Upplev Jamaica på bästa sätt – 7 ställen du inte får missa

17 jul, 2024
AvHannah-Fina R Furrer
Upplev Jamaica på bästa sätt – 7 ställen du inte får missa
Jamaica är poppiga färger, Bob Marley, kristallklart vatten och tropiskt klimat. Här kan man njuta av gräddvita stränder, otrolig mat och en elektrisk stämning.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Den ultimata guiden till HelsingforsBrand logo
Den ultimata guiden till Helsingfors

Hotspot

Firefly

Hus med utsikt. Till Firefly har idel kändisar hittat genom årtiondena. Numera är det ett författarmuseum.
Hus med utsikt. Till Firefly har idel kändisar hittat genom årtiondena. Numera är det ett författarmuseum.IslandOutpost / Peter Brown

En av de mest ikoniska vyerna på Jamaica hittar du vid huset Firefly som också en gång var semesterboende för dramatikern Noël Coward. Det är inte vilka gäster som helst som har njutit av en cocktail i handen och en magisk solnedgång här, utan bland andra drottning Elizabeth II, Winston Churchill, Sophia Loren och Elizabeth Taylor. I dag har huset förvandlats till ett författarmuseum som är väl värt ett besök.

Annons

Naturskatt

Dunn’s River Falls

En av ­Jamaicas mest besökta platser är Dunn’s river falls.
En av ­Jamaicas mest besökta platser är Dunn’s river falls.Lichfield

Har ni sett James Bond-filmen Dr. No? Då kommer ni att känna igen er här. Dunn’s river falls är en av Jamaicas nationella skatter och en av platserna där den klassiska James Bond-filmen spelades in 1962. Vattenfallet ligger nordväst om huvudstaden Kingston, 58 meter över havet. Klättra upp längs vattenfallet och ta in den vackra miljön.

Kaffe

Blue mountain

Bokförlaget Assouline har gett ut coffee table-boken Jamaica vibes, för den som vill drömma om ön på distans.
Bokförlaget Assouline har gett ut coffee table-boken Jamaica vibes, för den som vill drömma om ön på distans.

Passa på att smaka på en av världens dyraste kaffesorter – Jamaican Blue mountain coffee. Kaffet kommer från Blue mountain-regionen på Jamaica och bönorna odlas på 910–1 700 meters höjd över havet. Är du ingen kaffefantast är det värt att besöka plantagen bara för naturen och utsikten.

Annons

Äta ute

Stush in the bush

En otrolig färgexplosion på tallriken hos Stush in the bush.
En otrolig färgexplosion på tallriken hos Stush in the bush.Brie Williams, Inc.

Direkt från ägarna Lisas och Chris trädgård till tallriken. Bered dig på en otrolig färgexplosion. Här hittar du spännande vegetariska alternativ som tar smaklökarna till nya höjder. På menyn kan du bland annat smaka på växtbaserad ceviche, rostad pumpa-quesadilla, ackee-­ravioli och avokadosorbet. Du kommer inte att bli besviken. Adress: 111 Bamboo Way, Freehill, Jamaica

Hotell

Annons

Golden eye

Var det i det här rummet som Ian Fleming skapade sin största succé, James Bond?
Var det i det här rummet som Ian Fleming skapade sin största succé, James Bond?Julien Capmeil

Golden eye är inte bara vackert för öga och själ, hotellet har också en lång historia bakom sig. Här skapade Ian Fleming James Bond. I dag ägs det av musiklegenden Chris Blackwell. Ta en tur med din supbräda vid soluppgången eller njut av ett nattdopp direkt från ditt lilla hus vid lagunen. Hör vattnet klucka mot bryggan under natten och känn de underbara dofterna från alla växter. Här finns inget annat än nuet. Läs mer: Goldeneye.com

Kultur

Annons

Reggaemusik

Det går inte att besöka Jamaica utan att känna av reggae-viben.
Det går inte att besöka Jamaica utan att känna av reggae-viben.Adrian Boot

Från de legendariska tonerna av reggaestorheter som Bob Marley och Jimmy Cliff; musik en självklar del av Jamaicas kultur. Ta del av alla musikfestivaler som finns på ön eller kika in på Rick’s cafe för en god cocktail och live-musik. Och åk absolut inte hem utan att ha besökt Bob Marley-museet, där du får gästa legendarens tidigare hem.

Restaurang

Miss T’s

Vill du hitta det riktiga jamaicanska, rustika köket så är det hit du ska!
Nigel Lord; Nigel D. Lord

Det finns knappt några väggar på Miss T’s, bara ett tak som hålls uppe av trädliknande stolpar. Färgglada stolar och bord, mixat med målningar och discokulor i taket – du kan inte annat än bli glad här inne. Anna-Kay Tomlinson, Miss T, är en självlärd kock som förvandlade sin passion för autentisk karibisk matlagning till en av de bästa restaurangerna i Ocho Rios och ryktet växer sig starkare för varje år. Testa oxsvansgrytan och långkokt get i curry. Adress: 65 Main St, Ocho Rios.

Foto: Phil Clarke, Getty images, Julien Capmeil, Peter Brown, Adrian Boot

Annons