Vuxen smakupplevelse med Singleton på Tjoget

08 nov, 2018
AvRedaktionen
Är du nyfiken på att lära dig mer om vuxna smaker som whisky, oliver och mögelost – gärna i kombination? Då ska du boka bord på Tjoget i Stockholm den 21 november där Singleton anordnar ett exklusivt event.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
"ANTIANTI by Singleton" går av stapeln på Tjoget i Stockholm.
”ANTIANTI by Singleton” går av stapeln på Tjoget i Stockholm.

De flesta av oss har starka smakminnen från barndomen. Det kan allt från farfars fantastiska pannkakor till grönsakerna man vägrade att äta. Smaken ändras dock med åren och vissa maträtter som vi ratade som barn lär vi oss att tycka om som vuxna. Eller också har vi svårt för dem än idag.

Enligt en undersökning* genomförd av Kantar Sifo är sill, sardeller, ostron, oliver och mögelost fem av de vanligaste smakerna som barn inte tycker om. För att ta upp kampen mot våra dåliga smakminnen anordnar det skotska whiskymärket Singelton matkonceptet ”ANTIANTI by Singleton” på Tjoget i Stockholm.

Snittar med sill, ostron och mögelost.
Snittar med sill, ostron och mögelost.

ANTIANTI är en ordlek som anspelar på att omvärdera något som du tidigare inte tyckt om och målet är att tillaga råvaror och smaker som de flesta av oss har haft svårt för i barndomen på ett nytt och mer tillgängligt sätt. Rätterna är komponerad av matprofilen Petter Bäcklund.

Annons

– Bortser man från musik, är det få saker som kan framkalla minnen som smaker och dofter. Och jag tror att alla någon gång upplevt hur dåliga minnen kan framkallas när man känner

smaken av en viss råvara. Det kommer bli en spännande utmaning att försöka förändra människors uppfattning om olika råvaror genom en ny och annorlunda presentation, säger Petter Bäcklund.

Petter Bäcklund heter @ploppestable på Instagram.
Petter Bäcklund heter @ploppestable på Instagram.

Den specialkomponerade menyn kostar 250 kronor och då ingår tre mindre rätter och två matchande cocktails, speciellt framtagna av Tjogets prisbelönta bartenders. Dessutom bjuds det på härlig AW-stämning med Stefan Axel Foley bakom DJ-båset.

Annons

ANTIANTI by Singleton kommer till Tjoget i Stockholm den 21/11 (biljetter här) och till Lidkoeb i Köpenhamn den 28/11 (biljetter här). Pop-up restaurangen är öppen kl. 17.30–19.00.

Whisky för nybörjare

Precis som att vissa råvaror kräver en mogen smakpalett och att man ”lär” sig tycka om dem så går det att lära sig att tycka om whisky, om man vill.

– Whisky är faktiskt för alla, om den introduceras på rätt sätt. Speciellt en whisky som Singleton, som är mjuk, rund och lite söt. Det är en utmärkt whisky för att introduceras till whiskyvärlden, säger Maria Vegeberg Gram, Senior Luxury & Scotchs C & E Manager hos Diageo Reserve.

Oavsett om du är nybörjare eller van whiskydrickare finns det massor att upptäcka. Läs mer via länken nedan.

Läs också: Whiskyskola för nybörjare

Singleton of Dufftown 12 year old är en skotsk single malt.
Singleton of Dufftown 12 year old är en skotsk single malt.

* Om undersökningen: 1001 svar har samlats in i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade Webbpanel, med ett representativt urval av allmänheten i åldersgruppen 18-35 år, boende i Sverige. Undersökningen genomfördes under tidsperioden 24-29 augusti 2018.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons