Vardagslyx på Lux

01 sep, 2014
AvJenny Norberg
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Henrik Norstrom LUX
Köpfest i luckan! Henrik Norström har förvandlat sin forna lyxrestaurang till en härlig kvarterskrog med ”walk through”.

Helglyx blev vardagslyx när Michelinbelönade restaurangen Lux på Lilla Essingen i Stockholm lade om fokus. Lika gott, mer prisvärt och med en ny delikat deli. Vi gillar!

Det går knappast att få det mer närodlat än när man får höra att plommonen man serveras på tallriken kommer från restaurangägaren Henrik Norströms granne. Förut var Lux en Michelinbelönad lyxrestaurang, men nu har den stöpts om till en råvarustyrd bistro med ny meny varje dag. Det som fångats, slaktats eller är i säsong hamnar på griffeltavlan i restaurangen. Och en del moment i matlagningen har flyttat ut till restaurangen.

– Vi låter råvaran tala. Maten blir ganska okomplicerad. Och tar torsken slut så gör den helt enkelt det och suddas ut från tavlan, förklarar Henrik.

Annons

Enklare, javisst – men ändå är maten du får så otroligt vällagad och gjord med utsökt finess och smakval. Och med tanke på att rätterna nu kostar mellan 115–225 kronor så är det kanske ännu mer mat för pengarna som du får i dag. Dessutom har restaurangen öppnat en liten lucka där du kan gå förbi och handla dagens husman, råvaror eller såser när köket är öppet. Utsökt och extremt prisvärt! Om man hade möjlighet är det faktiskt här man skulle vilja äta hela veckan. Dag för dag.

av Jenny Norberg

foto Stefan Andersson

Annons