Skötselråd för palettblad – och så tar du sticklingar
Palettbladet, eller plectranthus scutellarioides som är dess latinska namn, är en dekorativ, trendig och väldigt lättskött växt som – om man ger den lagom mycket kärlek – frodas och förökar sig i all evighet! Den populära växten går även under namnen palettblomma, rumsnässla och nässelblomma och i kruka kan den bli 30 till 80 centimeter hög.
Palettbladet är svår att misslyckas med
Det tydligaste kännetecknet för palettbladet är dess vackra marmorerade blad i grönt, rosa, lila och rött (ibland även gult och vitt!). Förutom utseendet är palettbladet svår att misslyckas med. Kanske är det därför vi inte kan få nog av krukväxten, som idag hittas i många hem.
Har du precis upptäckt palettbladet eller behöver du lite råd och tips om hur du bäst sköter – och tar sticklingar – från den? Lugn, bara lugn. Vi listar de bästa skötselråden och sticklingsknepen.
Så tar du hand om palettbladet
- Om ditt palettblad börjar blomma kan du klippa av blommorna. Varför? Blommorna tar mycket energi från växten, vilket kan resultera i mer färglösa blad.
- Palettbladet planteras i vanlig jord för krukväxter och bör ges näring under vår och höst.
- Vattna palettbladet ofta, men lagom mycket. Jorden ska fuktig och alltså varken vara blöt eller torr. När det är soligt behöver palettbladet extra mycket vatten. Det bästa med palettbladet är att det visar ganska tydligt när det är dags för vatten genom att bladen hänger och ser ledsna ut. Då är det dags att vattna!
- Anpassa krukstorleken efter palettbladets storlek. Du kan behöva plantera om flera gånger när den går från ny och liten planta till större växt. Fördelen med en stor kruka är att den håller vätan längre, vilket betyder att du kanske inte behöver vattna lika ofta.
- Önskar du en tät och busig planta bör du klippa ner palettbladet. Det kan kännas fel att klippa ner en fullt frisk växt och den ser inte alls särskilt rolig ut när den precis blivit nedfristerad. Däremot är det värt det när den efter några månader (snabbare under den soliga vårsäsongen) kommer tillbaka med en frodig och buskig look! Klipp ner den så mycket du känner för, men spara några bladpar. Den kommer förgrena sig från snittytorna.
- Anpassa placeringen efter färgen du önskar på bladen. Ju soligare palettbladet står, desto mörkare och mer intensiv färg, medan mindre ljus ger blekare blad. Tänk dock på att för stark direktsol kan bränna den.
- Palettbladet är vanligast som inomhusväxt, men den kan både placeras och planteras utomhus under sommaren. Den tål dock inte frost.
Så tar du sticklingar från palettblad
- Du kan ta sticklingar i princip när som helst under året, men med fördel från vår till höst. Passa på när du exempelvis klipper ner palettbladet.
- Ta sticklingar genom att skära (eller klippa med en vass sax) toppen av en kvist (toppstickling) eller en bit av en stam med blad på (stamstickling). Du kan ta både långa och korta sticklingar, men ta gärna med ett par bladpar. Ta dock bort de nedersta bladparen, så blad bara finns i toppen av sticklingen. På så vis tar de andra bladen inte energin från växten, som behöver den till att utveckla rötter.
- Plantera sticklingen direkt i jord eller sätt i vatten och låt den utveckla rötter innan du planterar i jord. Att låta den utveckla rötter i små och klara glasvaser med vatten är både fint och dekorativt.
Foto: Elsa Billgren