Michelinkrogen Esperanto har gått i konkurs

25 jun, 2018
AvSofia Börjesson
De hyllade restaurangerna Esperanto, Imouto och Shibumi, som drivs av stjärnkocken Sayan Isaksson, har ansökt om konkurs och stänger därför med omedelbar verkan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Michelinkrogen Esperanto har gått i konkurs.
Michelinkrogen Esperanto har gått i konkurs.

I 13 år har Esperanto och systerrestaurangerna Imouto och Shibumi prisats för sin verksamhet, men torsdagen den 21 juni 2018 tog resan slut. Restaurangerna har under det gångna året upplevt ojämn beläggning vilket inte har täckt företagets kostnader, och därför har styrelsen nu ansökt om konkurs.

Det innebär att restaurangerna stängs med omedelbar verkan, och de planerade sommarsatsningarna Sommarsalongen och Shibumis Backyard BBQ, som skulle ha haft årspremiär nästa vecka, kommer inte heller öppna.

Stänger med stor sorg

Stjärnkocken Sayan Isaksson skriver följande i ett pressmeddelande:

Annons

”Jag skulle med detta meddelande vilja passa på att rikta ett stort tack till alla de gäster som har besökt oss genom åren och som har fyllt restaurangerna med liv och glädje. Tack även till alla våra underbara leverantörer som med sin passion och kunskap präglat våra restauranger.

Ett stort tack givetvis också till alla fantastiska medarbetare som jag har haft den stora äran att jobba med genom alla år. Vi är verkligen ledsna från företagets sida över den svåra situation som uppstår för de anställda i samband med stängningen.

Det har varit ett stort äventyr fyllt av kreativitet, kamratskap och kärlek. Därför är det med stor sorg som vi nu tvingas stänga våra kära restauranger.

Sayan Isaksson med personal”

Flerfaldigt prisbelönt

Restaurangen Esperanto öppnade 2005 och har förärats med en stjärna i Guide Michelin under åren 2007 till 2018. Den har även vunnit Bästa restaurang i White Guide fem gånger och DN:s restaurangpris Gulddraken i kategorin lyx en gång. Även relativt nyöppnade sushibaren Imouto (2015) har fått en stjärna i Guide Michelin och fått pris för Årets stjärnskott i White Guide.

Stjärnkocken Sayan Isaksson som har drivit restaurangerna har även gjort nobelmiddagen två gången, 2015 och 2016.

Läs också: Mat med hållbarhet i fokus på Nobelfesten

Sayan Isaksson var årets Nobelkock 2015 och 2016.
Sayan Isaksson var årets Nobelkock 2015 och 2016.

Artikeln publicerades först på Cafe.se.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons