9 spännande rutter för en äventyrlig hemester
Äventyrsproffset Linda Åkerberg (@wildernessstories) har tillsammans med whiskyföretaget Talisker satt ihop en reseguide till äventyrliga, natursköna och avlägsna platser över hela landet, perfekta att upptäcka i sommar.
Guiden innehåller också tips på närliggande restauranger och massvis med aktiviteter som kajakpaddling, vandring och mountainbike. Dessutom hittar du tips på fina parkeringsställen för en campervan – och vett & etikett för besök i vildmarken.
Linda Åkerberg tipsar om äventyrliga smultronställen i Sverige
2019 utsågs Linda Åkerberg till årets äventyrare för hennes fyra månader långa expedition genom alla Sveriges 25 landskap till fots, med cykel och kajak.
– I många år letade jag utomlands efter äventyr. Jag har vandrat i Himalayas djungel och bestigit Kilimanjaro. Men det har blivit uppenbart för mig att det är lika mäktigt och belönande att utforska Sveriges natur. Och det finns ju bara runt hörnet. Mitt kall nu är att uppmuntra människor att upptäcka sin omgivning på hållbara sätt, säger Linda Åkerberg.
Här är tipsen du inte vill missa i sommar:
Vildmarksvägen
Vildmarksvägen är en resa genom samiskt kulturlandskap över kalfjället. Sträckan är Sveriges högst belägna asfalterade väg och bjuder på oslagbara vyer. Sammanlagt är sträckan är 500 kilometer lång och går över Stekenjokkplatån mellan Lappland och Strömsund i Jämtland. I början av säsongen ligger ofta flera meter snö kvar som behöver plogas bort.
Bergslagen
Bergslagen har de flesta hört talas om, men hur många har besökt bruksbygden vars gruvdrift och metallindustri varit avgörande för Sveriges utveckling? Läget mittemellan två Europavägar gör att området inte är så exploaterat. Snirkla dig fram bland milsvida skogar, sjöar och vattendrag.
Vägen Västerut, Lappland
Sveriges längsta återvändsgata, Vägen Västerut, tar dig till Stora Sjöfallet och Ritsem. Egentligen leder vägen ingen annanstans än ut i vidunderlig natur. Vägen anlades på 1960-talet för att bygga Vietas kraftstation som skulle nyttja vattenkraft i området. Idag är sträckan en utav Sveriges vackraste vägar, elledningarna till trots.
Ölands kustväg
Naturen på Öland och Gotland liknar ingenting annat med sin alvarmark och kalkstensgrund. Den platta kustvägen mellan Äleklinta och Byrum på drygt 30 kilometer kantas av storslagen utsikt, färggranna blommor, beteshagar och sjöbodar. Det är också en historisk resa genom svensk stenindustri. Håll utkik efter stenbrott!
ARK 56, Blekinge
ARK 56 är biosfärområdet Blekinge Arkipelag snyggt förpackat i app-format. En oexploaterad naturupplevelse genom slingrande vandringsleder, stilla vikar, obebodda öar och öppet hav. De olika lederna knyts ihop av 13 nav och naturen lämpar sig för såväl vandring som cykel, kajak och segling. Njut av ett av fem, av UNESCO utsedda, biosfärområden i Sverige.
Vändburg Hamn, Gotland
På sydöstra Gotland ligger en av öns finaste hamnar och kuststräckor. Hamnen är en gammal fiskehamn som ligger i ett väderskyddat område strax utanför naturreservatet Holmhällar. En stillsam miljö, perfekt för att komma ner i varv. Upptäck kalkstens-Hawaii här och ta dig sedan vidare på ön.
Norra Vätterns skärgård
Sveriges kanske hemligaste skärgård? I naturreservatet norra Vätterns skärgård finns runt 50 öar med varierande växtlighet och ett rikt fågelliv. Upptäck norra Vättern i kajak för en upplevelse du sent ska glömma.
S:t Olavsleden, Medelpad
I sin fulla längd går S:t Olavsleden, världens nordligaste pilgrimsled, mellan Selånger och Trondheim – en sträcka på hela 58 mil. Men vi håller oss till den del som går i Medelpad. Parallellt med vandringsleden finns en också en cykelled. Om du har bil kan du med fördel lämna Europavägen för att utforska den närliggande naturens småvägar.
Friluftsbyn, Höga kusten
Belägen vid Sveriges högsta kustlinje och en av världsarvets höjdpunkter. Friluftsbyn ligger på Skulebergets soliga sydsida, mitt i hjärtat av Höga Kustens berg och vikar. En kreativ plats nära en mängd olika upplevelser.
Foto: Linda Åkerberg