Designklassiker hemma hos Folks interiör i magiska 1600-talsgården
Vilken ynnest att få bo i Dahmska huset mitt i den gamla, anrika delen av Kalmar. Och det gör lyckostarna Amanda Alskog och Petter Nubert. Huset är byggt år 1666 och ägs av den tidigare antikvarien på Länsmuseet i Kalmar som har ägnat mycket tid och energi åt att återställa interiören korrekt. Här finns originalgolven och takmålningarna bevarade.
Men Amandas och Petters gemensamma bostadsresa startade någon helt annanstans, i ett kollektiv i Oslo när Amanda var 20 år och Petter 25.
– Vi hade träffats genom gemensamma vänner några gånger, och plötsligt stod han i dörröppningen till det kollektiv som jag själv flyttat in i någon vecka tidigare. Han bar en stor ryggsäck full med kläder. Det visade sig att vi skulle dela på vardagsrummet, vilket kom som en överraskning för oss båda.
– Vi är spontana båda två och har en positiv inställning och tänkte att nu gör vi det bästa av situationen och det slutade med att vi blev ett par. Så vi har varit sambos från dag ett, säger Amanda med ett skratt.
Sedan dess har det gått elva år och under den tiden har de flyttat tillbaka till Petters hemstad, Kalmar, där de har hunnit med att bo i ett antal lägenheter, de har fått två barn och startat ett gemensamt företag ihop. Amanda kommer ursprungligen från Stockholm, men numera är hon inbiten Kalmar-bo.
Dahmska huset i Kalmar
Amanda och Petter hittade lägenheten i Dahmska huset via väninnan Madeleine som själv var på jakt efter nytt boende. Lägenheten var fin, men för liten för hennes familj. Hon kände att hon inte kunde släppa den vind för våg och tipsade i stället Amanda och Petter.
– Vi fick komma på visning samma dag och fick någon dag senare besked om att vi fick flytta in om vi ville. Jag gick som på moln och kunde inte fatta att vi skulle få bo här.
Unik atmosfär i 1600-talsgården i Kalmar
Dahmska huset ligger vid Kalmars stadsmur och är ett stenhus i två våningar med höga tidstypiska gavlar. Till huset hör också gårdslängor. Flera rumstak har målningar från 1600- och 1700-talen och under huset finns höga välvda källare. Atmosfären är unik, och närmast museal. Det är förstås en skatt att få bo i denna vackra miljö.
Amanda och Petter är väldigt flexibla när det gäller inredning. De sätter ingen prestige i hur de har det, allt går ju att ändra på om man inte tycker om det. Det blir en härlig krock mellan 1600-talet och Amandas och Petters färgglada, moderna och lekfulla stil. Eftersom de driver en inredningsbutik byter de möbler ofta, de köper aldrig nytt, möbler som de älskar får flytta hem till dem ett litet tag, för att sedan vandra vidare. Inredningen förändras konstant.
– Huset är q-märkt, vilket innebär att vi inte får måla om, inte spika i väggarna eller göra några som helst förändringar. Det är något som många säkert skulle se som en nackdel, men för oss är det befriande, vi leker i stället med inredningen. Tavlor får hänga där det redan finns spikar. I sovrummet finns en vacker takmålning, där kan vi inte ha någon taklampa, men då laborerar vi med belysningen på andra sätt.
Takmålningar i det q-märkta huset
– Jag säger ofta att ”den här ska jag aldrig göra mig av med”, men än så länge har bara tre saker hängt med länge. En Pia-bordslampa som jag fått av min mormor, ett sportstugeskåp i furu som Petter har hittat på Gotland samt en Pia-taklampa (den största modellen) som jag hittade på loppis för en femtiolapp, säger Amanda.
När de flyttade till Kalmar och sin första gemensamma lägenhet där hade de inte mycket med sig i möbelväg, det var bara att sätta i gång och jaga möbler och inredning i vintagebutiker för att skapa ett funktionellt hem. De hittade mycket och ganska snabbt hade de samlat på sig ett litet lager där hemma i lägenheten. Då var nästa projekt att börja sälja i stället. Så såg Folks interiör dagens ljus.
Företaget drivs först och främst som en webbutik, men de har nyligen skaffat en liten butikslokal ett stenkast från hemmet.
– Vi sålde till privatpersoner och via auktionsverk och samtidigt startade vi ett Instagram-konto och sedan dess har det vuxit organiskt till vad det är i dag. Just nu håller vi på med ett projekt där vi tillsammans med en formgivare/konstnär och en möbelkonservator tar steget till att ta fram en egen möbelserie. Efter att ha studerat möblers form och funktion på nära håll i många år har det kliat i fingrarna att ta fram något eget, det här ska bli så roligt, säger Amanda.
Foto: Lina Östling
Styling: Mari Strenghielm