Res ensam till Barcelona – ELLEs guide till hotell, shopping, kultur och restauranger

29 aug, 2024
AvErica Mathiesen
barcelona sagrada familia tapas
Erica Mathisen, TT
Enastående arkitektur, konst och kultur … och vintageshopping, strandliv och tapas i varje gathörn! ELLE tar tåget till Kataloniens huvudstad på en inspirerande ensamsemester.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tipsBrand logo
Hedda Stiernstedts bästa Paris-tips

Jag är på min första ensamresa till en storstad, Barcelona, och jag känner ingen här. Det är ovant att vara helt ensam på resa, så jag är lite nervös för hur jag kommer att hantera det, men med senaste boken av Coco Mellors nedpackad i väskan, anteckningsbok, solglasögon och mobil känner jag mig redo att ge mig ut i det okända, bara jag och mina tankar.

Vädret är behagligt, 20 grader, och jag bestämmer mig för att promenera. Jag älskar att gå runt i städer och bara upptäcka, kanske stanna till om jag hittar ett ställe som ser mysigt ut.

Annons
seventy house barcelona hotellrum
En natt på Seventy House i Barcelona Erica Mathisen

Boende i Barcelona

Jag bor en natt på Seventy House i stadsdelen Gracia, ett trevligt hotell med spa och superfina rum centralt i stan. Andra populära hotell i Barcelona är ME Barcelona, Cotton House Hotel och The Barcelona Edition.

En av de saker som Barcelona kanske är mest känt för är stadens speciella arkitektur och mannen bakom det mesta heter som bekant Antoni Gaudí (1852–1926). Gaudí var en katalansk arkitekt som ritade exceptionella byggnader, varav flera finns med på Unescos världsarvslista.

Annons
casa batllo barcelona
Casa Batllo av Antoni Gaudi i Barcelona. TT

Jag besöker en av de mer kända av hans konstruktioner, Casa Batlló. Jag var lite oförberedd på både turisthorderna och entréavgiften (53 euro) men byggnaden är otroligt vacker och jag hänförs av både färgerna, designen och detaljerna. Huset designades och byggdes på uppdrag av den rike affärsmannen Josep Batlló och stod färdigt 1906. Om du inte vill spendera så mycket pengar för att gå in är det trevligt att se huset bara utifrån också.

Barcelona är fullt av vackra husfasader som man kan titta på när man strosar runt. Om du vill ta in några av Gaudís mest berömda attraktioner i Barcelona ligger Sagrada Familia, Park Güell och Casa Vicens högt upp på listan. Tänk på att staden är väldigt turisttät, det är köer nästan oavsett vilken tid på året du åker. Är du intresserad av de stora turistattraktionerna är det klokt att boka biljetter i förväg. Och var uppmärksam på ficktjuvar där det är trängsel!

Annons
smält ost sangria barcelona
Smält ost och sangria – mums! Erica Mathisen

En av mina favoritaktiviteter är att äta. Så Barcelona passar mig perfekt och eftersom de har massor av tapas bestämde jag mig för att ägna en dag åt spanska smårätter. Jag beställde en eller två tapasrätter på varje ställe, tillsammans med ett glas sangria eller rioja, innan jag gick vidare till nästa.

Jag satte standarden med ett besök på La Cova Fumada, en liten tapasbar med goda traditionella rätter. Jag beställde stekta kronärtskockor och en hel grillad bläckfisk medan jag spanade på folk från baren. Mina favoriter, du får dem på spanska, så det är bara att googla eller chansa: albondigas, bomba, calamares, croquetas, jamon iberico, mejillones, tortilla, pulpo a la Gallega och patatas bravas. Andra tapasställen som rekommenderas är Cal Pep, El Quim, Sensi Tapas, Bar Lobo, Mirinda, Elisabets och Petit Tapas.

Annons
jamon iberico pan con tomate tapas räkor barcelona
Jamon iberico och räkor är typiskt i tapaskulturen. Erica Mathisen

En dag på museum i Barcelona

Picasso-museet ligger i de gotiska kvarteren i Barcelona. Själva museet är inbyggt i fem medeltida palats och bara det är värt ett besök i sig; det är en mycket stämningsfull plats. Picasso tillbringade sina uppväxtår i Barcelona, så detta museum fokuserar på hans produktion fram till 1904. Här finns många tidiga verk av Picasso som du kanske inte har sett förut, så ett besök här är ett absolut måste. Återigen många turister och långa köer, så det lönar sig att boka i förväg. Räkna med att det tar en och en halv timme att hinna njuta fullt ut av museet. Andra fantastiska museer att besöka är Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fundació Antoni Tàpies, Museu d’Art Contemporani (MACBA) och Fundació Joan Miró.

Annons
skulptur konserthuset barcelona
Skulpturen Carmelo av Jaume Plensa invid konserthuset. Erica Mathisen

Efter Picasso gick jag till El Xampanyet champagnebar, mycket populär och fullsatt, men ett perfekt ställe att njuta av ett glas cava, trots allt en spansk specialitet, och ännu mer tapas. Jag flyttade så småningom vidare till en av Barcelonas många härliga vinbarer, La Vinya del Senyor, i distriktet Born, ett ställe med en imponerande vinlista. Jag kunde inte motstå att beställa lite mer tapas till vinet, medan jag såg en vacker salsadans på torget utanför. Att resa ensam är absolut inte någon fara, och jag tror att jag kan göra det här igen. Det har varit bra för kropp och själ.

Annons
konserthuset i barcelona fasad
Konserthuset Palau de la Música Catalana. Erica Mathisen

Hyra bil i Barcelona

En dag testar jag att ta mig runt med elbil. Att köra runt i Barcelona är lite av en extremsport och jag blir ganska svettig ibland, men det är inte tråkigt. Jag älskar att köra bil och får se mycket mer av staden än om jag bara hade gått överallt. Men för att vara en optimal förare behöver du en bra frukost, så kolla in ett av dessa ställen för ­frukost, bakverk och gott kaffe: Sans & Sans, Cafe El Magnifico, Wholesome Kitchen, Honest Greens, Nudes och Nomad Coffee.

Annons
hyra bil i barcelona
Att åka bil genom Barcelona är att rekommendera. Erica Mathisen

Jag susade genom Las Ramblas, förbi Sagrada Familia, och ner till Barcelonetta, Barcelonas strandområde, där W Hotel står som en monumental flagga i vattenbrynet. Barcelona, som är en populär stad för strandliv, hade faktiskt inga stränder förrän 1992. Då bestämde sig staden för att utveckla det tidigare industriområdet till en strand i samband med att OS skulle arrangeras. Jag testade att äta lunch på Coya. Andra bra ställen i strandområdet är La Brisa och Club Soda.

Annons
w hotel barcelonetta strand
Vy över W Hotel på Barcelonetta. Erica Mathisen

Vintageshopping i Barcelona

Det är fysiskt omöjligt för mig att åka på stadssemester utan att kolla in stadens vintageshopping, så nu är det dags. Barcelona har ett väldigt bra utbud, kolla in Humana som har många butiker spridda över hela staden. Andra coola vintagebutiker är Holala Vintage, Flamingo Vintage Kilo, Retro City och Vintage A5E. Om du föredrar ny shopping, oroa dig inte, Barcelona har gott om det också. Kolla in de supersöta små butikerna runt om i staden, som Aleluya, T & S Arte, KBye, Makrama, Raphaella Santana och Rouri.

Annons
tjej second hand i barcelona jacka
Barcelona bjuder på stort second hand-utbud. Erica Mathisen

Plötsligt är kvällen här och jag får lust att testa vilken mat Barcelona kan erbjuda utöver tapas. Barcelona har inte mindre än 26 Michelin-restauranger, men min resebudget har noll utrymme för Michelin denna gång. Om det finns plats för det i din, så rekommenderas Enigma varmt. Estimar och Botafumera är också i kategorin Michelin, men utan stjärna.

Jaqueline, Bar Canete, Spicy, Salut och Bar Alegria är mer budgetvänliga restauranger med mycket god mat. Om du är sugen på att kolla in nattlivet har jag hört att Barcelona är mest känt för sina undergroundfester, där du får veta exakt var festen är bara några timmar innan den drar igång. Om du vill gå ut och dansa på klubb är gayklubbarna Apolo, Candy ­Darling och Pipa Club coola alternativ.

Annons
rödvin mat barcelona
Tapas – helst varje dag i Barcelona. Erica Mathisen
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärnteckenBrand logo
Destinationen att åka till baserat på ditt stjärntecken
Annons