Populärt: Bäst i test Se Min Rutin Skönhetsredaktörens favoriter Parfymer Beautytrender

Experten: Allt du vill veta om spraytan – då ska du göra en spraytan och så får du bästa resultat

27 aug, 2024
spraytan guide allt som spray tan tips
Hur länge håller egentligen en spraytan och vilken dag är spraytanen snyggast? ELLE tog experthjälp av spraytan-proffset och kändisfavoriten Stephanie Mickelsson! Här är den ultimata guiden med allt du behöver veta om spraytan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLEs beautyredaktör testar Asian head spa-behandlingBrand logo
ELLEs beautyredaktör testar Asian head spa-behandling

Inför ett bröllop, innan en stor fest eller bara när du suktar efter en hud med härligt glow – spraytan är den perfekta metoden som snabbt och enkelt trollar fram en solkysst sommarhud. Men hur får man till den perfekta spraytanen och vad är viktigt att veta inför en spraytan-behandling? ELLE har samlat den ultimata guiden som ger dig svar på de vanligaste frågorna.

Allt du behöver veta om spraytan – stora guiden för den perfekta solkyssta looken

ELLEs beautyredaktör Veronica Henriksson har träffat spraytan-proffset Stephanie Mickelsson, ägare av Spraybymova, som ger dig svaren på de vanligaste frågorna om spraytan. Se före- och efterbilderna här!

Annons

Vad ska man göra inför en spraytan?

Jag rekommenderar att skrubba och raka sig ungefär 24 timmar innan en spraytan. Vaxar du i stället för att raka är det bra att göra det 48 timmar innan. Den dagen du ska göra en spraytan är det viktigt att undvika att använda deodorant, parfym, kroppslotion och makeup. Det finns nämligen en risk att spraytanvätskan kan reagera och bli något grön. Precis innan du ska göra en spraytan, när du är på salongen, smörjer du in hälar, nagelband, fötter, armbågar, knän och andra eventuella torra partier för att det inte ska bli fläckigt, säger Stephanie Mickelsson, ägare av Spraybymova.

Hur länge håller en spraytan?

En spraytan kan hålla mellan fem till tio dagar, men kan också hålla upp till två veckor beroende på om du är noggrann med att återfukta huden och ta hand om spraytanen.

efter spraytan tips fuskbränna
ELLEs Veronica Henriksson innan, direkt efter och två dagar efter en spraytan.

Hur tar man hand om en spraytan?

Det är viktigt att återfukta huden varje dag. Det gör att färgen håller längre och bättre! Ett tips är också att duscha i svalt vatten. Om du duschar för varmt så bildas det ånga i duschen och det bidrar till att färgen försvinner snabbare!

Annons

Kan man raka benen efter en spraytan?

Jag brukar rekommendera att raka benen 24 timmar innan en spraytan, men det går jättebra att raka benen två dagar efter att spraytanen är gjord. Då hinner färgen sätta sig. Det tar 24 timmar till resultatet visas ordentligt, efter att man har tagit den första duschen för att få bort den överflödiga färgen.

Hur långt innan ska man göra en spraytan för bästa resultat?

Jag rekommenderar en till två dagar innan, men helst två dagar. Som sagt, det tar 24 timmar innan man ser resultatet. Vill du att spraytanen ska vara som bäst en lördag är det till exempel perfekt att göra spraytanen på en torsdag. Men det går också att göra dagen innan, då är det däremot viktigt att säga till innan. Då vet spraytanartisten vilket avstånd som är bäst och vilken styrka det ska vara på spratyanpistolen.

spraytan före efter-bilder recension
ELLEs Veronica Henriksson innan en spraytan och två dagar efter spraytan.

Kan man välja nyans på spraytan?

Absolut. Du kan välja om du vill ha en ljus färg, en mellanfärg eller en mörk färg. Men det går också att blanda färgerna beroende på hudton och hudtyp.

Annons

Hur lång tid efter ska man duscha bort en spraytan?

Det beror på hur mörkt resultat du önskar. Jag brukar säga en till sex timmar, men du kan också låta spraytanen vara på i upp till nio timmar, men då blir resultatet väldigt mörkt.

Vilka kläder har man på sig när man gör en spraytan?

Du ska helst ha mörka och lösa kläder på dig och undvik gärna att ha på dig en bh efter att du har gjort en spraytan. Under själva spraytanen är det många som väljer att bara ha stringtrosor, eller vara helt naken. Det finns till exempel engångstrosor i string och jag erbjuder också nipple covers om man till exempel ammar, eller inte känner sig bekväm med att vara utan bh.

Hur får man bort en spraytan?

Med hjälp av en skrubbhandske! Har du en bra skrubbhandske blir det lättare att exfoliera bort färgen och alla döda hudceller. Jag brukar rekommendera att först duscha varmt i cirka tio minuter för att mjukgöra huden och sedan blöta upp en skrubbhandske och skrubba ordentligt.

efter spraytan tips fuskbränna
Gyllene hud och en lätt solkysst look – så blir resultatet efter en spraytan.

Försvinner en spraytan bort fläckigt?

Om du är noggrann med att återfukta huden så försvinner och tonar spraytanen bort jämnare. Om du däremot inte varit lika noggrann med att återfukta finns det en risk att färgen försvinner mer fläckigt.

Kan man göra en spraytan om man är gravid?

Ja, det går jättebra! Jag brukar däremot rekommendera att vänta till efter vecka tolv.

Foto: Launchmetrics/Spotlight

Annons