Expternas bästa tips: Så inreder du uterummet!

06 maj, 2015
AvKatarina Matsson
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Hur inreder man ett uterum på bästa sätt? Vi tog hjälp av 5 experter för att få deras bästa tips på hur man skapar ett inbjudande rum på balkongen, altanen eller i trädgården!

Inredning på ballkongen eller terassen

Filippa Egnell, stylist, inredare och mångårig medarbetare i ELLE.

”Först och främst – använd tåliga, tidlösa material som sten, betong, gjutjärn och trä som åldras vackert, istället för att köpa det billigaste. Då håller det i längden och så kan man byta ut detaljer istället. Belysning är också jätteviktigt för att man ska kunna utnyttja kvällarna. Placera ut en bra allmänbelysning, till exempel en dimbar väggbelysning, och komplettera med stämningsljus.”

Annons
Trädgardårna på Astrid Lindgrens

Karin Eliasson, trädgårdsmästare och konstnärlig ledare för Trädgårdarna vid Astrid Lindgrens Näs.

”Jag brukar inte tänka så mycket på stil när jag väljer utemöbler. Tvärtom kan man vinna på att bryta av mot och inte låsa sig vid husets stil och karaktär. Man behöver inte heller låsa sig vid en plats. Om man har en trädgård kan man vilja sitta i olika hörn under olika delar av dagen och vid olika tider på året. Det kan vara värt att fundera över vilka platser man dras till naturligt, kanske lä på våren och halvskugga under högsommaren.”

Annons
Ulf Nordfjell styling av trädgård

Ulf Nordfjell, flerfaldigt prisbelönt landskapsarkitekt som arbetar med såväl offentliga som privata utemiljöer.

”I Sverige har vi varit sena med att upptäcka våra uterum. Inomhus vet alla att man börjar med skapa struktur i rummet innan man kommer till detaljera. Utomhus gör många felet att börja med småkrukor och prylar. Jag jobbar med den större strukturen först, med hjälp av få, rejäla planteringskärl som är isolerade och dränerade. Och tänk på att man faktiskt kan följa årstiderna även på balkongen.”

Annons

Ovan: Ulf Nordfjells Viola Planter. Foto: Per Ranung

Inredning av en terass på ett modernt vis

Mats Broberg, prisbelönt möbelformgivare och inredningsarkitekt i firman Broberg & Ridderstråle, tillsammans med Johan Ridderstråle.

”Utemöbler har hängt med i det ökande intresset för inredning, det har kommit mer stoppade möbler som liknar möbler för inomhusbruk. Men man kan tillåta sig mer utomhus, jag tycker att utemöblerna ska få leva sitt eget liv. Det viktiga är inte stirra sig blind på terrassen eller däcket eller vad man nu har, utan att börja med att skapa en rumslighet för att möblerna ska komma till rätta. Det sitter djupt i oss.”

Annons

Foto: Magnus Anesund Stylist: Filippa Egnell

Rosendals-Tradgard

Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner på Rosendals trädgård.

”Om man har en stor terrass eller trädgård kan man dela av ytor för matplats och för umgänge genom att välja olika golv eller med större planteringskärl. Om man väljer krukor bör man gå upp något steg i härdighet från sin odlingszon. Många tror att man inte kan ha växter på en skuggig balkong, men det är nästan mer lättskött än på en solig.”

Foto: Magnus Anesund, fler bilder från reportaget hittar du här!

Annons