Resa med barn – tips och resmål för hela familjen
Alla som har barn vet att man inte bara tar ungen under armen och hux flux kastar sig ut i världen. Oavsett om du ska åka på en långsemester eller weekendresa med barn och oavsett om barnen är små eller stora är tricket till en lyckad semester att man förberett sig – och det gäller allt från vaccin och visum till hotell och vilka platser som ska besökas. Men samtidigt är det minst lika viktigt att vara flexibel och inte bli besviken när saker inte blir som man tänkt sig.
Och inga problem är så stora att det inte kan lösas på plats!
Det är alltid en god idé att prata igenom resan med barnen, titta på kartor och bilder, dröm er bort och förbered er på samma gång. Men med det sagt – låt inget resmål eller resesätt avskräcka er! Att skapa reseminnen tillsammans med barn och få ta del av när de upptäcker världen är fantastiskt. Trevlig resa!
1. Vandra tillsammans
Det alla föräldrar tjafsar med sina barn om är skärmtid. Alltid dessa skärmar. Ta med barnen på en resa med tema äventyr så är det lättare att få dem att lägga undan iPaden eller telefonen. Vandring har trendat de senaste åren och är ett bra sätt att umgås. Det är spännande, nyttigt och förhoppningsvis växer sig barnens kärlek till naturen ännu starkare.
Tror du att de små inte orkar gå långt? Tänk om. Med rätt motivation kan barn från sex-sju-årsåldern gå lika långt som en normaltränad vuxen (och när vi har vandrat i vår familj är det pinsamt nog mig som resten har fått vänta på …). Här är fem resmål som kombinerar vandringsäventyr med annat.
Sóller, Mallorca
En favorit för många vandrare är Sóller på Mallorca, en liten pittoresk stad i en vacker apelsindal med dramatiska berg som inbjuder till långa och kortare vandringar i olika svårighetsgrad. Att gå mellan Sóller och Deía är en populär dagstur med strålande utsikt över havet. Dagen efter en tur i bergen kan ni dessutom softa på stranden eller vid poolen. Eller varför inte åka in till Palma för stadsliv med shopping, tapas och Moderna museet.
Säsong: mars-oktober (men bäst höst eller vår).
Zillertal, Österrike
Att vandra i Alperna är tacksamt med barn. Man tar en kabinbana upp på berget där leden börjar och slipper sega och branta passager genom skog. Utsikt över storslagna bergsmassiv direkt! I till exempel Mayrhofen möts man av en vattenlekpark direkt när man kliver av på toppstationen – där korna fridfullt betar på alpängar som under vintern är skidbackar. Välj bland olika turer och stanna på ”hütten” och ät pannkakor eller drick öl. Hyr cyklar en dag och utforska bergen från sadeln.
Säsong: april–oktober.
Cinque Terre, Italien
Behöver vi säga att sol, bad och spaghetti vongole (eller ketchup) är perfekta resekompisar till motion och fantastiska vyer? De fem byarna längs kuststräckan Cinque Terre nås bäst med tåg, båt eller till fots och vandringslederna däremellan är förvisso branta men funkar ändå för både lite större barn och för dig som bär barn i sele. ELLEs Nina Campioni, gift med en italienare från Monterosso al Mare, tipsar om att det är den bästa orten att bo på med barn eftersom stränderna är bäst här. Dessutom finns det lekparker!
Säsong: mars-oktober (men bäst höst eller vår).
Lofoten, Norge
Ofantligt vackert på ett vilt sätt och hit kommer ni lätt (nåja) med bil. Tälta eller bo i stugor och upptäck era favoriter – det finns gott om stränder att leka på längs de vindlande vägarna, stenar att klättra på, får att klappa. Lofoten kryllar av vandringsleder i olika svårighetsgrader, Tjeldbergtind är en av de lättaste toppturerna. Och varför inte ta valsafari en dag?
Säsong: juni–augusti.
Åre, Sverige
Skidor och afterski, tänker du. Men prova Åre på sommaren och inse att orten har extremt mycket att erbjuda – inklusive afterhike – och framför allt bekvämt boende till mycket bättre pris än på vintern. Fjällvandring, ridturer, cykling, paddling och kalla bad. Storulvåns fjällstation är också en bra utgångspunkt för dagsturer.
Säsong: juni-september.
Vandringstips!
Var ordentligt förberedd och ha med dryck, godis, plåster, solskydd och extra kläder.
Ta många pauser, gärna ”i förväg”: innan alla har blivit för trötta och det är för sent.
Peppa, peppa, peppa! Säg aldrig att det är jobbigt, utgå från att ni kommer fram och se det som ett äventyr.
2. Sommar året om
På vintern vill vi gärna fly åttamånadersmörkret, få tid med barnen och ge dem solsken och en strand. Vilka resmål är egentligen hetast och var kan en barnfamilj göra nya upptäckter?
Karibisk cocktail
Kuba med sin komplicerade, sorgliga historia är sedan några år öppet för turism och lockar med pastellfärgade städer, gamla bilar, sagolika stränder, rom, musik och romantik. Kubanerna är barnkära och gästvänliga och landet – som är mycket större än man tror – gör sig bra för karibiska äventyr. När ni har upptäckt Havanna, ger er ut på landet. Vandra och cykla i den vackra, frodiga Viñalesdalen, ta turisttåget till sockerplantagerna öster om Trinidad och bada på den vackraste stranden i Playa Ancón sydost om staden.
Sagolika Sri Lanka
”Indien light” har så mycket att erbjuda, som fantastiska stränder i kombination med storslagen natur för den som vill göra annat än att bada. Vi älskar strand- och surforter som Mirissa Och Tangalla i söder och att man i nationalparkerna kan se vilda elefanter och leoparder. Tågresan till Ella uppe i bergen räknas som en världens vackraste. Landet drabbades hårt av terrordåden i våras, men UD avråder inte från resor och landet är lugnt.
Kryssa med gänget
Kryssningsentusiaster hävdar att stora fartyg är bästa färdmedlen. På inget annat sätt får man se lika mycket på så kort tid – nya städer eller stränder varje dag. Och skeppen är som nöjesstäder i sig, ingen sekund behöver vara långtråkig. Perfekt för generationsresor: för skärmberoende tweenies finns alltid en ny klättervägg eller vattenrutschkana att prova, medan mormor fixar håret och mamma spelar shuffleboard. Håll ögonen öppna efter specialerbjudanden, det finns mycket att spara.
Designad charter
Vill du åka på charter med familjen men ändå ha en lyxig vuxenkänsla? Håll koll på charterdrakarnas koncept som kombinerar barnvänligt med lite snyggare hotell och lite bättre mat, till exempel Tuis Blue Star eller Vings koncept Casa Cook. Ving öppnar nu en Casa Cook i egyptiska El Gouna, en turistort som byggdes upp i öknen vid Röda havet i slutet av 1900-talet à la Tusen och en natt. Betong, rotting, trä och nordafrikanska influenser. Härligt klimat och dykvänliga vatten på tacksamt reseavstånd från Sverige.
Chartertips!
Nuförtiden erbjuder många charterföretag klimatkompenserade resor, så håll utkik efter det – eller klimatkompensera själv efter plåbok och samvete.
3. Citykids
Weekendresor var sånt man gjorde före barnen. Men det finns något härligt att i att visa sina favoritstäder för de små och det går strålande att ta med sig ungarna så länge man kompromissar med mängden shopping och spännande middagar.
Lekfullt i London
London är ett paradis för barn i alla åldrar, vare sig de pratar engelska eller inte. Är de Harry Potter-fans är det värt pengarna och tiden (en hel dag och tusen kronor per person) att besöka The Making of Harry Potter norr om stan. Enklast är att boka en färdig resa, billigast att ta tåg + buss från Euston Station. London Eye är ett annat turistjippo som inte går av för hackor. Boka i förväg och försök matcha in solnedgången. Annars är 91:a våningen på The Shard ett utsiktsalternativ. Londons parker är fantastiska – som St Jame’s Park och Hyde Park där man kan hyra båtar i The Serpentine – och har riktigt bra lekparker. Många museer i London är gratis: en härlig bonus i en dyr stad.
Tate Moderns entréhall imponerar på den tjurigaste tonåring och Natural History Museum har en en fantastisk uppsättning dinosauriefossiler. London Science Museum ligger intill. På The British Museum kan den som vill få se mumier. Londons leksaksaffärer är av en annan sort än dem vi är vana vid och ett par timmar går lätt åt på Hamleys och Harrods. Liksom pengarna: bestäm alltid, alltid budget i förväg.
Barnsliga Berlin
Tysklands huvudstad är perfekt som helgresmål för familjen. Det är enkelt att ta sig hit, till och med på räls, och det finns massor att göra. Stan är till exempel full av roliga lekplatser, mycket mer exotiska än de svenska, och matutbudet är strålande för alla smaker. Förintelsemonumentet är med sina 2711 betongpelare på 19 000 kvm sorgligt, tänkvärt och ändå spännande. German Spy Museum är kul för de lite större barnen – och för deras föräldrar. På helgerna går många berlinare till Berlin Zoo och tittar på djuren och äter glass.
Har man inte varit på Legoland i Danmark finns det en mindre inomhusfilial vid Alexanderplatz. Godissugen? Ritter har sitt smarriga chokladmuseum nära Gedarmenmarkt och för den unga gamern finns Computerspielmuseum. Badhus är sällan vuxnas favoriter men söder om Berlin ligger världens största äventyrsbad Tropical Islands. Det är helt enormt och man kan till och med övernatta här. Behöver vi säga att barnen älskar det?
Paris för pyttesmå
Ljuva Paris, romantikens huvudstad. När ni har bockat av Eiffeltornet – ett måste, med förbokade biljetter eller med trappor till första våningen – och kommit över besvikelsen att Mona-Lisa är så liten (och Louvren så stort) kan ni strosa mellan uteserveringar, butiker och lekparker. I Bologneskogen ligger Jardin d’acclimatation, den perfekta mixen av djur- och nöjespark. Den byggdes av Napoleon III och rustades nyligen upp av Fondation Louis Vuitton, som ett villkor för att de skulle få bygga konstmuseet.
Vackra blomsterarrangemang, trevliga restauranger och väldigt franskt. Och klart prisvärt. Efter nöjesparken ligger det Frank Gehry-ritade LV-museet alldeles intill och en gnutta modern konst har ingen unge dött av. Jardin du Luxembourg har också en toppenlekplats. En promenad uppför trapporna från Pigalle till Montmartre och Sacre Coeur hör till, med en baguette vid ett rödvitrutigt dukat cafébord och utsikt över städernas stad. Klyschigt men sant!
Storstadstips!
Hop-on-hop-off-bussar känns kanske töntigt, men är ett briljant sätt att se mycket på kort tid.
Guidade turer på vatten är uppskattat och skönt som avkoppling. Kolla också in rabatter om du vill göra många dyra aktiviteter, man kan spara mycket på kombibiljetter. Mycket måste bokas i förväg – med rabatter dessutom – och det finns ibland fast-tracks att betala extra för.
Av: Mari Janson
Foto: Patricia Gallego