Sugen på surfing? Då ska du kolla in denna nya bok

20 sep, 2018
AvKatarina Matsson
Sofia Edgren Allt för vågorna
Vågor i världsklass, soluppgångssurfing och paradisiskt strandliv. ELLE fick en pratstund med Sofia Edgren, journalist samt bokaktuell med Allt för vågorna – om vänskap, vågsurfing och viljan att hitta rätt i livet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När upptäckte du surfing?

– Jag gick en 10-dagarskurs med Surfakademin i Santa Teresa i Costa Rica 2013. Jag blev helt tagen. Och skräckslagen. Första gången jag skulle paddla ut till de större, obrutna vågorna hamnade jag i ett så kallat monster set. Plötsligt matade havet på med ett tiotal vågor utan uppehåll. Jag var som en trasdocka i en tornado: tumlade runt i en evighet och hade noll koll på upp och ner. Jag fick totalpanik och trodde att jag skulle dö. Efter det fick jag en annan respekt för vågor – men slutade surfa gjorde jag inte.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vad fick dig på fall?

– Det är så många aspekter av surfingen som knockat mig: spänningen, lekfullheten, ruset, närvaron och närheten till havet. Känslan av att glida fram på en naturkraft som färdats hundratals mil är magi. För att inte tala om alla fantastiska platser surfingen tar en till! Och så hela surfkulturen och beachhänget på det. Sedan har surfing en utomkroppslig, nästan andlig dimension. Att surfa är som att meditera och dansa på samma gång. Det handlar om att släppa taget och att följa vågen. Om att våga ge sig hän och go with the flow. Surf är beroendeframkallande och du tvingas möta dig själv och dina rädslor.

Sofia Edgrens bok Allt för vågorna.

Favoritmärken för surfkläder?

– När det kommer till badkläder och bikinier är funktion A och O; de måste sitta kvar i vågorna. Älskar Patagonia och gillar franska surfmärket Cetus Biarritz plagg och prylar. Och Atmosea – ett australiensiskt märke grun dat av en svensk tjej. Våtdräkten jag siktar på härnäst kommer från brittiska Nineplus. Svart och stilren i japansk neopren. Sköna strandplagg från Filippa K Soft Sport. Snyggaste beachlooken är annars en vit oversized sidenskjorta att dra på sig efter surfen. Matcha med vit bandana eller turban och simsalabim är du redo för cocktails i strandbaren!

Annons

Hur tar du hand om hud och hår?

– Just nu är favoriten Mèr-mèr monoï milky waves från Artifact. Underbar hair mist med kokosolja och UV-skydd som ger matt finish, volym och skön post beach-look. Ett fritt flygande hår när man surfar är härligt i tanken, men jag föredrar att ha det uppsatt. Gärna i en fläta som man bakar in med lite hårinpackning. Jag gillar också Maria Nilas Head & hair heal masque, vegansk och parabenfri hårinpackning. I sommar smörjer jag in kroppen i olja. Antingen i lokalproducerad kokosolja jag hittar på plats eller i en lavendel-, mandel- och kamomillolja från Butter Elixir. Viktigaste surfsmörjet är ändå solskyddsfaktor – vattenfast sådan. Shiseidos Clear stick UV protector spf 50+ är guld värd när man hänger på brädan under stekande sol.

Berätta om boken!

– Jag träffade Jens och Peter som startade Surfakademin när jag var på deras surfkurs i Costa Rica 2013. Deras livsstil och kärlek till havet berörde mig lika starkt som surfen. Det är en dramatiserad biografi men även en sorts reportagebok över surfkulturens utveckling, som handlar lika mycket om att släppa taget och våga följa sin inre våg.

Läs också: Sugen på att lära dig surfa? ELLE listar världens bästa surfställen

Annons