Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Arkitekten har byggt ett magiskt hem i trä – med plats för hela familjen

17 jul, 2024
AvKatarina Matsson
Arkitekten har byggt ett magiskt hem i trä – med plats för hela familjen
Arkitekten Xiao He har byggt ett mästerverk i trä, där hela familjen får plats, och skapat ett personligt extrahem fyllt av loppispärlor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hemma hos Julia Stridh – stylisten med öga för färgBrand logo
Hemma hos Julia Stridh – stylisten med öga för färg

Vårvintern 2020 var Xiao He och hennes man Mats på väg hemåt efter ännu ett fruktlöst försök att hitta en tomt att förverkliga sina fritidshusdrömmar på, när de fick de syn på en skylt: ”Tomter till salu”.

De svängde av mot Torö och området Nabben utanför Nynäshamn, Mats kände till trakten från uppväxten och redan innan de var framme hade de bestämt sig. Det här var platsen. Tomterna, för de var två, var täckta av mörk skog och trots att dottern Juni satt i sele på magen hann hon få två fästingar under besöket, men det spelade ingen roll. Mats och hans bror ägnade fem dagar åt att röja bort den täta granskogen, 150 träd togs ner. Kvar tronade ett 50-tal björkar, majestätiska, nästan som i en katedral.

Annons
Barstolar, fåtöljer och soffa, second hand. Skål i vit marmor, House of Kaarigari. Övriga böcker, ljusstakar och dekor från antikhandel.
Barstolar, fåtöljer och soffa, second hand. Skål i vit marmor, House of Kaarigari. Övriga böcker, ljusstakar och dekor från antikhandel.Sofi Sykfont
Köket i ek kommer från Nordiska kök. En komplett servis från Rörstrand hittades på vinden i släkthuset i Visby, som är Mats farmors mors. Blandare i mässing, Tapwell.
Köket i ek kommer från Nordiska kök. En komplett servis från Rörstrand hittades på vinden i släkthuset i Visby, som är Mats farmors mors. Blandare i mässing, Tapwell.Sofi Sykfont
Annons

– Då hittade solen ner på marken för första gången på flera år. Björkarna förgrenar sig först där granarna tog slut. Det ger den här katedralkänslan, nästan sakralt, säger Xiao He.

När huset, som ritades av Xiao, byggdes – en process som dokumenterades och sändes i Grand designs på TV4 (ja, budgeten spräcktes) – tog de även ner flera björkar. En av dem spelar numera huvudrollen i inredningen. Ett grovhugget soffbord som fortfarande vrider sig i takt med att det torkar, utgör samlingspunkten i vardagsrummet. Lite som ett altare.

Xiao He spenderar sin fritid på Nabben med maken Mats och barnen Juni, 4, Mies, 2 och Liló, 4 månader.
Xiao He spenderar sin fritid på Nabben med maken Mats och barnen Juni, 4, Mies, 2 och Liló, 4 månader.Sofi Sykfont

Flera bänkar i samma design står utspridda i huset och runtomkring, förankrar det i platsen. Ändå tycks byggnaden nästan sväva på sina betongfundament, en känsla som förstärks av träspångarna som leder fram till, och ifrån, huset. Xiao kom till Sverige från Kina när hon var drygt fyra år och växte upp i en högakademisk miljö i Lund.

Annons

– Vi var aldrig ute i naturen när jag var liten. Jag tycker att det är väldigt härligt med natur, att titta på den och att vara nära. Men jag är inte så bra på att vara i den. Jag är rädd för kryp och tycker det är lite obehagligt när det kommer en älgko med två kalvar och stryker längs knuten. Då känns det skönt att vara här uppe! Jag kan titta på naturen, men behöver inte komma överens med den helt.

Utebord, Sika Design. Stolar, Grythyttan. Vas, Apelgren Kransar. Grillen på hjul, Ofyr. Odlingslådor, specialbyggda. Bänk designad av Xiao He och byggd av björkar från tomten av arboristen Fredrik Ahnfeldt på närliggande Svalsta gård.
Utebord, Sika Design. Stolar, Grythyttan. Vas, Apelgren Kransar. Grillen på hjul, Ofyr. Odlingslådor, specialbyggda. Bänk designad av Xiao He och byggd av björkar från tomten av arboristen Fredrik Ahnfeldt på närliggande Svalsta gård.Sofi Sykfont
Det stora bordet av björkar från tomten utgör samlingspunkten i vardagsrummet. ”Fåtöljerna är jättelika Kerstin Hörlin Holmquists Skrindan, en dåtida kopia, det är lite kul.” Litet bord, loppis.
Det stora bordet av björkar från tomten utgör samlingspunkten i vardagsrummet. ”Fåtöljerna är jättelika Kerstin Hörlin Holmquists Skrindan, en dåtida kopia, det är lite kul.” Litet bord, loppis.Sofi Sykfont
Annons

Arkitektoniskt var det ett lyckat experiment att bygga ett modernt korsvirkeshus med limträbalkar, det sätter även tonen för interiören. Här samsas olika träslag, både i den fasta och lösa inredningen.

– Jag tycker att trä i sig är enhetligt, även om vi har en massa olika träslag här inne gifter de sig fint med varandra. Jag tycker inte att man behöver så försiktig med exakta toner, säger Xiao.

Matrummet öppnar sig mot terrassen och gästhuset. Stolar inspirerade av Axel Einar Hjorth samt i design av Rainar Daumiller, och bord, second hand. Lampa Tense, design Panter & Tourron, New Works.
Matrummet öppnar sig mot terrassen och gästhuset. Stolar inspirerade av Axel Einar Hjorth samt i design av Rainar Daumiller, och bord, second hand. Lampa Tense, design Panter & Tourron, New Works.Sofi Sykfont
Annons
Vy från köket in mot stora sovrummet. Sisalmatta, Ruugs. Puff, Madam Stoltz. Lampa, HK Living.
Vy från köket in mot stora sovrummet. Sisalmatta, Ruugs. Puff, Madam Stoltz. Lampa, HK Living.Sofi Sykfont

Hon är något så ovanligt som en samtida arkitekt som älskar inredning. Eller, kanske snarare, prylar. Det modernistiska huset – likt många av de ”case study”-hus som under mitten av förra århundradet byggdes i Los Angeles – är mer än ett vackert skal. Både de fasta elementen och dekoren känns personlig, hemtrevlig. Allt är utvalt, från det enkla italienska kaklet till skulpturerna som vanligtvis pryder björkaltaret (för tillfället förvisade till högre höjd för att undgå små, ivriga fingrar – familjen har utökats med ytterligare två barn sedan huset först ritades).

Annons

– Det kan aldrig bli för mycket dekor! säger Xiao och skrattar.

Konstverket på väggen har Xiao He målat. Sidobord, Ferm Living. Keramikvas ovanpå av Bente Brosbøl Hansen. Kudde, Åhléns. Pläd, HK living. Soffa, second hand.
Konstverket på väggen har Xiao He målat. Sidobord, Ferm Living. Keramikvas ovanpå av Bente Brosbøl Hansen. Kudde, Åhléns. Pläd, HK living. Soffa, second hand.Sofi Sykfont
Ett av två barnrum. Väggbonad, OYOY living. Säng, gammal IKEA. Hylla, OYOY living. Lakan, Jotex. Matta, OYOY living.
Ett av två barnrum. Väggbonad, OYOY living. Säng, gammal IKEA. Hylla, OYOY living. Lakan, Jotex. Matta, OYOY living.Sofi Sykfont
Annons

– Jag brukar börja med någon typ av moodboard där jag klipper in mina drömmöbler. Och sen brukar det vara så att budgeten, speciellt om man har byggt ett hus, aldrig räcker till inredningen. Jag väljer mycket hellre en dyr fast inredning än en dyr lös inredning. För den fasta inredningen kan jag inte byta.

Det är en hållbar inställning som går igen i allt. De flesta möblerna är inhandlade second hand, på lokala loppispärlor som Bingeting eller Marketplace och nätauktioner.

– Mats kommer in på en loppis och känner ”allt är bara skräp”, men jag älskar det. Man kan fylla bilen med hur mycket dekor som helst. Jag brukar hellre ta in 50 procent för mycket dekor än för lite, det känns bara hemtrevligt, säger Xiao.

Det stora sovrummet ligger innanför vardagsrummet och delar kaminen. Kakel från italien. Lakan, Alva linen. Lampa, HK living. Sänggaveln har Xiao gjort.
Det stora sovrummet ligger innanför vardagsrummet och delar kaminen. Kakel från italien. Lakan, Alva linen. Lampa, HK living. Sänggaveln har Xiao gjort.Sofi Sykfont
Annons
Duschen har ett takfönster, vilket gör att man kommer så nära som möjligt känslan av att duscha under bar himmel. Kakel och klinker från Italien. Pall och kanna, loppis. Fat, design Agata Treasures, Svenskt tenn.
Duschen har ett takfönster, vilket gör att man kommer så nära som möjligt känslan av att duscha under bar himmel. Kakel och klinker från Italien. Pall och kanna, loppis. Fat, design Agata Treasures, Svenskt tenn.Sofi Sykfont

Fotograf: Sofi Sykfont

Annons