Mob wife, kitsch och svart – 5 inredningstrender att hålla koll på
1. Intressant intarsia
Visst fanns det spår av lekfullhet under årets möbelmässa, men den hade både stramats till och växt upp. Intarsia, mönsterlagda ytdekorationer av trä, ben, pärlemor eller dylikt, har tusentals år på nacken och fick ett uppsving under renässansen. Kanske inte konstigt att det är dags igen, i en tid då vi åtrår både tid och hantverk. Public Studio presenterade intarsia av marmor.
– Jag har alltid arbetat med symboler i mitt konstnärskap. Arkaiska och nutida, sakrala och profana och dess användning och semantik, där jag lagt om deras värdering och innebörd. Det arbetet fick spilla in i vår nya serie av intarsiamöbler i marmor, säger Susanne Poltrago, en av grundarna.
En piedestal täcktes av symboler, bland annat ett par bestick och en fisk, ”en av de allra äldsta kristna symbolerna”.
– Det blev ganska självklart att även ta fram ett ”tongue-in-cheek”-matbord med dessa två högst vardagliga symboler, fortsätter Susanne Poltrago.
2. En mörk framtid
Efter ett decennium präglat av 50 nyanser av beige, gör svart åter entré i våra hem. Under årets designvecka stack färgen – som egentligen innebär avsaknad av färg, det vill säga avsaknad av ljusreflektioner – ut både här och där.
NK inrednings designinitiativ Together och medföljande utställningen Made in Sweden körde på helsvarta möbler på helsvarta podier, Reform design lab lanserade en iögonfallande svart lampa i design av Alexander Lervik och Niklas Runesson, som vanligtvis gör intrikat snidade trämöbler, visade upp ett luftigt svart skåp (bilden) av enklare modell hos Arranging things. (Tips – måla något svart och du fördubblar lyxkänslan!)
Svart kan användas för att ge struktur till ett rum och, vågar vi påstå, ett visst mått av attityd. Vi behöver kanske inte påpeka korrelationen med en omvärld präglad av ekonomisk kris, krigsbrott och skenande klimatförändringar. Däremot noterar vi att det är tio år sedan svenska trendsättaren Lotta Agaton grundade sin inredningsstudio, där svart alltid haft en självklar plats. Allt går i cirklar!
3. Mob wife aesthetic
Modetrenden fick sitt namn på Tiktok, som en reaktion på ”quiet luxury” och ”clean girl aestethic”, två exkluderande trender med fokus på nedtonad perfektion (ofta vit sådan). Stilen, som till och med fått Francis Ford Coppola att uttala sig om sina inspirationskällor på Instagram (hans fru samt en italiensk prinsessa) präglas av djurmönster, stora smycken och pälsjackor.
Begreppet myntades enligt Harper’s Bazaar den 6 januari i år, av kanadensiskan Kayla Trivieri, och trots att det i en svensk kontext lämnar en minst sagt bitter eftersmak går det inte att undvika referensen även i inredningsvärlden.
Till och med Svenskt Tenn visade upp leopardmönster på nylanserade Liljevalchs-fåtöljen och när Massproductions moderna klassikersoffa Dandy äntligen kommer i en tresitsmodell är det – tada – klädd i snöleopard. Självklart med en buller och bång-fest i en helröd omgivning och konst av Niklas Blomkvist.
Kanske är det dags att lämna en introvert tillvaro med fokus på komplicerade beautyrutiner och underkläder i kashmir och i stället lyfta blicken och uttrycka vårt innersta på utsidan?
Låt oss vråla, som en leopard.
4. Intelligent design
När den artificiella intelligensen blir smartare för var dag som går vänder vi oss mot det allra mest mänskliga: varandra.
Under möbelveckan märktes det dels i intressanta pandeldiskussioner på mässan och på stan, dels i den storytelling som fanns i både montrar och produkter.
Kanske märktes det tydligast i hedersgästerna Formafantasmas utställning Reading room. Gästerna bjöds in för att slå sig ner och dyka in i den miljövetenskapliga litteratur som har format den italienska designstudions praktik. Fokus låg på ekologi och hur design kan förändra världen på systemnivå, inte bara på produktnivån. När utställningen var över återanvändes samtliga delar på olika sätt.
Kvar fanns också en hoppfull känsla av att allt är möjligt, så länge vi samtalar med varandra och lär oss av de som vandrat här före oss.
5. Se igenom
Trä är grunden för hela den svenska möbelindustrin, så att säga att trä är en trend skulle vara lite förmätet. Det är även ett av de bättre materialen ur klimatsynpunkt.
Däremot tolkas materialet hela tiden på olika sätt och efter att ha sett träet ta plats i sin allra mest naturliga form, okantat och med imperfektioner, smyger färgen sig tillbaka. Men inte helt. Olika sorters lasering låter ådringen lysa igenom. Det gör även shu sugi ban, en japansk teknik där materialet bränns och som stack ut på modehuset Bottega Venetas catwalk när de visade hösten 2024.
Unga formgivaren Anna Herrmann experimenterade med naturliga färger i projektet Fifty shades of rotkohl i samarbete med möbelföretaget String.
– Som ett alternativ till konventionella färgämnen utvecklade jag en metodik inspirerad av traditionella tekniker för att färga textilier med växtbaserade material, som fungerar för färgning av trä. Färgämnena extraherades från växter som rödkål, gurkmeja, avokadokärnor och alger, berättar hon.
Hon ville rikta uppmärksamhet mot de 1,9 miljoner ton mikroplaster som konventionell färg släpper ut i haven varje år, enligt en studie från 2022 av EA – Environmental Action, Lausanne, Schweiz, och erbjuda ett alternativ. Spännande – och väldigt vackert.
Foto: Viktor Sjödin, Petter Bäcklund