Nya regler gör att du kan slippa amortera
Amorteringskravet innebär att nya bolån måste amorteras med två procent ner till 70 procent av bostadens värde, och med minst en procent ner till 50 procent av värdet. När mindre än halva bostadsvärdet är belånat upphör amorteringskravet.
Nu kommer ett nytt förslag om att temporärt slopa uppskovstaket under fyra år, vilket i praktiken innebär att ingen skatt behöver betalas på vinst efter en bostadsförsäljning om hela beloppet investeras i en ny bostad. Det gör att bolånet kan minska, vilket i sin tur gör att amorteringskravet kan försvinna helt.
Läs också: 8 billiga knep som höjer värdet på din bostad
Så vad innebär de nya reglerna för bostadsmarknaden? Vi pratade med Pia–Lotta Svensson, mäklare på Fastighetsbyrån i Stockholm.
– Det man hoppas med det här är att fler ska välja att röra på sig. Jag har varit i kontakt med väldigt många som bor stort och som egentligen skulle vilja flytta, men som till sist väljer att stanna kvar när de inser att de kommer få samma kostnader fast mindre yta om de flyttar.
Regeländringen riktar sig främst till personer som har bott länge i sina bostäder och som kanske har mer yta än de behöver. Men även om det är de som påverkas i första hand väntas förändringen skapa rörelse nedåt i leden.
– Om det kommer ut fler större lägenheter så kommer de som har treor, som är nästa skikt, få mer att välja mellan. Då kommer det även fler tvåor och ettor, så givetvis blir det större utbud hela vägen ner.
Priset på bostadsrätter steg med tre procent i september. Hur tror du att det slopade uppskovstaket kommer påverka prisbilden?
– Det är omöjligt att svara på, men det kommer nog ta bort udden av mycket större ökningar om vi får större utbud av lägenheter.
Finns det några förlorare i detta scenario?
– Inte som jag ser det. Om det blir det väldigt stort ökat utbud kan ju priserna temporärt sjunka lite vilket ju kan göra att vissa hushåll som köpt dyrt och vill flytta kan få vänta lite på att få tillbaka sina pengar. Däremot är jag orolig över vad som händer efter de här fyra åren.
Fotnot: Uppskov innebär att vinstskatten kan skjutas upp, men däremot tas en schablonskatt på 0,5 procent ut för uppskovsbeloppet. Uppskovet för den som säljer sin bostad med vinst och köper något billigare är inte tidsbegränsat till fyra år. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2017, och gälla retroaktivt för försäljningar som sker mellan den 21 juni 2016 och den 30 juni 2020.