Gourmetkiosken Smör öppnar på Södermalm
En gourmetkrog i spontant kioskformat, men utan dyra notor och pekpinnar. Det är tanken bakom den nya satsningen med kiosken Smör, som ligger i Axel Landquists park på Södermalm i Stockholm.
Den prisbelönte och tidigare Årets kock-vinnaren Jimmi Eriksson har tillsammans med Svenskt Smör tagit fram den så kallade gourmetkiosken, med rätter som bland annat smörad svampbuljong med kål, jordärtskocka med smörrostad kyckling, lobster roll med smörslagen chorizomajonnäs och sist men inte minst – brynt smör-glass med karamelliserad mjölk och flingsalt.
– För mig är det självklart att mat ska vara bra för hälsan, men det behöver inte alltid innebära råa grönsaker, säger Jimmi Eriksson.
Med kiosken Smör vill han få fler att unna sig något extra i vardagen – och visst är det smidigt att lyxa till med vällagad och god mat från en kiosk jämfört med att boka bord på finrestaurang. Och för smörälskaren är Smör verkligen mitt i prick.
– Vi kommer bjuda på riktigt god mat utan att den kostar skjortan och låta smöret få spela huvudrollen istället för biroll , säger Jimmi Eriksson.
Gourmetkiosken Smör öppnar 1 september och tanken är att främja spontanitet. Dock kommer det finnas ett bord tillgängligt för bokning.
Rätterna som serveras är små till mellanstora och ligger på 30-50 kronor styck. Smör har till att börja med öppet fredag till söndag under de fyra inledande helgerna i september, men tanken är att kunna förlänga 2019.
Du som inte kan få nog av brynt smör-glassen eller som inte har möjlighet att ta dig till Södermalm och Smör varje gång suget sätter in, kan göra glassen hemma. Här är receptet.
Brynt smör-glass med krispig choklad
Krämig brynt smör-glass på pinne doppad i krispigt chokladöverdrag med rostade hirsflingor och havre. Serveras med saltad karamelliserad mjölk.
Glass:
150 g smör, till exempel Arla Svenskt Smör
4 dl mjölk
2 1/2 dl vispgrädde
8 äggulor
2 dl rårörsocker
Receptet är för 10 glassar.
Gör så här:
- Bryn smöret och ställ åt sidan. Värm mjölk och grädde i en kastrull.
- Vispa äggulor och socker pösigt, häll mjölkblandningen över äggsmeten. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till cirka 83 grader.
- Häll av det klara smöret, det kan du spara till senare stekning eller annan matlagning. Rör sedan ner bottensatsen i kastrullen och rör till en jämn smet. Låt kallna.
- Kör smeten i en glassmaskin, fyll smeten i 10 stycken glassformar och förvara i frys.
Chokladöverdrag:
1 1/2 dl hirshflingor
1 dl havregryn
300 g mjölkchoklad
1 burk karamelliserad mjölk
1 tsk flingsalt
Gör så här:
- Rosta hirshflingorna och havregryn i en torr och varm stekpanna. Rör om då och då, låt sedan svalna något.
- Smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Blanda med hirshflingor och havregryn. Doppa glassarna i blandningen och frys igen.
- Smaka av den karamelliserade mjölken med flingsalt och servera tillsammans med glassen.
Foto och recept: Arla