På Sandhäxan kan mackorna inte ha nog med pålägg
Nu slår äntligen smörgåskrogen Sandhäxan upp dörren mot sommar-Stockholm. Och som vi har väntat! I flera månader har de fyllt sitt Instagramkonto med den ena frestade mackan efter den andra. Nu är det upp till bevis.
– Det fanns inget renodlat mackställe, så vi fyller det hålet, säger Mattias Svensson, en av de tre grundarna till Sandhäxan.
– Vi bottnar liksom i mackor. Vi hade inte kunnat öppna ett fine dining-ställe, vi har inte den kunskapen. Dessutom älskar vi mackor alla tre, säger Erik Jerka Johansson, som fram tills nu är mer känd som skådespelare än krögare.
Erik Johansson säger att han har varit mycket på, och också jobbat på krogen och när han träffade Mattias Svensson började de prata om att öppna något eget. Mattias säger att han var lite trött på alla stora strategier som hans dåvarande jobb handlade om.
– Nu är det mer ”Jag har hört att den här mackan är bra”, ”Ok, vill du ha den?”, ”Ja”, ”Den kostar 80 kronor”. Det är så enkelt. Och så vill jag vara en sådan som jobbar på min egen krog, det är en identitetsgrej.
– Och en 40-årskris, fyller Erik i.
Att de har satsat på en liten och intim känsla märks i lokalen. Skönt anspråkslöst med kaklade väggar, ett litet kök och ett gäng sittplatser. Restaurangens placering nära Vasaparken i Stockholm gör att möjligheterna för take away är stora, framför allt sommartid.
– Vi har en macka som heter Muffuletta som man kan köpa i stor version som räcker till fyra, fem personer. Om jag någon gång ser några som ligger i parken och delar på en sådan, då tror jag att jag börjar böla, säger Mattias.
Akta er för brödiga mackor
Det ligger inte någon direkt förebild bakom konceptet Sandhäxan. Snarare är det känslan av småskalighet och att krogen drivs av känsla som har varit viktigt. Och de godaste mackorna.
– Du får berätta om hur man gör bra mackor, du har ju typ svart bälte i mackor. Du är mackornas Mr Miyagi, säger Erik till Mattias.
– Det finns en sak man slås av och det är att man ska ta bort bröd. Det är så lätt att det bara blir brödigt. Behåll formen, men gröp ur brödet. Ration mellan pålägg och bröd är viktig. Det är ett bra hemmatips också, säger Mattias.
Erik fyller i:
– Och du kan alltid dubbla pålägget. Jag vill gärna ha ännu mer än vi har på våra mackor, men då skulle vi inte gå runt. Jag vill att man ska få in en macka och känna ”Åh, helvete”. Att den är överlastad.
– Men den ska vara ätbar, tillägger Mattias.
Två tusen år gammal macka
Menyn innehåller mackor från flera delar av världen, precis som man kan se i USA där folk från olika kulturer har slagit ihop sin matkultur med den amerikanska mackkulturen.
– Vi har till exempel en kinesisk macka, Rou jia mo. Den är två tusen år gammal, eller något sådant, säger Mattias och pekar på menyn på väggen.
När grundarna själva ska välja sina favoriter på menyn har de ganska klart för sig vilka det blir. Erik funderar i ungefär en millisekund innan han ropar:
– Grilled cheese! Jag gillar ost, alltså jag är ett ostfreak. Det var det första vi sa när vi skulle öppna att vi skulle ha en riktigt bra grilled cheese. Jag tror inte att det finns en bättre grilled cheese i Sverige. Den är ostporr.
Mattias väljer efter lite längre tankepaus Muffulettan med majonnäs, vårlöksomelett och en salt olivsallad med picklade grönsaker, allt i ett fluffigt muffulettabröd.
– Jag skulle vilja att vi hade en riktigt bra falukorvsmacka med stekt ägg och majonnäs, säger Erik och tittar på Mattias. Helt uppenbart är menyn ett levande dokument.
Häxblandning, fast med mackor
Hälften av mackorna på menyn är vegetariska och det finns också en vegansk och en glutenfri med bröd av majsmjöl. De vill inte att det skulle kännas som att det fanns ett vegetariskt alternativ, utan några av mackorna råkar bara vara utan kött. Det finns också mackor som är anpassade för barn, på Sandhäxan är alla välkomna.
Sandhäxan kommer att hålla öppet för lunch varje dag och för lunch och middag på fredagar och lördagar.
Varför Sandhäxan?
– Själva namnet sticker ju ut, men det kommer av en felstavad översättning av sandwich. Men nu tycker jag att namnet är så bra i sig att jag inte riktigt vill berätta var det kommer från, säger Mattias.
Erik fyller i:
– Vi kallar den Häxan nu och då tänker man också på häxblandningar som man drack när man var fjortis. Det här är som en häxblandning, fast med mackor.
Foto: Sandhäxan