Okinawa – en guide till Japans exotiska paradisö

14 apr, 2025
Okinawa – en guide till Japans exotiska paradisö
Okinawa beskrivs ibland som Japans Hawaii och ligger i en av världens blåa zoner. Med vad har då denna ögrupp i Stilla havet att erbjuda? Det har ELLE mat & vins redaktör Nami Kawakita tagit reda på.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Den ultimata guiden till HelsingforsBrand logo
Den ultimata guiden till Helsingfors

Det är svårt att föreställa sig att semesterparadiset Okinawa var fullständigt förstört efter andra världskriget. 1945 drabbade japanska styrkor samman med amerikanska trupper i ett brutalt slag där tusentals civila fick sätta livet till. Än idag finns det fortfarande ett 30-tal amerikanska militärbaser kvar på Okinawa och i och med att många av invånarna här blir över hundra år gamla är kriget fortfarande färskt i minnet.

ANA (All Nippon Airways) flyger numera direkt Stockholm-Tokyo och helt plötsligt har Japan aldrig varit närmare. Med 2,5 h flyg från Tokyo når vi Okinawa, denna exotiska paradisö med milslånga stränder och havet som närmaste granne. Skillnaden är stor från den pulserande huvudstaden Tokyo eller hippa Osaka, här är tempot betydligt mycket lugnare. Ta chansen och upplev en helt annan sida av Japan.

Annons

Hotell

The Busena Terrace

The Busena Terrace

En resort med väldigt mycket The White Lotus-känsla med välklädd personal som hälsar oss välkomna. På den enorma terassen möts man av en otroligt utsikt över havet och den egna privata stranden. Att se solnedgångarna härifrån är bland det vackraste jag sett. Slappna av i spat, ät på någon av hotellets många restauranger eller ta en drink i baren och lyssna på lugn livemusik ackompanjerad av endast ett piano. Frukostbuffén har allt man kan önska sig på morgonen med allt från söta bröd till japanska omeletter.

Annons

Aktiviteter

Provning på Helios Distillery

Rundtur på Helios Destilleri

Awamori sägs vara den äldsta destillerade alkoholhaltiga drycken i Japan och tekniken ska vara oförändrad i över 500 år. Den görs på thailändskt ris, strös med svart koji-svamp som sedan fermenteras med vatten och jäst. Oftast dricks den bara rätt och slät med is och vatten. Är du på Okinawa måste du såklart testa denna specialitet! På Helios Distillery värderar de traditionen högt och använder bara de finaste råvarorna och framställningsmetoderna. Vi fick en guidad tur av bryggeriet och dess historia innan vi provade oss igenom hela sortimentet av awamori. Och när vi var klara med det fick även prova oss igenom destilleriets andra drycker – rom, whisky, öl och plommonvin. Köp med ett par unika fynd hem, det finns mycket att välja på och priserna är låga!

Annons

Guidad tur i Jashiki Village

Guidad tur i Jashiki Village

Okinawa ligger i en av världens fem blå zoner, vilket innebär att på dessa platser lever människor mätbart längre. Exakt vad det beror på är svårt att säga, men några av nycklarna till att leva länge är kost, sammanhang och gemenskap. Vi går på en guidad tur i Jashiki Village, där man lever dag för dag, alla hjälps åt med att odla sin egen mat, klippa buskarna och annat som får det lilla samhället att gå runt. Lugnet kommer direkt som vi kliver in i den lilla byn och vi blir ombedda att inte fotografera. Kom ner i varv och upptäck ett annat sätt att leva. Du kan också sova över i någon av byns otroligt vackra och hållbara små hus. Läs mer här.

Annons

Restauranger

Chura Hana

Dessert gjord på beni-imo, lila sötpotatis från Okinawa.
Dessert gjord på beni-imo, lila sötpotatis från Okinawa.

Välj och vraka på japanska rätter och Okinawa-specialiteter enkelt från en surfplatta, allt går att få på engelska och i typiskt japanskt manér är det bilder på maten. Det är ett måste att prova bittermelon, som här serveras wokad med Spam, och sägs vara en sådan grönsak som ger långt liv. Kanske är den en av nycklarna till att bli över hundra år gammal?

Kunigami Minato Shokudo, Fisherman’s Dining

Purfärsk fisk på Kunigami Minato Shokudo
Purfärsk sahimi på Kunigami Minato Shokudo

En liten fiskrestaurang som är en av de populäraste i norra Okinawa. Dagens fisk är alltid olika och beror på vad som fångats. Maten var otrolig, fisken purfärsk och fri påfyllning av ris. Menyn är enkel, ingen är besviken, alla rätter är lagade till perfektion. Fiskaren som är uppe och fångar fisken tidigt på morgonen står i disken och diskar allt för hand när vi kommer dit. En pärla som är väl värd sin omväg.

Annons

Strandhäng

Adan Beach

Adan Beach på Okinawa
Cottafoto

Det råder ingen brist på fina stränder i Okinawa, det är trots allt en ö. Adan Beach ligger så långt norr ut du kan komma på Okinawa med kristallklart vatten och orörd strand. Snorkla bland koraller och tropiska fiskar, slappna av på stranden eller ge dig ut på vågorna med surfbrädan. Koppla av, återhämta dig och njut av Okinawas vackra vyer.

Shopping & street food

Naha

Wagyu suhi i Naha
Wagyu-sushi på Naha Kokusai Dori Shopping Street. Missa inte!

Naha är Okinawas dynamiska huvudstad. Strosa längs gatorna och unna dig en otroligt god matcha latte på KOI Thé medan du utforskar allt som den lilla staden har att erbjuda. Inne på Naha Kokusai Dori Shopping Street kan du köpa alla tänkbara souvenirer Okinawa har att erbjuda. Vi åt mjukglass gjord på beni-imo, lila sötpotatis från Okinawa, och fastnade vid ett litet hål i väggen som serverade håll käften-god wagyu-sushi.

Annons

Makishi Public Market

Sushi-båt på Makishi Public Market
Sushi-båt på Makishi Public Market

Missa för guds skull inte Makishi Public Market, en fiskmarknad som självaste Anthony Bourdain besöker i sitt program Parts Unknown. På fiskmarknaden kan du köpa färska ostron direkt över disk och äta på plats eller färsk fisk som du för en liten slant kan få tillagat på någon av restaurangerna en våning upp. Har du någon gång velat slå på stort och äta sushi i en båt är det här rätt plats!

Foto: TT, Nami Kawakita

Annons