Odla hemma? Här är 8 smarta, billiga tips!

02 apr, 2018
Smarta och enkla knep för att odla hemma
Har det börjat klia rejält i trädgårdsfingrarna? Med hjälp av de här fiffiga knepen kan du maximera chanserna att lyckas med din hemmaodling.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
DIY: Så odlar du morotBrand logo
DIY: Så odlar du morot

Att plantera och odla sina egna grönsaker är mer än bara en kul sysselsättning och allt fler upptäcker tjusningen med att vara med under hela resan, från jord till bord.

Ta del av de här tipsen och underlätta för både dig själv och plantorna.

1. Så frön i tomma äggskal

Kasta inte dina tomma äggskal, skölj istället ur dem och använd som krukor när det att dags att sätta dina frön. Perfekt storlek för skott, de är miljövänliga – och ger dina plantor en extra boost kalcium.

Annons

När det sedan är dags att sätta ut dem kan du helt enkelt bara sätta ner äggskalet direkt i jorden eftersom ”krukorna” är helt komposterbara.

Så i tomma äggskal
Via: Squawfox

2. så Gör du självbevattning

Fyll en tom vinflaska och ställ den upp och ner i din trädgårdskruka. Vattnet kommer långsamt sippra ut och hålla jorden fuktig under varma, torra dagar eller om du ska resa bort över helgen.

Särskilt smidigt för de växter som behöver vattnas ofta, så som tomatplantor.

3. Behåll fukten med kaffefilter

Att vattna en planta som står i en innerkruka kan göra att vattnet bara sipprar igenom, är den däremot planterad direkt i krukan kan rötterna mögla på grund av den uteblivna dräneringen. Lösningen? Behåll innerkrukan, men sätt ett kaffefilter i botten på ytterkrukan.

Annons

På det viset behålls fukten, men utan att det blir för blött. Det ger dessutom jorden mer tid att absorbera vattnet.

4. Gör tomaterna sötare

Det finns inga butikstomater som slår hemmaodlade och för att göra dem ännu sötare är ett tips att sprinkla jorden runt plantorna med bikarbonat. Endast 4 msk per planta räcker, du kan också blanda ut 1 tsk i 3,5 liter vatten och vattna jorden istället.

Bikarbonatet hjälper till att sänka surhetsgraden, vilket gör att dina tomater kommer smaka sötare.

Tomatplanta
Via: The Garden Cook / Foto: Shutterstock

5. Frostskydda plantorna

Det svenska vädret är inte att lita på och ibland slår frosten till när man precis planterat ut i trädgårdslandet. Men misströsta inte. Med hjälp av tomma plastdunkar kan du skydda dina växter från både väder och vind.

Annons

Börja med att skölja ur dunken och skruva av korken, skär sedan bort botten och placera över plantan. Vrid ner den i jorden och se till att den står stadigt så att den inte blåser bort. Vattna genom hålet i toppen eller i direkt på jorden, plantan kommer att absorbera fukt underifrån. När den har vuxit till sig kan du ta bort dunken – men spara den gärna till nästa års odling.

6. Gör din egen växtnäring

Istället för att köpa dyra kemikalier kan du göra din egen växtnäring – på matrester du ändå bara skulle ha kastat. Billigt, miljövänligt och superenkelt.

Mixa bananskal, äggskal, kaffesump och vatten i en mixer. Häll blandningen i en vattenkanna och addera mer vatten om det behövs för att få det mer flytande. Använd en kanna med stora hål och glöm inte att skölja ur den när du är klar.

Hemmagjord växtnäring av banan, äggskal och kaffesump
Via: Pakovska

7. Rädda frukten från djur

Det är inte bara du som gillar att kunna gå och plocka frukt och äta direkt från träden, det gör även rådjur, fåglar och insekter. Med hjälp av vanliga zippåsar kan du skydda dina växande godingar.

Annons

Klipp helt enkelt bara några små lufthål i påsens sidor eller botten och stäng zippen runt frukten.

Zippåsar skyddar äpplena i trädet
Via: Ebay / Foto: Shutterstock

8. Samla skötselråden

Underlätta för dig själv genom att göra hål – förslagsvis med en vanlig hålslagare – i de medföljande skötselråden till dina växter och plantor och trä på en nyckelring eller snöre och knyt. På så vis har du alla samlade och kan enkelt kika om du sköter dina plantor och växter rätt under säsongens gång.

Samlade skötselråd i ett ihopknutet hampasnören
The DIY Playbook

Läs mer:

12 växter som trivs bäst att planteras ihop

Annons