Vuxen smakupplevelse med Singleton på Tjoget
De flesta av oss har starka smakminnen från barndomen. Det kan allt från farfars fantastiska pannkakor till grönsakerna man vägrade att äta. Smaken ändras dock med åren och vissa maträtter som vi ratade som barn lär vi oss att tycka om som vuxna. Eller också har vi svårt för dem än idag.
Enligt en undersökning* genomförd av Kantar Sifo är sill, sardeller, ostron, oliver och mögelost fem av de vanligaste smakerna som barn inte tycker om. För att ta upp kampen mot våra dåliga smakminnen anordnar det skotska whiskymärket Singelton matkonceptet ”ANTIANTI by Singleton” på Tjoget i Stockholm.
ANTIANTI är en ordlek som anspelar på att omvärdera något som du tidigare inte tyckt om och målet är att tillaga råvaror och smaker som de flesta av oss har haft svårt för i barndomen på ett nytt och mer tillgängligt sätt. Rätterna är komponerad av matprofilen Petter Bäcklund.
– Bortser man från musik, är det få saker som kan framkalla minnen som smaker och dofter. Och jag tror att alla någon gång upplevt hur dåliga minnen kan framkallas när man känner
smaken av en viss råvara. Det kommer bli en spännande utmaning att försöka förändra människors uppfattning om olika råvaror genom en ny och annorlunda presentation, säger Petter Bäcklund.
Den specialkomponerade menyn kostar 250 kronor och då ingår tre mindre rätter och två matchande cocktails, speciellt framtagna av Tjogets prisbelönta bartenders. Dessutom bjuds det på härlig AW-stämning med Stefan Axel Foley bakom DJ-båset.
ANTIANTI by Singleton kommer till Tjoget i Stockholm den 21/11 (biljetter här) och till Lidkoeb i Köpenhamn den 28/11 (biljetter här). Pop-up restaurangen är öppen kl. 17.30–19.00.
Whisky för nybörjare
Precis som att vissa råvaror kräver en mogen smakpalett och att man ”lär” sig tycka om dem så går det att lära sig att tycka om whisky, om man vill.
– Whisky är faktiskt för alla, om den introduceras på rätt sätt. Speciellt en whisky som Singleton, som är mjuk, rund och lite söt. Det är en utmärkt whisky för att introduceras till whiskyvärlden, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Luxury & Scotchs C & E Manager hos Diageo Reserve.
Oavsett om du är nybörjare eller van whiskydrickare finns det massor att upptäcka. Läs mer via länken nedan.
Läs också: Whiskyskola för nybörjare
* Om undersökningen: 1001 svar har samlats in i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade Webbpanel, med ett representativt urval av allmänheten i åldersgruppen 18-35 år, boende i Sverige. Undersökningen genomfördes under tidsperioden 24-29 augusti 2018.