Young Royals-killarna om manlighet, sexualitet och social press
Kungligheter har i alla tider fascinerat folket – men varit en värld man bara fått ta del av vid väl valda tillfällen, eller i pressen. Men med succéserien The Crown öppnades en ny dörr till dramaturgiska speglingar av kungahuset. I höst kommer den svenska versionen, producerad av TV4 och CMore. Men redan nu i sommar kan alltså vi få följa det kungliga livet, ur ett tonårigt perspektiv.
Det här handlar Young Royals på Netflix om
Huvudrollen som den unge prins Wilhelm spelas av Edvin Ryding (från bland annat Gåsmamman och Älska mig). Efter en festskandal skickas han till internatskolan Hillerska, där bland annat hans släkting August, spelad av Malte Gårdinger (Skitsamma, Jordskott) går.
Wilhelm är inte alls särskilt hemma i rollen som kunglighet, och kämpar med att tackla samhällets press. När han redan redan de första dagarna i skolan träffar Simon, som spelas av Omar Rudberg (från bland annat bandet FO&O) blir det både härligt och problematiskt – för han vet att det skulle skapa stor uppmärksamhet om romansen kom ut.
I deras närhet finns även Simons syster Sara (Frida Argento) och Wilhelms barndomsvän Felice (Nikita Uggla), som båda brottas med sina egna bekymmer.
Full av viktiga budskap
Och den på pappret svårrelaterbara miljön ”kungligheter på internat” visar sig vara högst relaterbar och viktigt – för både tonåringar och vuxna. Invävt i seriens överklasskulisser finns en tydlig agenda: jämlikhet och acceptans mot såväl dig själv som andra, oavsett sexualitet, etnicitet eller klass. Serien har dessutom ett fint handlag med många andra viktiga frågor för unga människor.
Young Royals likheter med det ”riktiga” svenska kungahuset
Det är svårt att undgå de likheter som faktiskt finns mellan Edvins rollfigur, Wilhelm, och tre svenska manliga kungligheter:
Vår egen kung Carl XVI Gustaf var både ung, ganska blyg och oförberedd när han plötsligt fick axla rollen som kung, då hans far plötsligt dog i en flygolycka. Prins Carl Philips tid på Lundsberg präglades av flera stora skandaler runt själva internatet och inte minst; Gustav V, som var homosexuell men tvingades hålla det hemligt; hovet sägs ha betalat ut stora summor för att tysta ner skandalen på 50-talet. (Hela historien om kung Gustav V och den omtalade affären med krögaren Knut Haijby kommer att sändas som dramaserie på SVT i jul, men bland annat Sverrir Gudnasson i huvudrollen.)
Men killarna menar att det är en helt och håller fiktiv berättelse.
– Visst har det gjorts research om hovet för att hämta inspiration, men i övrigt finns ingen verklig förlaga, vad vi vet. Wilhelm är en egen person, säger Edvin Ryding.
Hur var det att spela kunglig?
– Det var otroligt intressant, vi har ju inte sett det förut på det här sättet i Sverige. Vi har framförallt velat få fram människan bakom titeln. Det är det som har känts intressant.
Press att passa in och vara lyckad
Klimatet på skolan är tidvis hårt, med en hög press på att leverera på många plan. Men trots att ingen av de tre skådespelarna själva har gått på internat känner de igen mycket från sin egen skoltid.
– Det har varit viktigt att skapa en realistisk spegling, och inte förfina saker bara för att serien utspelar sig i en överklassmiljö. Det finns mycket skit där också. Och även de coola i skolan har finnar och problem, säger Malte Gårdinger.
Omar Rudberg flikar in:
– När jag gick in skolan var jag inte den populära killen. Jag var mycket för mig själv och hade ganska få vänner. Så där kan jag verkligen relatera.
– Pressen kring att vara lyckad och rollen sociala medier spelar är ett annat tema vi försökt lyfta. Det kan jag absolut relatera till. Det finns en enorm press på att lyckas och att vara ”perfekt”, som är större idag än vad den var förr. Det tror jag att folk känner igen sig i, framförallt unga tjejer, menar Edvin Ryding.
Omar Rudberg om hur Young Royals kan påverka
Att våga vara öppen med sin sexuella läggning är givetvis ett viktigt tema i serien, något som trots stora framsteg de senaste åren, fortfarande har en lång väg kvar att gå. Omar Rudberg (Simon) intygar att det fortfarande är en jobbig fråga för många unga:
– Det behövs verkligen pratas mer – inte bara om sexuella läggningar, utan om allt som den här serien står för. Jag hoppas verkligen att unga idag är kloka och står upp för andra människor.
– Det är fortfarande verkligen ett väldigt heteronormativt samhälle och machokulturen är stor, vilket sätter käppar i hjulet för att vi ska nå den punkten där man inte ens behöver komma ut. Att det inte blir en grej, fyller Edvin Ryding i.
På frågan om vad de skulle önska sig från vuxenvärlden om de själva stod i sin rollfigurs situation, är de rörande överens.
– Förståelse och respekt, och att föräldrarna ska finnas där för en. Och kärlek.
Visst blir man nyfiken? Kolla in Young Royals på Netflix, serien har premiär 1 juli.
Foto: Netflix