pedagogiska kapitel med fokus på strategier för mindre stress, oro, ångest, nedstämdhet, självkritik och bättre sömn och relationer. Alltså några av de vanligaste problemen vi alla kan uppleva i livet. Dessutom innehåller boken enkla övningar och uppgifter som går att fylla i direkt i boken. Pyssel och lärdomar i ett.
Veronica Henriksson, skönhetsredaktör:
Sångfågeln av Anki Edvinsson
Är det en bok du inte får missa i vinter är det Sångfågeln av författaren Anki Edvinsson! Ingen väcker min läslust Anki – och återigen har hon skapat en bok som bjuder på spänning och puls från början till slut. I den senaste kriminalromanen Sångfågeln, får man följa polisen Charlotte von Klints arbete i Umeå. Den här gången ska hon, tillsammans med kollegan Per Berg, hantera både en kidnappning av en ung tjej, ett mord och samtidigt ett gängkrig som håller på att eskalera. Den spännande deckaren berör aktuella frågor och samhällsproblem där bland annat trafficking, gängkriminalitet och narkotikabrottslighet står i fokus. Jag älskar Anki Edvinssons förmåga att skapa känslan av att jag känner karaktärerna på djupet – och jag gillar hur jag under bokens gång blir en hobbypolis som själv försöker att lägga alla pusselbitar på plats.
Lovisa Lundström, editionschef
Johannes och du av Per Hagman
Jag har älskat Per Hagmans böcker sedan Cigarett som kom 1991 och nya Johannes och du är en av de bästa. Den utspelar sig i Johanneskvarteren i Stockholm som också är mina uppväxt- och hemkvarter vilket bara det väcker starka känslor. Per skriver så fint om sin dotter, om kärleken till henne och olycklig kärlek. Små vardagsbetraktelser som får stor betydelse. Han har ett språk som går in i mitt hjärta och formuleringar som jag läser om flera gånger. Läs!
Tusen trådar av Neneh Cherry
Jag sträckläste Neneh Cherrys självbiografi och blev otroligt berörd! Jag kände inte till så mycket om hennes uppväxt och liv utöver musiken men hon har en stark historia och berättar den väldigt bra. Om en stundtals kaosartad barndom med flyttar över världen, om en pappa som kämpade mot sitt heroinmissbruk, om känslan av utanförskap – men också om musikens helande kraft och hur kärlek och familj har fått henne att orka fortsätta framåt, vidare. Inspirerande från en av våra stora svenska musik- och modeikoner som har ett fint eget språk. Översatt av Åsa Brolin.
Den förlorade sonen av Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Jag tyckte om att läsa Carolines förra bok D e kroniskt, det här är hennes första diktsamling. Den handlar om förlust – “ett missfall, en bror som dog ung, en familj: vad har man alls.” Jag tänker att det kan vara fint att läsa om svåra saker i just poesiform och jag uppskattar hennes personliga språk.
Julia zu Knyphausen, AD:
Intermezzo av Sally Rooney
Överst i min bokhög just nu ligger Sally Rooneys senaste bok, Intermezzo. Jag älskade hennes tidigare roman Normala människor från 2028 som dessutom blev tv-serie.
Intermezzo handlar om två bröder och framförallt om deras olikheter. Boken har fått ett varmt mottagande av kritiker och med Rooneys unika förmåga att fånga människors relationer genom sina karaktärers perspektiv längtar jag efter att få dyka in i hennes litteraturvärld igen.
Josefine Kanth, moderedaktör:
Atomic habits av James Clear
I vinter läser jag boken Atomic Habits av James Clear. En bok som har legat på mitt sängbord och väntat på att bli läst (ja, livet har kommit emellan och det har gått x antal månader). Boken utlovar inspirerande läsning om att skapa nya vanor och enkla hacks som gör stor skillnad i vardagen. Jag tänker att det är en perfekt bok att avsluta året med och inta det nya året med att byta ut minst en dålig vana till en bra. Jag vet redan nu vad min ska bli. Att läsa böckerna som ligger och väntar på sängbordet!
Nanna von Knorring, sociala medie-redaktör
Yellowface av Rebecca F. Kuang
En Sunday Times-bästsäljare som står högst upp på min lista över böcker jag vill läsa under julledigheten! Yellowface av Rebecca F. Kuang beskrivs som en samtidssatir och thriller som tangerar ämnen som identitetsstöld, kulturell appropriering samt sociala medier, och har hyllats för sin mörka humor.