Expert: Så håller du granen fin hela julen
I Sverige är rödgran den absolut vanligaste julgranssorten. Hela 80 procent av de julgranar som säljs är rödgranar och det är också dessa som doftar mest gran. Ädelgran, vilket är samlingsnamnet för kungsgran, blågran och silvergran, doftar inte lika mycket men barrar desto mindre.
De flesta granförsäljare har redan börjat sälja julgranar, startskottet brukar gå vid första advent. Många väntar dock med att köpa gran till dagarna före julafton. Men om vädret är nollgradigt och kallare kan man lika gärna köpa sin gran så snart man hittar en lämplig menar Anna Benson, som skrivit Granboken. Granboken är fylld med fakta, tips och råd kring hur du ska få din gran att må bra och hålla sig så vacker som möjligt.
– De granar som säljaren har ute kan bli lite tilltufsade samt tappa grenar och barr. Ju längre du skjuter på graninköpet, desto svårare blir det att hitta en fräsch och oskadad gran, säger Anna Benson och fortsätter:
– Det kan vara svårt att välja julgran. Särskilt om det är mörkt ute och barnen är otåliga och inte alls sådär roade som det var tänkt. Du har givetvis rätt att granska några granar innan du slår till. Kommer granen direkt från högen kan du be försäljarna att skaka den och bända ut grenarna så att du får ett hum. Var försiktig om det är väldigt kallt eftersom isiga och styva granar är ömtåliga och grenarna lätt bryts av.
När du väljer storlek på din gran är det viktigt att ta höjd för både julgransfot och eventuell toppstjärna. Standardmåttet för takhöjd är 2,40 m och då brukar en julgran på två meter vara perfekt.
Annas 5 tips för en fin julgran:
- Välj en så färsk gran som möjligt. Fråga alltid när granen är huggen – en så färsk gran som möjligt är bäst! Är det väldigt kallt ute är tidpunkten när granen höggs inte lika viktig eftersom den invintrat och ej är aktiv. Det är viktigt att granen inte är brun någonstans. Känn på barren närmast skottens toppar. Om de lossnar lätt är granen redan torr men sitter de fast är granen färsk.
- Låt granen mellanlanda. Om en gran utsätts för ett hastigt miljöombyte riskerar den att barra snabbt. Så låt granen tina upp långsamt innan den placeras i foten. Välj ett svalt utrymme med några plusgrader, exempelvis i ett garage. Var noga med att granen hela tiden har vatten – gärna ljummet till en början. Om du inte har möjlighet att ställa granen svalt kan du ta in den i badrummet, ställa roten i vatten och duscha den varannan timme i kallt vatten. Efter cirka ett halvt dygn är granen redo att sättas i foten.
- Undvik värmekällor. Tänk på att inte ställa granen för nära värmekällor som element eller kaminer, eftersom den då snabbt torkar ut och börjar barra.
- Mycket vatten men skippa socker och magnecyl! Att socker, magnecyl eller whiskey skulle vara bra för granen är bara en myt. Ge den istället mycket vatten, särskilt det första dygnet. Torkar julgranen ut så trillar barren av. Att spreja vatten på grenarna är ett bra tips eftersom granar gillar hög luftfuktighet. Eventuellt kan du också hälla i en påse växtnäring.
- Färsk snittyta. Precis som hos nysnittade snittblommor sugs vattnet upp lättare hos granen om den har en färsk snittyta. Detta gör nästan alltid julgransförsäljaren åt dig. Men om du väntar mer än några dagar innan du tar in granen är det bra att såga en ny snittyta innan du sätter den i foten.
Källa: Granboken av Anna Benson, läs mer på Granboken.se