Så reser du hem coronasäkert i jul – med och utan bil

26 nov, 2020
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
Kan och borde vi resa hem till släkt och vänner i jul? Vilket färdsätt är i så fall säkrast? Här reder vi ut.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgåsBrand logo
5 virtuella och coronasäkra sätt att umgås

Många av oss funderar just nu på hur vi ska spendera julen. Är du en av dem som bor på en annan ort än närmsta familjen kanske du grunnar på bästa sättet att ta dig dit. Vi listar resvägarna i jul och nyår, hur pass coronasäkrade de olika alternativen är, samt vad restriktionerna säger.

Res endast om du är frisk och symptomfri

Först och främst ska det uppenbara nämnas, att du endast bör förflytta dig utanför hemmet om du är frisk och symptomfri. På Folkhälsomyndighetens sajt skriver man så här:

”Du har ett personligt ansvar att resa så smittsäkert som möjligt, dvs. att du gör det du kan för att inte bli smittad eller smitta andra. Har du symtom som kan bero på covid-19 ska du inte resa alls. ”

Resa med eller utan bil

Det absolut säkraste sättet att förflytta sig till familj och vänner under ledigheten är till fots, med cykel eller med bil. Då kan du se till att du utsätts för minimal smitta genom att hålla avstånd till andra människor på vägen. Men ibland är det för långt för att cykla eller gå, och alla har inte tillgång till bil.

Annons

Krisinformation.se skriver man: ”Res i första hand med andra färdmedel än kollektivtrafik.” Men att alla istället tar bilen är inte heller en lösning, konstaterar man. ”Eftersom det kan orsaka trafikstockningar på vägarna som hindrar nödvändiga resor och transporter. För att nödvändiga resor och transporter ska kunna genomföras, utan trafikstopp eller ökad smittspridning, måste alla hjälpas åt.”

Om du överväger att resa kollektivt finns alternativen listade nedan.

Resa coronasäkert med tåg

Om du behöver resa kollektivt bör du enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer välja ett färdsätt där det går att boka en sittplats.

På vissa av SJ:s tåg har man valt att begränsa antalet bokningsbara biljetter för att minska trängel. Därmed är det inte garanterat att du inte behöver sitta bredvid någon du inte känner om du bokat plats på ett av SJ:s snabbtåg. Vill du ha en plats som har spärrade tomma säten bredvid går det att välja en sådan på platskartan vid bokning.

Annons

Vill du sitta ensam i en kupé går det bra att boka en sådan.

På flera av SJ:s regionaltåg finns däremot inga bokningsbara platser. Vill du undvika trängsel på en sådan avgång uppmanas du att titta på listan över beläggningen som finns tillgänglig på SJ:s hemsida.

Hos MTRX går det bra att utan kostnad boka ett extra ledigt säte bredvid ditt eget. I biljetten ingår ett munskydd som är frivilligt att använda.

Snälltåget placerar alla ensamresande vid en fönsterplats med ledigt säte bredvid. Det finns på vissa avgångar möjlighet att boka egen kupé och på samtliga av bolagets anslutande bussar är kapaciteten halverad för att minska trängsel.

Norrtåg har plockat bort platser för att få bättre spridning på resenärerna samt förstärkt populära pendlingsträckor med buss.

Resa coronasäkert med buss

Många bussbolag har vidtagit åtgärder för att deras resenärer ska kunna undvika trängsel vid ombordstigning och färd genom att till exempel minska antalet bokningsbara biljetter. Innan du bokar, gå in och läs på hemsidan för det aktuella bussbolaget hur de arbetar för att minska smittspridningen vid sina resor.

Annons

Folkhälsomyndigheten uppmanar oss att om möjligt undvika resor där det inte går att boka en plats, till exempel på spårvagnar, tunnelbanor och stadsbussar. Om du trots allt åker kollektivtrafik utan bokningsbar plats uppmanas du att följa de allmänna råden om hur du skyddar dig själv och andra. De lyder:

  • Stanna hemma vid förkylningssymptom.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Håll en armlängds avstånd till andra.

Resa coronasäkert med flyg

På SAS inrikesflyg råder krav på ansiktsmask från det att du stiger ombord till dess att du lämnar planet. Det är du själv som ansvarar för att ta med dig en ansiktsmask som täcker näsa och mun.

SAS skriver på sin hemsida att: ”Ansiktsmasken behöver bytas ut efter fyra timmars användning. Det betyder att du måste ta med masker för hela din resa. Viktigt att tänka på, är att du kan behöva extra ansiktsmasker när du anländer till flygplatsen, eftersom många flygplatser kräver att du bär ansiktsmask.”

Kravet gäller inte barn under 6 år.

På BRA står flygen just nu still. Man planerar att starta sina sju svenska inrikeslinjer under första kvartalet 2021.

Annons

Ha koll på lokala restriktioner

Avslutningsvis är det viktigt att vid inrikesresor tänka på att det kan finnas lokala restriktioner på den ort du ska till. Ta därför för vana att söka upp information om vad som gäller just dit du ska.

LÄS MER:

Så har corona påverkat våra resdrömmar – här är resorna vi fantiserar om 2021

Här är nya pandemiserien som ger oss kalla kårar

Trött på 2020? Nu kan du bo under en sten för 50 kronor natten

Annons