Därför är det så svårt att välja mat från menyn

17 okt, 2018
AvEmma Castman
Lider du av beslutsångest när det kommer till val av mat? Det finns en anledning till varför! En ny studie förklarar nämligen vad som händer i hjärnan när du inte kan bestämma dig för vad du ska äta.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kvinna har svårt att välja mat från menyn på restaurang.
Har du också svårt att välja mat från menyn? Foto: IBL

Pasta carbonara, grillad tonfisk eller färska räkor? Du ser framemot att avnjuta en härlig middag på restaurang, men i samma sekund som menyn sätts i din hand drabbas du av akut beslutsångest. Valmöjligheterna är för många och du kan absolut inte bestämma dig för vad du är sugen på. Känner du igen dig? Det kan finnas en logisk förklaring till varför vissa av oss har svårare att fatta beslut än andra.

Det är tidningen Metro i Storbritannien som har publicerat en studie från California Institute of Technology där forskare har tittat närmare på vad som händer i våra hjärnor när vi tvingas ta olika beslut. De har dessutom undersökt vad det ultimata antalet maträtter på en meny är för att vi enklast ska kunna bestämma oss.

Annons

Prislappen påverkar beslutet

Studien gick ut på att ett gäng testpersoner fick titta på olika fotografier och sen bestämma sig för vilket av fotona de ville få upptryckt på en kaffemugg. Deltagarna fick olika många objekt att välja mellan (6, 12 eller 24 stycken) och samtidigt som de skulle bestämde sig mättes aktiviteten i olika delar av hjärnan.

De områden i hjärnan som visade sig vara mest aktiva i beslutsfattandet var delen där vi bland annat väger upp eventuella kostnader och fördelar med att ta ett beslut, samt den del som är ansvarig för att bestämma nyttan av någonting. Med andra ord kan man säga att prislappen på maten och fördelarna med det som kommer på tallriken kan vara vad som stör vår förmåga att fatta snabba beslut.

Så många rätter bör det vara på en meny

I och med att testpersonerna hade olika många bilder att välja mellan kunde forskarna även se ett samband mellan mängden valmöjligheter och vår förmåga att bestämma oss.

Annons

Ju färre möjligheter desto lättare beslut – nej, faktiskt inte. De som utförde studien kunde nämligen se ett missnöje hos testpersonerna som bara fick välja mellan sex bilder. I stället var det de med tolv fotografier på sitt bord som hade enklast för att bestämma sig. Med det underlaget drog forskarna slutsatsen att menyer med åtta till 15 maträtter är optimalt om man vill underlätta för sina restauranggäster.

Summa summarum – det du kan göra för att slippa beslutsångest är att välja restauranger med lagom stor menyn. Alternativt tvinga någon i din närhet att bestämma åt dig.

Läs också: Den ultimata trerättersmenyn enligt svenskarna

Toast Skagen är en riktig klassiker.
Toast Skagen är en riktig klassiker. Foto: IBL

Källa: Metro.uk
Artikeln publicerades först på Femina.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons