Så tar du hand om din rumslind

11 okt, 2018
AvMikaela Råberg
Skötselråd och tips för rumslind
Rumslinden har gått från att vara relativt anonym till att hamna på mångas läppar – och vi förstår varför. Den vackra, grönbladiga växten kan lyfta vilket rum som helst! Här är råden du behöver för att sköta rumslinden på bästa sätt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Glöm monsteran, elefantörat, fiolfikusen och palettbladet för en stund och fokusera på den gröna världens nygamla älskling: Rumslinden.

Med sina vackra, gröna, ludna och lite lönnliknande blad och vita blommor är det inte konstigt att rumslinden är så omtyckt bland de invigda – den är ju hur fin som helst!

Rumslind som inomhusträd

En rumslind i behändig storlek lyfter fönsterbrädan, men tar du hand om den på rätt sätt och ger den all kärlek den behöver kan rumslinden över åren växa sig till ett ståtligt och helt fantastiskt inomhusträd.

Rumslind trivs bäst att stå ljust, men inte i direkt solljus.
Foto: Patric Johansson Styling: Myrica Bergqvist Syns i: ”Rofylld och naturnära oas på 47 kvadratmeter

Rumslinden kan bli fyra meter

Rumslinden, Sparrmannia africana på latin, härstammar från Sydafrika och upptäcktes på 1700-talet av Carl von Linnés lärjunge Anders Sparrman. Därav namnet ”sparrmannia”. Det var senare Linné som beskrev växten och i sin naturliga miljö är det inte ovanligt att den blir fyra meter hög.

Annons

I kruka inomhus i Sverige är det dock inget man kan räkna med och vanligast är trots allt att rumslinden odlas som krukväxt för fönsterbrädan eller behändigt inomhusträd. Men visst kan den växa snabbt under rätt förutsättningar.

Här är allt du behöver veta för att ta hand om rumslinden på bästa sätt.

Skötselråd och tips för rumslind:

Bästa temperaturen för rumslind

– Rumslinden tycker inte om när det är för varmt och temperaturen får gärna hålla sig till max 21 grader.

– Glöm inte att regelbundet fukta bladen med exempelvis en blomspruta.

– Rumslinden tål relativt låga temperaturer och på vintern kan den stå i utrymmen så kalla som 7 grader. Ställer du din rumslind kallt så är det dock viktigt att tänka på att bara vattna var tionde dag. Hellre att jorden är åt det torra hållet än det fuktiga.

Bevattning av rumslind

– Under sommaren behöver rumslinden generöst med vatten, vattna minst varannan dag.

Annons

– Under vintern räcker det att vattna en gång i veckan om rumslinden står i normal inomhustemperatur. Huvudsaken är att du inte låter jorden torka ut helt mellan vattningarna.

– Återfukta bladen med hjälp av en blomspruta två till tre gånger i veckan under sommaren.

Näring för rumslind

– Ge rumslinden flytande standardnäring en gång varannan vecka från vår till höst. Börja ge näring tidigare om din rumslind börjar få knoppar.

Bästa läget för rumslind

– Rumslinden trivs bäst i ett ljust läge, ju mer ljus desto bättre, annars kan löven bli gula och blomningen uteblir.

– Undvik dock direkt solljus eftersom de känsliga bladen lätt kan brännas.

Plantering av rumslind

– Stora rumslindar får ett ganska buskigt utseende, så därför bör du aldrig samplantera fler rumslindar i en och samma kruka.

– När rötterna fyller ut krukan rumslinden står i är det dags att byta upp sig till en större kruka. Under det första året kan det hända att du får byta kruka två eller tre gånger.

Annons

– Plantera helst inte om din rumslind under höst eller vinter.

– Efter det första året brukar det räcka med att plantera om rumslinden en gång om året, gärna på våren.

Blomning av rumslind

– En vuxen planta blommor ofta under senvinter eller tidig vår. Står rumslinden i en för trång kruka kan det ibland hända att den börjar blomma för tidigt.

Beskärning av rumslind

– Beskär rumslinden en gång per år för att den ska behålla sin täthet och inte bli tunn och gänglig.

– Beskär plantan ganska hårt, helst under våren.

Skötselråd och tips för rumslind.
Foto: Daniel Wahlberg/Stockholms auktionsverk Syns i: ”Hemma hos Hertha Hillfon – ett liv på auktion

Övriga skötselråd för rumslind

– Rumslindens blad behöver dammas av emellanåt, men eftersom bladen är ganska sköra bör du undvika att torka av dem med trasa eller skölja dem under kranen.

Annons

– Damma av bladen varsamt med en dammvippa eller borsta försiktigt med en mjuk och torr pensel. Under sommaren kan du låta rumslinden stå utomhus i lätt duggregn, som kan hjälpa till att ta bort dammet.

Tänk på det här när du köper rumslind!

– Köp helst rumslinden under våren eller sommaren och leta då efter en växt med klara, limegröna och friska blad. Undvik växter vars nedre blad har gulnat eller växter med trasiga grenar.

– Tänk på att nya grenar är väldigt ömtåliga och mjuka, så ta det försiktigt när du fraktar hem rumslinden från butiken.

Källa: Dengarden, Läkartidningen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Läs mer:

11 tips när du tar hem en ny krukväxt

5 bästa växterna att odla på balkongen

Annons